Μεγάλο πλήγμα σε 100.000 αγροτικές οικογένειες..Χανουν 150 εκατ. οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Και ενώ οι προβλεπόμενες διαδικασίες του υπουργείου απαιτούν τα ετήσια Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων να υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους, αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, τονίζεται η ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι ζημιές στη ελαιοπαραγωγή φτάνουν το 50-60%. Με δεδομένο ότι η μέση παραγωγή για την Κρήτη είναι 100.000 τόνοι, η αναμενόμενη σοδειά φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 50.000 με 60.0000 τόνους, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια εισοδήματος από 125 έως 150 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια «χτυπάει καμπανάκι» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι «η απώλεια εισοδήματος θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στον ελαιοπαραγωγικό κόσμο της Κρήτης, ο οποίος ήδη περνάει δύσκολες ημέρες. Είναι λοιπόν ανάγκη πριν δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί».

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσιόλος τονίζει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υποβάλλει κανένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν». Αυτό επιβεβαιώνει και ο ΕΛΓΑ, εξηγώντας ότι με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα ετήσια Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς για την έγκριση των προγραμμάτων από την ΕΕ πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του έτους ζημιάς που είναι απαραίτητα με βάση τους Κοινοτικούς Κανονισμούς.

Βέβαια, τη σπουδαιότητα της κατάστασης τεκμηριώνουν τα στοιχεία της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα οποία η Κρήτη αποτελεί την κατεξοχήν ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδος καθώς αριθμεί συνολικά 33 εκατ. δέντρα και παραγωγή σε ετήσια βάση 100.000-120.000 τόνους ελαιόλαδου.
Αργεί η αίτηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις
Διαβεβαίωση Τσιόλος ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει ακόμα σχετικό αίτημα από την Ελλάδα



Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης για τα ελαιόδεντρα της Κρήτης και άλλων περιοχών, απαντά ο Επίτροπος Τσιόλος, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί κυρίως με τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «έχει δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας, των οποίων η παραγωγή έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδέντρων». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η καταστροφή είναι τέτοια που θα επηρεάσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας σε ελαιόλαδο, ο Επίτροπος Νταστιάν Τσιόλος απαντώντας στον ευρωβουλευτή κάνει απολύτως σαφές ότι «η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει κανένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν, στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Αναλυτικότερα, η απάντηση Τσιόλος εξ ονόματος της Επιτροπής έχει ως εξής:
«Η Επιτροπή δεν έλαβε μέχρι σήμερα καμία αίτηση έκτακτης βοήθειας για την Κρήτη, ούτε για άλλες ελαιοπαραγωγούς περιοχές. Η Ελλάδα δύναται να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις για την αντιστάθμιση ζημιών που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων καταστρέφεται άνω του 30% της μέσης ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η οποία υπολογίζεται με βάση την παραγωγή της προηγούμενης τριετίας ή τον τριετή μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, με εξαίρεση τα περισσότερο και λιγότερο παραγωγικά έτη. Οι ενισχύσεις αυτές μπορεί να φθάσουν στο 80% των ζημιών (90% σε μειονεκτικές περιοχές) και πρέπει να μειωθούν κατά τα ποσά που έχουν τυχόν εισπραχθεί στο πλαίσιο καθεστώτων ασφάλισης και τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Πριν χορηγήσει τις ενισχύσεις αυτές, η Ελλάδα πρέπει είτε να κοινοποιήσει ένα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων στην Επιτροπή ή να ζητήσει απαλλαγή από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006 της Επιτροπής, εάν το καθεστώς ενισχύσεων προορίζεται για ΜΜΕ.
Μια άλλη δυνατότητα για την Ελλάδα είναι να χορηγήσει ενισχύσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1535/2007 της Επιτροπής. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα περιορίζονται σε 7 500 ευρώ ανά δικαιούχο για οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, εντός των ορίων εθνικού ανώτατου ορίου που ορίζεται για την ίδια περίοδο στο παράρτημα του κανονισμού (75 382 500 ευρώ για την Ελλάδα). Οι ενισχύσεις αυτές δεν θεωρούνται ως κρατικές ενισχύσεις και δεν πρέπει να κοινοποιούνται, ούτε να εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης».

Πρώτα η συγκομιδή, μετά οι ενισχύσεις
Την απάντησή του στα δημοσιεύματα που μιλούν για καθυστέρηση στην υποβολή Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων όσον αφορά τη μειωμένη παραγωγή στα ελαιόλαδα της Κρήτης και άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών, δίνει ο ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: «Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα ετήσια Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους, επειδή για την έγκριση των προγραμμάτων από την Ε.Ε. πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του έτους ζημιάς που είναι απαραίτητα με βάση τους Κοινοτικούς Κανονισμούς.

Γίνεται σαφές και για όσους δεν γνωρίζουν τις προβλέψεις των Κανονισμών ότι δεν μπορούσε να έχει υποβληθεί το πρόγραμμα ούτε πρέπει να υποβληθεί τώρα, πριν καν ξεκινήσει η συγκομιδή του προϊόντος.

Ζημιές στο 60% της ελαιοπαραγωγής του νησιού
Στα 150 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η απώλεια των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης αλλά και από την οικονομία του νησιού, από τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου λόγω καιρικών συνθηκών, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.


Στην επιστολή του προς την κυβέρνηση, αλλά και τον ΕΛΓΑ για το πρωτοφανές φαινόμενο και τις επιπτώσεις, καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία από έρευνα των υπηρεσιών της Περιφέρειας (για την παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία τριετία, την απώλεια εισοδήματος αλλά και τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα – βροχοπτώσεων της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου), βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι η μειωμένη παραγωγή, η σχινοκαρπία προήλθε αποκλειστικά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στη σύσκεψη που πραγαμτοποιήθηκε, αλλά και στην επιστολή προς την Κυβέρνηση επισημάνθηκε από την ηγεσία της Περιφέρειας ότι οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγών είναι άνω του 60% και ότι από τη μέση παραγωγή στην Κρήτη των 100.000-120.000 τόνων φέτος λόγω της σχινοκαρπίας η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει συνολικά τους 50.000-60.000 τόνους!

«Η παραπάνω μεγάλη απώλεια εισοδήματος θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ημέρες. Είναι λοιπόν ανάγκη πριν δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί» τονίζει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του, την οποία έχει στείλει στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ από 05/08/2013.

H επιστολή Αρναουτάκη




«Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί την κατεξοχήν ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδος αριθμώντας 33.000.000 ελαιόδεντρα και παραγωγή σε ετήσια βάση 100.000-120.000 τόνους ελαιόλαδου, αποτελώντας το κύριο εισόδημα 100.000 γεωργικών οικογενειών. Η αναφορά αυτή γίνεται για να επισημανθεί πόσο μεγάλη οικονομική σημασία έχει η ελαιοπαραγωγή για τους Γεωργούς μας και την ευρύτερη οικονομία της Κρήτης. Η παραπάνω κατάσταση κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο έχει ανατραπεί δεδομένου ότι η παραγωγή του ελαιόλαδου φέτος αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη προσεγγίζοντας το μισό της μέσης ετήσιας παραγωγής. Επομένως, η αναμενόμενη παραγωγή ελαιόλαδου για την περίοδο 2013-2014 εκτιμάται στις 50.000-60.000 τόνους.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι η επικράτηση μη ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών από την αρχή του τρέχοντος έτους και κυρίως μεταξύ Απριλίου και Μαΐου οι οποίες επέδρασαν αρνητικά στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιόδεντρων. Η περίοδος ανθοφορίας είναι η πλέον ευαίσθητη και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν καθοριστικά την κατάσταση του δένδρου και την παραγωγή του τρέχοντος και του επόμενου έτους. Με βάση τα καταγεγραμμένα μετεωρολογικά δεδομένα κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο επικράτησαν ισχυροί νότιοι άνεμοι και υψηλότερες σχετικά θερμοκρασίες, ενώ το ύψος των βροχοπτώσεων μειώθηκε σημαντικά περιορίζοντας τη διαθέσιμη εδαφική υγρασία, την κρίσιμη περίοδο των δένδρων, προκαλώντας τα εξής:

1. Επιτάχυνση της βιολογίας των φυτών με επακόλουθο την πρώιμη ανθοφορία και παραγωγή.

2. Αύξηση του ποσοστού ατελών ανθέων, που μπορεί να οφείλεται σε ελλιπή θρέψη ή άρδευση.

3. Μείωση του ποσοστού των ανθέων που γονιμοποιήθηκαν εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας. Έχει βρεθεί ότι η θερμοκρασία επηρεάζει καθοριστικά την επικονίαση-γονιμοποίηση (ανάπτυξη του γυρεοσωλήνα) και καρπόδεση της ελιάς με άριστο εύρος μεταξύ 15 και 20οC.

4. Ανεπιτυχής γονιμοποίηση εξαιτίας είτε ξήρανσης του στίγματος από τον ξηρό και θερμό άνεμο η οποία ενδεχομένως απέτρεψε την προσκόλληση και τη μετέπειτα γονιμοποίηση της γύρης είτε περιορισμό της ποσότητας της γύρης από την μη επαρκή διάρρηξη των ανθήρων.

5. Εκφυλισμό μέρους των ωοθηκών και σπερματικών βλαστών, περιορίζοντας σημαντικά τη γονιμότητα τους, λόγω θερμοκρασίας, έλλειψης νερού και θρεπτικής κατάσταση των δένδρων.

6. Aνεπαρκής βλάστηση την άνοιξη, που αναμένεται να μειώσει το ποσοστό καρποφορίας για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Όπως προκύπτει, οι μη ομαλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο από τις αρχές Απριλίου έως και το Μάιο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μειωμένη καρπόδεση και παραγωγή της ελιάς. Πρέπει τέλος να επισημάνουμε ότι η κακή καρπόδεση (ακαρπία) εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση στα ανατολικά μειούμενη προς τα δυτικά και ακολουθεί την ίδια πορεία των ασυνήθιστων καιρικών φαινόμενων».

Επιμέλεια: Δούσκα Ελένη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template