Δίχως τέλος οι ταραχές στην Αίγυπτο..! Πάνε για εμφύλιο!

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος — Η κατάσταση είναι τεταμένη στο κέντρο του Καΐρου μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα αλλά και το προσκλητήριο των ισλαμιστών για νέες διαδηλώσεις σήμερα για να καταγγείλουν το "στρατιωτικό πραξικόπημα" κατά του Μόρσι και το "αστυνομικό κράτος" που εδραιώνεται, όπως δηλώνουν, μετά και τις συλλήψεις πολλών μελών και στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες Παρασκευή κυρίως στην ασταθή περιοχή του Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, αλλά και σε πολλές επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, όταν υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συνεπλάκησαν με πολίτες κατά του ισλαμιστή πρώην προέδρου αλλά και με τις δυνάμεις της τάξης.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοχάμεντ Σουλτάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 μεταξύ των θυμάτων σκοτώθηκαν από πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, γράφει η εφημερίδα al-Ahram. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 1.138.

Έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες, με οχήματα και οπλισμένους άνδρες. Οχήματα των δυνάμεων της τάξης στα οποία υπήρχαν φωτογραφίες του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ήταν καλυμμένα σε ορισμένα σημεία τους με κόκκινα χαρτόνια που έγραφαν συνθήματα κατά του Μόρσι.
Στο κέντρο του Καΐρου όλα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα, με στημένα οδοφράγματα σε πολλά σημεία, πεταμένες πέτρες και καμένα λάστιχα. Ίδιες εικόνες και στην Αλεξάνδρεια και στην αλ-Αρις.

Οι προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ ελέγχονται από ένοπλους πολέμιους του Μόρσι οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες σε ιδιωτικά οχήματα και σε λεωφορεία. Ηρεμία επικρατεί ωστόσο πάνω στην πλατεία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί.
Πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν νερό και φαγητό σε όσους βρίσκονται στην πλατεία. Πολλοί μεταξύ αυτών πωλούν αφίσες με τον στρατηγό Σίσι να φορά τη μεγάλη στολή και φωτογραφίες του Μόρσι με το πρόσωπο σχεδόν καλυμμένο από έναν κόκκινο σταυρό.
Η ένταση παραμένει και γύρω από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν στήσει οδοφράγματα και υψώνουν φωτογραφίες του Μόρσι, ενώ απέναντί τους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ισλαμιστές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ζήτησαν από τους οπαδούς τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο, όπου τις τελευταίες ώρες από συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι.
«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα λέει ότι όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.

Δεδομένου ότι η ένταση στις πόλεις της Αιγύπτου είναι σε ακραία σημεία, καθώς σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία».

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σατέρ, συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, του κόμματος των ισλαμιστών και αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο Σατέρ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που θεωρείται ως η κύρια μορφή της πολιτικής στρατηγικής του κινήματος, συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο με την υποψία της υποκίνησης σε βία. Μεταξύ των πιο γνωστών προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Σατέρ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Νασρ Σίτι στα ανατολικά του Καΐρου.

Ο Σατέρ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.
Νωρίτερα, ένοπλοι υποστηρικτές του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό, επιτέθηκαν στο κυβερνείο του Βορείου Σινά, στην πόλη Ελ Αρίς, όπου ύψωσαν την σημαία τους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι οπλισμένοι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο κτίριο, το οποίο είχαν εγκαταλείψει οι δυνάμεις της ασφάλειας έπειτα από ανταλλαγές πυροβολισμών, διευκρίνισε ο ανταποκριτής. Παράλληλα ο στρατός της Αιγύπτου διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδώσει χθες η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο Βόρειο Σινά, στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.

"Δεν εκδόθηκε καμία τέτοια απόφαση", δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού στο Ρόιτερς όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραμείνει στη θέση του, ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ,διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, μετά την ανατροπή από το στρατό, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός» είπε στο Ρόιτερς ο Ραμέζ. «Είμαι και θα παραμείνω διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Δεν είμαι πολιτικός » συμπλήρωσε. Από το διορισμό του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ραμέζ έχει κερδίσει το σεβασμό των διεθνών οικονομικών παραγόντων και είναι αυτός που διαπραγματεύεται το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μορσί, αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ανακοινωθεί ο σχηματισμός μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και μέσα σε αυτή είχε ακουστεί το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη της Αιγύπτου.

Πάντως οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 ανθρώπων στη χώρα. Είκοσι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 19 στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν χθες, Παρασκευή, υπέρ του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι.
"Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Οι ΗΠΑ "αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά", πρόσθεσε η Πσάκι.

"Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον η οποία ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει αυτό που μπορεί να θεωρείται πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από τους αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων», καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον στρατό.
Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ εξ ονόματος του του κ. Μπαν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».

Ο κ Μπαν πιστεύει ότι η Αίγυπτος ζει τώρα μια «κρίσιμη στιγμή» και πρέπει να επιστρέψει ειρηνικά σε μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση. «Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template