Bοnus στους καλοπληρωτές των τραπεζικών δανείων

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ακόμα και σήμερα, που η χώρα μετρά 6 χρόνια ύφεσης και το ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 40% με 45%, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, υπολογίζεται ότι το 65% με 70% των δανειοληπτών εξακολουθεί να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις των δανείων του. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια Έλληνες, πηγαίνουν κανονικά, κάθε μήνα, στο γκισέ της τράπεζας και τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Στην πρώτη περίπτωση (στεγαστικά), το ποσοστό των ενήμερων τραπεζικών πελατών φτάνει κοντά στο 80%, στη δεύτερη πέφτει στο 70%, ενώ οι μεγαλύτερες "απώλειες" σημειώνονται στο μέτωπο της κάρτας. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Εκεί οι ενήμερες εταιρίες, παρά την τρομακτική έλλειψη ρευστότητας, εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία, φτάνοντας κοντά στο 70%.
Επειδή, ωστόσο, οι οικονομικές "δυνάμεις" όλων των παραπάνω αρχίζουν, αργά αλλά σταθερά, να στερεύουν, αλλά και επειδή το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι τραπεζικές διοικήσεις, θεωρούν ότι τους αδικούν, καθώς ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τους επισφαλείς πελάτες και τα δάνεια τους, ετοιμάζονται σύντομα να αναλάβουν υποστηρικτική δράση και προς αυτή την κατεύθυνση

Ειδικές ρυθμίσεις
Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται η «DEAL», πρόκειται να προωθηθεί ειδική ρύθμιση, που θα επιτρέπει στους ενήμερους να πάρουν μεγαλύτερες "ανάσες" και θα λειτουργεί σε διπλό ταμπλό.
Συγκεκριμένα:
α) Σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου ετοιμάζεται ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικά ενήμερους να τυγχάνουν ακόμα μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών, σε σχέση με όσους ανήκουν στην κατηγορία των κακοπληρωτών ή σε εκείνη των μονίμως ή κατ' ...επάγγελμα καθυστερούντων. Οι πληροφορίες της «DEAL» μάλιστα αναφέρουν ότι το μέτρο θα περιλαμβάνεται στο πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που μελετά και ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό έκανε αναφορά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την περασμένη Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια πρόθεση αναφέρουν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους. Το πακέτο, στο σύνολο του, θα χρηματοδοτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας, για το 2013, που θα επικυρωθεί από την Eurostat τον Απρίλιο.

β) Σε επίπεδο τραπεζών, θα προβλέπεται ότι οι καλοί πελάτες θα απολαμβάνουν και με την ... βούλα πλέον, εξαιρετικών πλεονεκτημάτων, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Αυτό θα "μεταφράζεται", μεταξύ άλλων, με:
1ον) καλύτερο επιτόκιο από το τρέχον, για κάθε δανειακή κατηγορία ξεχωριστά. Αυτή θα είναι και η σημαντικότερη επιβράβευση των καλών πελατών, η οποία σε συνδυασμό με την δεύτερη αναμένεται ότι θα δώσει μεγάλη "ανάσα" στους δανειολήπτες. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερο θα είναι το υπόλοιπο του δανείου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η "ανάσα' που θα δίνεται
2ον) μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, η επιμήκυνση σε συνδυασμό με το φθηνότερο κόστος, θα προκαλεί, εκτιμάται, ένα μεγάλο μπόνους για τον δανειολήπτη που θα του επιτρέπει να αντέξει ευκολότερα τα βάρη του.
Οι όροι
Ωστόσο, για να μπορεί να τυγχάνει αυτών των ευεργετημάτων, θα πρέπει να πληροί κάποιους συγκεκριμένους και εξαιρετικά αυστηρούς όρους. Για παράδειγμα, οι πελάτες που δεν θα έχουν καθυστερήσει ποτέ καμία δόση, θα διασφαλίζουν το 100% των πλεονεκτημάτων της νέας ρύθμισης. Από εκεί και έπειτα, θα προβλέπεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των όποιων ωφελειών, προκειμένου, ακόμα και μεταξύ των ενήμερων τραπεζικών πελατών να υπάρχει ένας διακριτός διαχωρισμός, που, όπως εξηγείται αρμοδίως, θα συνιστά με τον τρόπο του μια επιπλέον επιβράβευση όσων είναι απολύτως εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επεξεργασία των παραπάνω ρυθμίσεων βρίσκεται ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο.
Οι συνεννοήσεις μεταξύ των τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο φαίνεται να έχουν μπει στην τελική τους ευθεία, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, οι παραπάνω ρυθμίσεις θα έχουν πάρει σάρκα και οστά.

Προϋπόθεση η επικύρωση του πλεονάσματος
Αν κανείς ισχυριζόταν ότι η επιβράβευση των καλοπληρωτών δανειοληπτών εντάσσεται, μαζί με ορισμένα ακόμα μέτρα, σε μια γενικότερη προσπάθεια αντεπίθεσης που θα κάνει η κυβέρνηση, ενόψει των Ευρωεκλογών, μάλλον, δεν θα έχει και πολύ άδικο.
Η κυβέρνηση γενικότερα και το υπουργείο Οικονομικών, ειδικότερα, θεωρούν ότι αυτό το πεδίο είναι εξαιρετικά προνομιακό για τις "δυνάμεις" τους, καθώς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί ένα καλό pool εν δυνάμει ψηφοφόρων τους.
Γι' αυτό και το πακέτο των ευνοϊκών ρυθμίσεων θα ανακοινωθεί πριν από τον ερχόμενο Μάιο, της διπλής κάλπης, το πιθανότερο τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου. Βασική προϋπόθεση; Να έχει επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα σχέδια που εξυφαίνονται αυτή τη στιγμή, θα τιναχτούν στον αέρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλει να το σκέφτεται κανείς ιδιαίτερα ενόψει δύο κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών
.deal.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template