ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Ανασκόπηση της ναυλαγοράς capesizes,containers,bulkers...

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου τερματίζει με έντονες ανησυχίες για την ανάπτυξη των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας, ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες καθησυχάζουν τους οικονομικούς αναλυτές για βελτίωση της οικονομικής τους απόδοσης τα επικείμενα δυο έτη.Η ύφεση που σημειώθηκε στη βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, όπως προβάλλει ο προκαταρκτικός δείκτης – PurchasingManagersIndex- από Μarkit Economics, που μπορεί να οφείλεται και εν όψει του Κινέζικου νέου έτους, γεννά αμφιβολίες για την επίτευξη ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης στη διάρκεια του 2014. Οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από Reuters, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί σε 7.4% στη διάρκεια του 2014, η οποία θα αποτελέσει και το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από το 1990, και 7.2% για το 2015.

Η εορταστική περίοδο της Κίνας έχει επηρεάσει σημαντικά την πορεία της ναυλαγοράς των bulkers με συνεχόμενη ύφεση στα επίπεδα ναύλων των πλοίων μεγαλύτερου μεγέθους – capesizes, ενώ η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου διατηρεί ανοδική πορεία από τις αρχές της χρονιάς. Στη ναυλαγορά των containers, η υποχώρηση των ναύλων στη διαδρομή Ασία-Ευρώπη συνεχίζεται παρόλο τα σημάδια ανάπτυξης των αναπτυγμένων οικονομιών.

Η εορταστική περίοδο της Κίνας δε φαίνεται να είναι η κύρια αιτία της ύφεσης στη ναυαλαγορά των containers, καθώς η υπερπροσφορά χωρητικότητας συνεχίζει να διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο με την εφαρμογή των γενικών αυξήσεων των ναύλων να αδυνατεί να επηρεάσει ανοδικά τη ναυλαγορά.

Στην αγορά των bulkers- πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο γενικός δείκτης Baltic Dry Index έπεσε αυτή την βδομάδα κάτω από τις 1,200 μονάδες με τα επίπεδα των ναύλων στο μέγεθος – capesize- να μειώνονται σε λιγότερο από $9,000/ημέρα,
για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο. Τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στα Κινέζικα λιμάνια παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά ετήσια επίπεδα – άνω 34%-υποδηλώνοντας ότι η ύφεση της ναυλαγοράς θα παραμείνει και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Αναμένεται η πορεία της ναυλαγοράς μετά τη λήξη του Κινέζικου νέου έτους, καθώς η αισιοδοξία των ναυτιλιακών παικτών παραμένει διάχυτη για τη μελλοντική απόδοση της ναυλαγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύφεση της ναυλαγοράς στα spotrates δεν έχει επηρέασει τα επίπεδα χρονοναυλώσεων, καθώς μοντέρνα πλοία – capesizes-ηλικίας από 5 εώς 10 ετών, εξασφαλίζουν επίπεδα ναύλων άνω από $20,000/ημέρα για διάρκεια ναυλώσεων από 10 εώς 15 μήνες.

Στη ναυλαγορά των crudetankers - πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου, τα επίπεδα των ναύλων WS για τα πλοία μεγαλύτερου μεγέθους VLCCs συνεχίζουν να παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουμε συναντήσει από το 2009. Η τωρινή επάνοδος της ναυλαγοράς φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει σημαντικά τα επενδυτικά σχέδια των ναυτιλιακών παικτών για τοποθέτηση νέων παραγγελίων στο μεγαλύτερο μέγεθος – άνω από 300,000dwt. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της ζήτησης για την κατασκευή νεότευκτων πλοίων έχει πιέσει σημαντικά προς τα πάνω και τις τιμές ναυπηγήσεων στην Κορέα που φαίνεται τώρα να αγγίζουν και τα $100εκ δολλάρια, όταν πέρσι στο τέλος του Σεπτεμβρίου δυσκολεύονταν να ξεπεράσουν τα $93εκ δολλάρια.

Στην αγορά των containers – πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο γενικός δείκτης ShanghaiContainer Freight Index παραμένει σε συνεχόμενη μείωση, αλλά διακυμαίνεται παραπάνω από τις 1,000 μονάδες, με 21% εβδομαδιαία πτώση στα επίπεδα ναύλων στη διαδρομή Ασία-Ευρώπη.

Εν αντιθέσει με την καθοδική τάση της ναυλαγοράς στη διαδρομή Ασία-Ευρώπη και την υπερπροσφορά χωρητικότητας, μεγάλο ναυπηγείο της Κορέας, Hyundai Heavy Industries, ξεκίνησε τη ναυπήγηση των μεγαλύτερων πλοίων containers με μεταφορική χωρητικότητα εώς 19,000 TEU για την China Shipping Container Lines προς παράδοση το Νοέμβριο της φετινής χρονιάς και στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015.
mariabertzeletoufoto1
MARIABERTZELETOU, Shipping Analyst

GOLDENDESTINYRESEARCH& VALUATIONS DEPARTMENT
efoplistesnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template