Ένα δις δολάρια αναζητεί ο Πήτερ Γεωργιόπουλος

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013


Μόλις 15 μήνες μετά την έξοδο από το Chapter 11 o Πέτρος Γεωργιόπουλος βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου η -υπο το management του, αλλά στην ιδιοκτησία πλέον της Oaktree Capital- General Maritime Corp (Genmar) να εξαγοράσει στόλο από 15 πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια (VLCC) που ελέγχει η Maersk Tankers.
Η είδηση προκαλεί δικαιολογημένα αίσθηση καθώς προέρχεται από μια ναυτιλιακή η οποία χτύπησε στον “ύφαλο” των χρεών στα τέλη του 2011 και σώθηκε μόνον μετά τις ενέσεις ρευστότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων του private equity Oaktree Capital.

Όσοι όμως έχουν παρακολουθήσει την διαδρομή του Πέτρου Γεωργιόπουλου σημειώνουν πως αποτελεί κλασική στρατηγική κίνησή του σε δύσκολες και όχι μόνον ώρες να πραγματοποιεί μεγάλα deals. Ήταν όμως ένα τέτοιο deal που «γονάτισε» τη ναυτιλιακή προ διετίας.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών της τότε -που ανερχόταν στα 1,4 δισ. δολ.- προήλθε από το γεγονός πως ο Πέτρος Γεωργιόπουλος, ένας από τους πλέον υψηλού προφίλ επιχειρηματίες της ποντοπόρου, τον Μάιο του 2010 προσέφυγε σε δανεισμό για να αγοράσει, έναντι 620 εκατ. δολαρίων, 7 πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια από την Metrostar, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Επιχείρησε τότε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με την πώληση μετοχών στη Wall, η οποία όμως δεν προχώρησε τελικά και προσέφυγε σε δανεισμό ο οποίος αύξησε σημαντικά τα κόστη εξαγοράς.

Τώρα φέρεται να αναζητά χρηματοδότηση μεταξύ των πολλών private equities που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία. Άλλωστε το 90% της ναυτιλιακής το ελέγχει πλέον ένα τέτοιο σχήμα, το Oaktree Capital. Το κατά πόσον θα είναι το ίδιο που θα χρηματοδοτήσει το deal ή αναζητά να βάλει και άλλο επενδυτικό σχήμα στο “παιχνίδι”, παραμένει προς εξακρίβωση.
Ήδη πάντως το Oaktree Capital έχει βάλει στη ναυτιλιακή περί τα 375 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ακούγεται πως υπάρχουν συζητήσεις με την Guggenheim Partners για να συμμετέχει στο νέο εγχείρημα του Γεωργιόπουλου.

Σημειώνεται ότι ο Π. Γεωργιόπουλος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δυο ακόμα εισηγμένων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την Genco Shipping & Trading και την Baltic Trading ενώ συμμετέχει και στο Δ.Σ. της Aegean Marine Petroleum.
Το deal με την Maersk, εφόσον προχωρήσει, θα σημάνει την καταβολή 950 εκατομμυρίων δολαρίων για 15 πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο η General Maritime Corp. έκλεισε συμφωνία με την ναυλώτρια δεξαμενοπλοίων, Unipec, 100% θυγατρική της κολοσσιαίας κινεζικής πετρελαϊκής Sinopec, με βάση την οποία ανέλαβε τη διαχείριση σημαντικότατου αριθμού υπερδεξαμενόπλοιων κινεζικής ιδιοκτησίας τα οποία εφοδιάζουν την Κίνα με αργό πετρέλαιο.

Η Unipec διακινεί τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και υπολογίζεται ότι ναυλώνει περισσότερα από 60 πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια (VLCC) μηνιαίως.
πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template