Στόχος το μεγάλο κέρδος, όχι μόνο το οικονομικό

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ένας κλάδος που εξελίσσεται ραγδαία, δίνει τις πιο μεγάλες συγκινήσεις, γρήγορα κέρδη, αλλά και σημαντικό ρίσκο, είναι της βιοτεχνολογίας. 
Η Inovio είναι η πιο πολλά υποσχόμενη εταιρία του βιοτεχνολογικού κλάδου, στον χώρο των DNA εμβολίων. Τα εμβόλια θεωρούνται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής, καθώς έχουν προστατεύσει εκατομμύρια ανθρώπους από σοβαρές και θανατηφόρες αρρώστιες. Όμως υπάρχουν ακόμα και σήμερα ασθένειες, όπως ο καρκίνος, που η αντιμετώπιση τους δεν έχει καταστεί ικανοποιητική.
Η εταιρία φιλοδοξεί να σπάσει τα όρια των συμβατικών φαρμάκων. Ερευνά και δημιουργεί την νέα γενιά εμβολίων που στηρίζεται στην ανοσοθεραπεία. Η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος είναι η πιο υποσχόμενη προσέγγιση για την αντιμετώπιση θανατηφόρων χρόνιων ασθενειών.
Από ό,τι αναφέρουν οι ειδικοί, η σημαντικότερη συμβολή της, δεν είναι η ανακάλυψη κάποιου εμβολίου που δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η μέθοδος που ενισχύει την δράση του. Με την εφαρμογή ηλεκτρικών παλμών στο σημείο της ένεσης, το φάρμακο εισέρχεται στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά.
Τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθούν στην είσοδο ξένων υλικών. Η συσκευή της Inovio χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να δημιουργήσει μία προσωρινή σχισμή στην κυτταρική μεμβράνη και να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Ποιοι υποστηρίζουν την προσπάθεια της εταιρείας

Η Inovio συγκεντρώνει πολλές επιχορηγήσεις και χορηγίες από σημαντικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ξεχωρίζει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ο Οργανισμός Άμυνας και μείωσης Απειλών (DTRA), το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Bill Gates και ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck είναι οι πιο γνωστοί από τους ιδιωτικούς φορείς που χρηματοδοτούν την προσπάθεια της.

Ένα βασικό κριτήριο όταν επενδύουμε σε βιοτεχνολογικές εταιρίες, είναι το προσωπικό που δουλεύει σε αυτές. Η Inovio φαίνεται να έχει πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα. Έχει μαζέψει γνωστούς επιστήμονες, με διδακτορικά και εμπειρία στην ανάπτυξη εμβολίων.

Κάτι που χρίζει αναφοράς, είναι πως υπήρξε εκτεταμένη αγορά μετοχών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, από τα ίδια τα μέλη της επιχείρησης. Χαρακτηριστικά, ο διευθύνων σύμβουλος αγόρασε 150.000 μετοχές στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου και πλέον κατέχει το 6,6% της εταιρείας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη της εμπιστοσύνης στην επιχείρηση.

Το διάγραμμα της μετοχής

Η εταιρεία ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, αλλά πέρασε στην αφάνεια με την πάροδο του χρόνου. Η πορεία της μετοχής εξαρτάται αποκλειστικά από τις προσδοκίες. Δεν υπάρχουν οικονομικά δεδομένα προς μελέτη, όπως αυξημένες ή μειωμένες πωλήσεις ή κέρδη. Η μονάδα είναι ερευνητική.

Αν οι έρευνες της καταλήξουν σε επιτυχία ή υπάρχει σημαντική προσδοκία για την επιτυχία, η τιμή θα εκτοξευτεί. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως κάποια στιγμή στο παρελθόν, όταν η θετική προσδοκία είχε κορυφωθεί, ήταν 20 φορές παραπάνω από την σημερινή τιμή της.



Ένα δείγμα της δυναμικής της μπορούμε να πάρουμε από το παραπάνω διάγραμμα. Η τιμή της μετοχής έχει εκρηκτική άνοδο μετά τις 14 Μαΐου, όταν απόδειξε πως το DNA εμβόλιο τους αντιμετώπισε με επιτυχία πολύ ισχυρούς ιούς, όπως ο Έμπολα.
Ένα μήνα αργότερα, η άνοδος πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο της για την γρίπη των πτηνών, είχε 100% επιτυχία στα ζώα που εμβολιάστηκαν, και τώρα όλα είναι ανοικτά για δοκιμές σε ανθρώπους. Για την ώρα αρκετά από τα εμβόλια της εταιρίας είναι στην φάση II. Η φάση III είναι το τελικό στάδιο (και το δυσκολότερο) για να πάρει την επίσημη έγκριση από τον αμερικάνικο ΕΟΦ.
Όπως παρατηρούμε, από τον Μάιο μέχρι σήμερα, η αξία της μετοχής είναι σχεδόν στην τριπλή τιμή.
Ο κλάδος
Ο κλάδος αναμφίβολα έχει ευοίωνο μέλλον. Η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, ευνοούν την αυξανόμενη ζήτηση για τα φαρμακευτικά προϊόντα. Από την άλλη, η επιστήμη έχει προχωρήσει σε μια νέα εποχή μετά την επιτυχή αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Οι ανακαλύψεις στην ιατρική επιστήμη θα είναι ραγδαίες.
Στο διάγραμμα βλέπουμε τον δείκτη Βιοτεχνολογίας (με την κόκκινη γραμμή)σε σύγκριση με το S&P 500 (με την μπλε γραμμή).
Όχι μόνο έχει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά και στην μεγάλη κρίση του 2008 αποδείχτηκε ανθεκτικότερος, μια που οι απώλειες του να ήταν πολύ μικρότερες.



Συμπέρασμα

Η Inovio φιλοδοξεί να είναι η εταιρία που θα φέρει την επανάσταση στα εμβόλια. Αν το επιτύχει, η δυνατότητες κερδοφορίας είναι τεράστιες. Αν όχι, η μετοχή της θα μπει σε πορεία παρακμής.

Δύο είναι τα σίγουρα δεδομένα μέχρι σήμερα.


α) Η εταιρία είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία του DNA εμβολιασμού. Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που στηρίζει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια DNA, μόνο καλό μπορεί να αποδειχθεί για την εταιρία.
β) Μέχρι στιγμής τα προϊόντα της έχουν εγκριθεί για κτηνιατρική χρήση, έχοντας επιτύχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
Η κεφαλαιοποίηση είναι περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια. Δεν έχουν χρέη, ενώ τα μετρητά τους (πολύ σημαντική παράμετρος, ειδικά στις μικρές βιοτεχνολογικές μονάδες) φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της εταιρίας μέχρι το τέλος του 2014.

Προσωπικά ελπίζω και εύχομαι να πετύχει τους στόχους της η εταιρία. Όχι τόσο από την επενδυτική σκοπιά, αλλά κυρίως γιατί θα σώσει την ζωές και θα ανακουφίσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας.
* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr

vpazopoulos@gmail.com
capital.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template