Εφοπλιστικές ενώσεις χρηματοδοτεί το κράτος!

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Με πόσο της τάξης των 500.000 ευρώ τον χρόνο χρηματοδοτούσε το υπουργείο Ναυτιλίας τις εφοπλιστικές ενώσεις!
Τα χρήματα εκταμιεύονταν κάθε χρόνο, στο πρώτο τρίμηνο, από τα βεβαιωμένα έσοδα του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) αλλά πρόσφατα με ρύθμιση, που ψηφίστηκε στο νόμο 4150/2013, το ποσό θα μειωθεί σε περίπου 50.000 ευρώ τον χρόνο αλλά και πάλι δεν καταργείται…Τα παραπάνω εξόχως ενδεικτικά της ύπαρξης κρατικοδίαιτων εφοπλιστικών ενώσεων αποκαλύφθηκαν μετά από ερώτηση στην Βουλή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, Δημήτρη Γάκη, Αγνής Καλογερή και Νίκου Συρμαλένιου (για να διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση πατήστε εδώ) και την απάντηση, που έδωσε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.
Συγκεκριμένα, από την απάντηση (για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της απάντησης πατήστε εδώ), που είχε δώσει ο πρώην υπουργός προκύπτουν τα εξής:
Από το 1973, με μια διάταξη της Χούντας, οι εφοπλιστικές ενώσεις εισέπρατταν, μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου, το 15% των ετήσιων εσόδων του ΚΝΕ, το οποίο σχηματίζεται από:
Εργοδοτικές εισφορές των ποντοπόρων πλοίων (με ελληνική σημαία ή με ξένη συμβεβλημένων με το ΝΑΤ) προς το ΝΑΤ για την «κοινωνική ασφάλιση των πληρωμάτων των πλοίων».
Εισφορά επί των ελληνικών επιβατηγών με σκοπό «την αντιμετώπιση των δαπανών της εκπαίδευσης των θαλαμηπόλων». Και
Δημόσια συμμετοχή για τη ναυτική εκπαίδευση.

Από αυτό το Κεφάλαιο δινόταν κάθε χρόνο το 15% του ποσού, που είχε συγκεντρωθεί το προηγούμενο έτος, στις εφοπλιστικές ενώσεις. Αυτό το ποσό αντιστοιχούσε για το 2012 σε 500.000 ευρώ και περίπου άλλες 500.000 ευρώ για το 2013.
Να σημειωθεί ότι παρότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν στοιχεία για το πόσα χρήματα είχαν δοθεί από το 1995 το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν τα έδωσε. Απλά, σημείωσε ότι για το 2012- 2013 θα υπάρχει εξοικονόμηση της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Η εξοικονόμηση θα γίνει επειδή με το νόμο 4150/2013 το ποσοστό, που θα παίρνουν οι εφοπλιστικές ενώσεις μειώθηκε στο 0,75% και το ποσό υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε περίπου 50.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την απάντηση του πρώην υπουργού το ποσό αυτό διατίθεται για τις εξής δράσεις:
Προσέλκυση στο ναυτικό επάγγελμα
Την προαγωγή του μορφωτικού και επαγγελματικού εν γένει επιπέδου των ναυτικών και των ασχολούμενων περί τη ναυτιλία
Την παρακολούθηση των διεθνών ναυτιλιακών εξελίξεων και τη συμμετοχή σε πάσης φύσεως συναφείς εκδηλώσεις και διεθνείς διασκέψεις και συνέδρια.
Με δύο λόγια, τα… ταξιδάκια των εφοπλιστών για συμμετοχή σε εκδηλώσεις, διεθνείς διασκέψεις και συνέδρια τα πληρώνουν οι σπουδαστές των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού, με χρήματα, που δικαιούνται οι ίδιοι…
pireas2day.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template