Μια εταιρία που πάει καλά, αλλά στην ύφεση πηγαίνει ακόμα καλύτερα

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Με τον Dow Jones να βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά του και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προβληματίζεται κατά πόσο πρέπει να διατηρεί την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, ίσως δούμε σύντομα μια διόρθωση στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Αν η υποχώρηση είναι σημαντική, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να επηρεάσει την γενικότερη οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας σε ύφεση. 
Η ιδέα για το πώς θα δράσουμε αποτελεσματικά σε τέτοιο περιβάλλον, μας έρχεται από την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, μην μπορώντας να ανταπεξέρθουν στις δύσκολες συνθήκες, τα καταστήματα αγοραπωλησίας χρυσού ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Τα ενεχυροδανειστήρια είναι από τις ελάχιστες εταιρίες που βγαίνουν κερδισμένες σε συνθήκες ύφεσης.

Η εταιρεία

Η EZcorp είναι μια αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων που ιδρύθηκε το 1989, με έδρα το Τέξας. Έχει 990 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ αλλά και παρουσία στον Καναδά και το Μεξικό. Το 2012 πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εξαγοράζοντας έναν από τους μεγαλύτερους on-line δανειστές στην Μεγάλη Βρετανία, την Cash Genie. Έχει επίσης σημαντική συμμετοχή στην Cash Converters που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.
Πρόκειται για εξελιγμένα καταστήματα που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Δεν είναι παραδοσιακά ενεχυροδανειστήρια. Για παράδειγμα προσφέρουν προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες, για να βοηθήσουν τους πελάτες να ελέγχουν τις δαπάνες τους, βραχυπρόθεσμα καταναλωτικά δάνεια κτλ.

Οικονομικά στοιχεία


Δεν απολαμβάνει την λάμψη ή το κύρος άλλων εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως της Goldman Sachs ή της JPMorgan, αλλά τα αποτελέσματα της είναι μάλλον ζηλευτά. Τα έσοδα και τα κέρδη που βλέπουμε στο διάγραμμα, είναι σε διαρκή άνοδο.



Έχει κεφαλαιοποίηση 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με P/E μόλις 7,5. Οι καθαρές ταμειακές ροές είναι θετικές και τα χρέη της καλύπτονται πολλαπλάσια από τα περιουσιακά της στοιχεία. Παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 16%, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Το 2011, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η EZCORP επιλέχτηκε ανάμεσα στις 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του Fortune Magazine.

Πελάτες

Σε μια οικονομία που κινείται με δανεικά, σίγουρα θα βρίσκονται άνθρωποι που θα έρθουν σε στιγμή αδυναμίας και θα χρειαστούν άμεσα μετρητά, ακόμα και με υψηλότερα επιτόκια, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο πως πελάτες τους είναι αυτοί που έχουν αποκλειστεί από τα συμβατικά μέσα δανειοδότησης, εύλογο είναι να προκαλεί ανησυχία η ποιότητα (ή μη ποιότητα) των δανείων που χορηγήθηκαν. Όμως να έχουμε υπόψη πως μιλάμε για μικροδάνεια, κυρίως βραχυπρόθεσμα, που εξασφαλίζονται με προσωπική περιουσία ή με πρόσθετες εγγυήσεις. Με βάση τα στοιχεία του 2011, αυτά που εισπράχθηκαν από πώληση ενεχύρων ήταν περίπου 4 φορές μεγαλύτερα από αυτά που διαγραφήκαν ως μη εισπρακτέα.

Με βάση της εκτιμήσεις των αναλυτών, η EZCorp αναμένεται να έχει ετήσια αύξηση κερδών 17% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Άρα δεν είναι απίθανο η μετοχή να δει μέχρι και διπλάσια τιμή από την σημερινή την επόμενη 5ετία, αν η αγορά κρίνει με βάση την κερδοφορία της επιχείρησης. Για την ώρα όμως έχει άλλη γνώμη. Ενώ τα κέρδη τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 50%, η μετοχή έχει υποχωρήσει 25%.



Κίνδυνοι και ευκαιρίες

Όλες οι μετοχές με δικαίωμα ψήφου στην EZCorp είναι υπό την κατοχή ενός και μόνο ανθρώπου, ο οποίος παρέχει επενδυτικές συμβουλές τραπεζικής στην εταιρεία έναντι αμοιβής. Η προμήθεια διαχείρισης καθορίζεται ετησίως από τον ιδιοκτήτη των μετοχών. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο το ύψος της αμοιβής να μην ανταποκρίνεται στην αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για το 2013, τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δεν ήταν ικανοποιητικά. Η εταιρεία το δικαιολόγησε, τονίζοντας πως η κερδοφορία συνδέεται με την τιμή του χρυσού. Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας για το 2012, το 55% από τα έσοδα της προέρχονται από εμπορεύματα και πωλήσεις χρυσού, 24% από τα υπηρεσίες ενεχυροδανειστηρίου και 21% από βραχυπρόθεσμα καταναλωτικά δάνεια.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις 23 Ιουλίου που θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου. Θα μάθουμε αν έχει επηρεάσει σημαντικά την EZCorp η τελευταία υποχώρηση της τιμής του χρυσού.

Συμπέρασμα

Αργά ή γρήγορα, νομοτελειακά ο οικονομικός κύκλος περνάει από την φάση της ανάπτυξης σε συνθήκες επιβράδυνσης. Οι απαισιόδοξοι για την πορεία της αμερικάνικης ή της παγκόσμιας οικονομίας πήρανε μια ιδέα, για το τι πρέπει να αναζητήσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης ύφεσης. Το πλεονέκτημα του κλάδου που δραστηριοποιείται η EZCorp είναι πως θα συνεχίσει να ευημερεί, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση.

Μειονέκτημα είναι η δομή της μετοχικής σύνδεσης που αναφέρουμε παραπάνω. Η σύνδεση της κερδοφορίας με τον χρυσό είναι ένας παράγοντας προβληματισμού, αλλά θα γυρίσει υπέρ της εταιρίας, αν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων αρχίσουν να ανεβαίνουν.

* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.


Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

**Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr

vpazopoulos@gmail.com
www.capital.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template