Στην ελίτ εκτόξευσης πυραύλων με κρυογονικούς κινητήρες η Ινδία!

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Η Ινδία έχει παραδώσει με επιτυχία τον πρώτο εγχώρια σχεδιασμένο κρυογονικό πύραυλο, επίτευγμα που ενώνει μόνο μια χούφτα χωρών που διαθέτουν την κορυφαία τεχνολογία.
Το 415 τόνων GSLV - D5 απογειώθηκε στις 16:18 την Κυριακή από το Satish Dhawan Διαστημικό Κέντρο για το νησί Sriharikota ανοικτά της νοτιο- ανατολικής ακτής της χώρας. Δώδεκα λεπτά αργότερα τοποθετήθηκε το 1,982 kg GSAT - 14 δορυφορικών επικοινωνιών σε τροχιά 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη με δυνατές επευφημίες από τους επιστήμονες και τους μηχανικούς στο κέντρο ελέγχου .
Η αποστολή ήταν πτήση -test για την ινδική κρυογονική μηχανή και λειτούργησε όπως αναμενόταν για την αποστολή, δήλωσε ο Κ.Radhakrishnan, ο πρόεδρος του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας ( ISRO ).
Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα. Δεν υπάρχουν πολλοί στον κόσμο που έχουν κυριαρχήσει την τεχνολογία της κρυογονικής μηχανής και η Ινδία είναι ένας από αυτούς.
Η επιτυχία -η οποία ήρθε με κόστος 58 εκατομμύρια δολαρίων- θα ανοίξει ένα μονοπάτι για την Ινδία για να γίνει ένας μεγαλύτερος παίκτης στην κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη αγορά της δορυφορικής εκτόξευση .
Μια κρυογονική πυραύλων, όπως η GSLV - D5, η οποία χρησιμοποιεί υγρό υδρογόνο και υγρό οξυγόνο, είναι πιο αποτελεσματική στο χώρο εκτόξευσης, με πιο συμβατικά υγρά και στερεά καύσιμα , και αυτό επιτρέπει να παραδώσει τα βαρύτερα ωφέλιμα φορτία σε τροχιά . Αλλά η τεχνολογία είναι απαιτητική όσον αφορά το σχεδιασμό και τη λειτουργία .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες , τη Ρωσία , τη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Κίνα , καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος είναι οι μόνοι που έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες εκτοξεύσεις στο παρελθόν .
Το οξυγόνο πρέπει να υγροποιείται στους -183 C και υδρογόνο σε -253 C. Ακριβώς για να αντλεί το καύσιμο σε έναν πύραυλο απαιτεί μια ειδικά κατασκευασμένη αντλία που λειτουργεί σε 40.000 στροφές ανά λεπτό .
Το ταξίδι της Ινδίας ήταν γεμάτο από δυσκολίες. Αρχικά προσπάθησε να αγοράσετε έτοιμη τεχνολογία από τη Ρωσία αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αλλά η κίνηση ήταν αμφιλεγόμενη και εμποδίστηκε από τις ΗΠΑ, που δήλωσε ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς .
Η χώρα αναγκάστηκε έπειτα να προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική της εκδοχή, στηριζόμενη στις μηχανές που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία με κόστος από το 2001 .
Αλλά μια εκτόξευση του δορυφόρου τον Απρίλιο του 2010 τελείωσε με θεαματική καταστροφή, όταν ένας ρωσικής κατασκευής κινητήρας, απέτυχε να πυροδοτήσει, και ο δορυφόρος συνετρίβη μέσα στον Κόλπο της Βεγγάλης. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους μια νέα προσπάθεια έπρεπε να εγκαταλειφθεί την τελευταία στιγμή, όταν ανακαλύφθηκε διαρροή καυσίμων από την ρουκέτα .
Παρά τις κατηγορίες για άστοχες προτεραιότητες, σε μια χώρα που εξακολουθεί να έχει τα εκατομμύρια που ζουν κάτω από το απόλυτο όριο της φτώχειας, το εθνικό πρόγραμμα για το διάστημα έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ταυτότητας της Ινδίας ως αναδυόμενης δύναμης .

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ξεκίνησε ένα διαστημικό σκάφος που προορίζεται για τον Άρη και αν η αποστολή επιτευχθεί, θα είναι η πρώτη ασιατική χώρα που έχει φτάσει τον πλανήτη.
greek-will.blogspot.gr/
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template