Προεξόφληση ασφαλίστρων για τα Ι.Χ. από αρχές του 2014

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ευγενια Τζωρτζη
Σε προκαταβολή των ασφαλίστρων για την ασφάλιση αυτοκινήτου υποχρεούνται οι καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου του 2014, καθώς καταργείται από την ίδια ημερομηνία η αυτόματη ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, που ισχύει σήμερα με βάση τον νόμο.
Αυτό θα προβλέπει ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αλλάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργεί μέχρι σήμερα η αγορά, που έδινε περιθώριο ενός -τουλάχιστον- μήνα για την ανανέωση του συμβολαίου
Προχωρώντας ένα βήμα πέρα από τον νόμο, η πρακτική που ισχύει σήμερα στην αγορά συντηρεί σε ισχύ την ασφάλιση ακόμη και αν έχουν περάσει δύο ή τρεις μήνες από τη λήξη του προηγούμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ακόμη και εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει καταβάλει το ασφάλιστρο για την ανανέωση του συμβολαίου του.
Αυτό, γιατί στην πράξη το συμβόλαιο δεν ακυρώνεται, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις
Έτσι  ακόμη και αν στο μεσοδιάστημα συμβεί ένα ατύχημα, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ασφαλιστές συναινούν στην εκ των υστέρων έκδοση του συμβολαίου με προγενέστερη ημερομηνία, συντηρώντας ουσιαστικά ένα καθεστώς έμμεσης πίστωσης, που μπορεί να φθάνει ακόμη και τους τρεις μήνες.
Η αλλαγή του χρόνου πληρωμής των ασφαλίστρων από την πλευρά των ασφαλισμένων συνδυάζεται με την αλλαγή του χρόνου απόδοσης των ασφαλίστρων από τους πράκτορες στις εταιρείες, οι οποίοι θα πρέπει να αποδίδουν τα ποσά που έχουν εισπράξει εντός επταημέρου.
 Η σχετική υποχρέωση προβλέπεται σε πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και ενεργοποιείται και τυπικά από την αρχή του 2014, συρρικνώνοντας την περίοδο εξόφλησης των ασφαλίστρων προς την εταιρεία στη μία εβδομάδα. Η απόφαση αλλάζει τα συναλλακτικά ήθη μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνεργατών τους, οι οποίοι επίσης απολάμβαναν ένα ιδιότυπο καθεστώς πίστωσης, που μπορούσε να επεκτείνεται αρκετούς μήνες μετά την είσπραξη των ασφαλίστρων.
Ζητούμενο είναι κατά πόσο η προεξόφληση των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους και η απαίτηση άμεσης απόδοσης από τους ασφαλιστές θα λειτουργήσουν θετικά στην παρούσα συγκυρία ή θα γιγαντώσουν τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων, που φθάνουν έως και το 1 εκατομμύριο.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template