Η αλήθεια για το frozen yogurt

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Το frozen yogurt είναι η νέα μανία για τους καταναλωτές με καταστήματα που εξειδικεύονται σε αυτό το προϊόν να ξεφυτρώνουν παντού σαν… μανιτάρια. Με μότο ότι αποτελούν μια πέρα για πέρα υγιεινή τροφή προσελκύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους, αλλά χωρίς να στερηθούν το γλυκό τους και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, το frozen yogurt δεν είναι τόσο «αθώο» όσο παρουσιάζεται στους καταναλωτές. Η λέξη «γιαούρτι» εξ ορισμού σημαίνει ότι πρόκειται για τροφή που προέρχεται αποκλειστικά από πηγμένο γάλα. Όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλά καταστήματα που ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες και έχουν βγάλει τεράστια κέρδη, πουλάνε «παγωμένο γιαούρτι» μέσα στο οποίο υπάρχουν πολλά συστατικά των οποίων το όνομα είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς, αλλά και μπόλικη ζάχαρη! 
«Το γεγονός ότι υπάρχει η λέξη γιαούρτι στο όνομα ουδόλως “αθωώνει” αυτό που βρίσκεται μέσα στο κουτάκι σας», λέει ο Ντέιβιντ Κάτζ, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale. «Δεν είναι μια εναλλακτική λύση να τρώει κανείς διαφορετικά το γιαούρτι, είναι μια διαφορετική πρόταση για παγωτό», προσθέτει.
 Η Huffington Post έκανε έρευνα σε έξι διεθνείς αλυσίδες της Αμερικής και σύμφωνα με τα ευρήματα το «αθώο» frozen yogurt περιείχε, μεταξύ άλλων, κόμμι γκουάρ, κιτρικό νάτριο, κόμμι κυτταρίνης, φωσφορικό μονο-εστεροποιημένο, προπυλενογλυκόλη κ.ά.. Κάποια, μάλιστα, περιείχαν καραγενάνη, που είναι υδατάνθρακας ο οποίος παράγεται από ερυθροφύκη, χρησιμοποιείται ευρέως ως σταθεροποιητής και μέσο αύξησης της πυκνότητας σε γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά στα λεγόμενα «ελαφρά») και που πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η χρήση του μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του πεπτικού συστήματος!
 Ένα άλλο πρόβλημα επίσης, εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε πολλά από αυτά τα εδέσματα πίσω από την παρασκευή τους υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος συστατικών γεμάτος με πρόσθετα και τεχνητά αρώματα, με πιο συνηθισμένα τη ζάχαρη και το νάτριο. Η ζάχαρη, μάλιστα, μπορεί να «εκπροσωπείται» από μια ολόκληρη σειρά από «ύπουλα ψευδώνυμα», όπως: Φρουκτόζη, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού, συμπυκνώματα χυμών, πολυδεξτρόζη και καθαρή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
 Όλα αυτά, όμως, αναγράφονται στα συστατικά ως «ζάχαρη»! Όπως σημειώνει η Huffington Post, τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι κανείς θα πρέπει να μην βάλει ξανά στο στόμα του frozen yogurt. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα τέτοιο επιδόρπιο εάν φαγωθεί περιστασιακά και σε ελεγχόμενες μερίδες δεν είναι τόσο… επικίνδυνο, ενώ μοιάζει περισσότερο με ένα παγωτό χωνάκι παρά με μια καθημερινή «μη ενοχική» απόλαυση..arouraios
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template