Η γυναίκα που αποφάσισε να γίνει ...καμηλοπάρδαλη!

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Από μικρή την φώναζαν “το κορίτσι – καμηλοπάρδαλη”, επειδή είχε πιο μακρύ λαιμό από τις υπόλοιπες κοπέλες της ηλικίας της. Άρχισε να ντρέπεται για το ξεχωριστό αυτό χαρακτηριστικό της, αλλά τελικά αποφάσισε να γίνει η γυναίκα (πια) – καμηλοπάρδαλη.
Η Sydney V. Smith, που από το 2011 μένει στο Λος Άντζελες, προσπαθεί εδώ και μερικά χρόνια να επιμηκύνει περισσότερο το λαιμό της, με την βοήθεια 11 χάλκινων δαχτυλιδιών. Στην απόφασή της αυτή συνέβαλαν και οι γυναίκες της φυλής Kayan Lahwi της Ταϊλάνδης και της Βιρμανίας, που φορούν τα δακτυλίδια αυτά στο λαιμό τους από πολύ μικρή ηλικία.
“Είχα πάντα πολύ μακρύ λαιμό”, λέει η Sydney. “Στο γυμνάσιο με φώναζαν κορίτσι – καμηλοπάρδαλη. Αργότερα, γοητεύτηκα από τις γυναίκες με μακρύ λαιμό, που ζούσαν στην Ταϊλάνδη και τη Βιρμανία, και είδα στο National Geographic”.


Τότε ήταν, το 1998, όταν ακόμα πήγαινε στο γυμνάσιο, που ξεκίνησε να κόβει τις συρμάτινες κρεμάστρες και να τις τυλίγει στο λαιμό της πριν πάει για ύπνο. Σήμερα, πιστεύει ότι η τακτική αυτή στην πραγματικότητα βοήθησαν τον λαιμό της να επιμηκυνθεί. “Οι γονείς μου πίστευαν ότι ήταν γελοίο”, λέει.
“Μετά από λίγα χρόνια, ήταν φανερό ότι ο λαιμός μου ήταν μακρύτερος από τα υπόλοιπα κορίτσια, αλλά όχι υπερβολικά”.
Πέρασε πολύς καιρός σκέψης. Η Sydney εξέτασε όλες τις πιθανότητες και τελικά αποφάσισε, πριν από τρία χρόνια, να φορέσει γύρω από τον λαιμό της ένα εφαρμοστό κολιέ, φτιαγμένο από χαλκό.
“Έκανα όλη τη διαδικασία σιγά-σιγά και πρόσθετα ένα επιπλέον δακτυλίδι, όποτε χρειαζόταν”.
Παρά τις εμφανείς προσπάθειές της, όμως, ένιωθε ακόμα αμήχανα. Όσο ακόμα ζούσε στο Μέριλαντ, φορούσε μπλουζάκια ζιβάγκο, για να κρύβει τα δακτυλίδια στον λαιμό της. Επέλεγε να εργάζεται σε εστιατόρια, και μάλιστα σε μη εμφανείς θέσεις, ώστε να μην τραβά την προσοχή.
Το 2011 ήδη ο μυς του λαιμού της δυσκολευόταν να στηρίξει το κεφάλι της. Αυτό ήταν και το σημείο καμπής. “Ρώτησα τον εαυτό μου εάν θα έπρεπε να σταματήσω ή να συνεχίσω την διαδικασία, γνωρίζοντας ότι η συνέχισή της σήμαινε ότι θα πρέπει να φοράω το κολιέ των δακτυλιδιών για την υπόλοιπη ζωή μου”.
Lady Gaga: η έμπνευση
Αποφάσισε να συνεχίσει, αφού είδε την Lady Gaga σε μία συναυλία της. “Το μήνυμα εμψύχωσης για τα 'φρικιά' που έστειλε η Lady Gaga για εμένα είχε ένα ιδιαίτερο νόημα. Σκέφτηκα ότι εάν εκείνη μπορούσε να φοράει φορέματα φτιαγμένα από κρέας, τότε εγώ θα μπορούσα να γίνω η γυναίκα – καμηλοπάρδαλη”.
Ένας φίλος της Smith ήταν που προσάρμοσε τα δακτυλίδια και τα πέρασε στον λαιμό της, ενώνοντάς τα επί τόπου με οξυγονοκόλληση. “Κατάφερε να το πετύχουμε με ασφάλεια, αν και σε ένα-δύο σημεία κάηκα λίγο. Σήμερα δεν έχω το εύρος των κινήσεων που είχα παλαιότερα. Αυτό με δυσκολεύει λίγο στην οδήγηση, αλλά η περιφερειακή μου όραση έχει βελτιωθεί”, υποστηρίζει η Sydney.
Εκτιμά ότι μέχρι σήμερα ο λαιμός της έχει επιμηκυνθεί από 25 έως 28 εκατοστά, ενώ όπως αναφέρει, υπάρχει μία βίδα που κρατά ενωμένους τους κρίκους και σε μία επείγουσα ιατρική κατάσταση, μπορεί να την αφαιρέσει και τα δακτυλίδια να χαλαρώσουν. Σε κάθε άλλη περίπτωση, και όσο περνά από το χέρι της, τα δακτυλίδια παραμένουν ενωμένα.



“Μου πήρε αρκετό καιρό να μάθω να κοιμάμαι με αυτά, αλλά τώρα εάν τα βγάλω, νιώθω τον λαιμό μου μουδιασμένο”.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Sydney είναι ο ιδρώτας. “Αν είναι καλοκαίρι και δεν λειτουργεί το κλιματιστικό, ο λαιμός μου αρχίζει και ιδρώνει, με αποτέλεσμα εγώ να μυρίζω άσχημα”.
Η Smith σκέφτεται το αν θα προσθέσει και δωδέκατο δακτυλίδι, ενώ εκφράζει την επιθυμία της να επωφεληθεί από τη σωματική της διάπλαση, όμως δεν ξέρει ακόμα μέχρι που θα μπορούσε να τραβήξει τα πράγματα. “Θα ήθελα να εργαστώ σαν ειδικευμένο μοντέλο, αλλά η αρχική μου πρόθεση ήταν να μην εκμεταλλευτώ τον εαυτό μου. Ωστόσο, μου φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα μου”.
Σύμφωνα με τον Dr. Jonathan Nissanoff, χειρούργο ορθοπεδικό από την Νότια Καλιφόρνια, ο μακρύς λαιμός της Sydney ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία της. “Εφόσον έχει σταματήσει η ανάπτυξή της, αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να τεντώνει το δέρμα ή να διατηρεί τους σπονδύλους μακριά τον έναν από τον άλλο. Οι δακτύλιοι δεν πρόκειται να κάνουν μακρύτερα τα οστά της. Όταν τους αφαιρέσει, ο λαιμός της θα επανέλθει σιγά-σιγά στο αρχικό του μέγεθος. Δεν συνιστώ σε κανένα να κάνει κάτι αντίστοιχο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τραυματίσει τα νεύρα που υπάρχουν στον λαιμό”.
Την άποψη του γιατρού ότι οι κρίκοι μπορούν να αφαιρεθούν και ο λαιμός να επιστρέψει στο φυσικό του μέγεθος, σε απορία πολλών, επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος των εκθεμάτων και αρχείων Ripley, Edward Meyer, που τόνισε ότι οι γυναίκες – καμηλοπαρδάλεις της φυλής Kayan αποτελούν μέρος της Ripley από το 1923.
“Έχουμε μάλιστα γυρίσει σε ταινία τη στιγμή που μία γυναίκα αφαιρεί τα δακτυλίδια από το λαιμό της. Γενικά, πολλοί πίστευαν ότι η αφαίρεση των κρίκων θα σκότωνε τη γυναίκα, όμως διαψεύστηκαν, αφού αποδείξαμε το αντίθετο. Ο λαιμός της είχε σοβαρά σημάδια και μύριζε άσχημα, λόγω της μούχλας που είχε αναπτυχθεί στο σημείο. Ήταν πολύ λεπτός στην αρχή, για μία-δύο ώρες. Οι δακτύλιοι στην πραγματικότητα δεν επιμηκύνουν τον λαιμό, αλλά σπρώχνουν προς τα κάτω την κλείδα”.
Από την πλευρά της, η Sydney φοβάται ότι μπορεί να παίζει με την ιατρική επιστήμη, όμως πιστεύει ότι μπορεί να γίνει fashion icon.
“Θα εκπλαγείτε με το πόσο πολλές γυναίκες με βλέπουν και με ρωτούν που να απευθυνθούν για να κάνουν το ίδιο”!
Γιατί αποτελεί παράδοση για τους Kayan
Για την ιστορία να πούμε ότι οι γυναίκες της φυλής Kayan ξεκινούν να φορούν τα δακτυλίδια μόλις στην ηλικία των 5. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερους κρίκους προσθέτουν στον λαιμό τους. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν τον επιμηκύνουν, αλλά σπρώχνουν προς τα κάτω την κλείδα τους.


Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το γιατί οι γυναίκες φορούν τα τεράστια αυτά κολιέ.
Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό γινόταν στο παρελθόν για να μην φαίνονται τόσο ελκυστικές στις άλλες φυλές, γεγονός που τις προστάτευε από το να γίνουν σκλάβες τους. Άλλοι, θεωρούν ότι γινόταν ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Δηλαδή, για να φαίνονται πιο ελκυστικές, πράγμα που πετύχαιναν, ομολογουμένως, με υπερβολικό τρόπο. Και αυτό γιατί υπήρχε ο φυλετικός διμορφισμός που ήθελε τις γυναίκες να έχουν πιο λεπτό λαιμό από τους άνδρες. Τέλος, υπάρχει η άποψη που υποστηρίζει ότι το τεράστιο κολιέ τοποθετούνταν για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των ζώων, πιο συγκεκριμένα από τα δαγκώματα των τίγρεων.
Όταν ρωτήθηκαν οι γυναίκες αυτές από διάφορους ανθρωπολόγους, χωρίς να έχουν ιδέα για τις παραπάνω θεωρίες, απάντησαν ότι αποτελεί παράδοση και την ίδια στιγμή πολιτιστική ταυτότητα, που συνδέεται στενά με την ομορφιά.
Όπως και οι ίδιες λένε, οι δακτύλιοι σπάνια αφαιρούνται και αυτό μόνο για ιατρικούς λόγους ή για να αντικατασταθούν με νέους. Άλλωστε, μετά από δέκα ή περισσότερα χρόνια, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σώματός τους
pathfindergr.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template