O θαυμαστός νέος κόσμος του Bitcoin>Eτσι χλεύαζαν κάποτε και τον κυβερνοχώρο!

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013


Έρχεται η γενιά του Bitcoin κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.
Ποιο δολάριο  Ποιο ευρώ; Η γενιά του διαδικτύου προετοιμάζεται για το δικό της νόμισμα, το αν αυτό θα είναι το Bitcoin η κάποια μετεξέλιξή του μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι πως η μαζική εξάπλωσή του-που θα γίνει πολύ σύντομα-θα είναι εξίσου συγκλονιστική με την αντίστοιχη του Ίντερνετ. Πάρτε παράδειγμα την Κύπρο. Μέχρι και ΑΤΜ για το Bitcoin ετοιμάζονται.
Ανοίγοντας συζήτηση με θέμα το αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα στην εκπομπή «The Next Big Thing Summit» του Bloomberg την Τρίτη, μια δημοσκόπηση στο ακροατήριο έδειξε ότι το 60% των συμμετεχόντων δεν πίστευαν ότι το εικονικό νόμισμα -που αποτιμάτο στα 105 δολάρια κατά την διάρκεια της εκπομπής- θα έφτανε τα 500 δολάρια σε 5 χρόνια από σήμερα. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που ο ιδρυτής της Ribbit Capital, Micky Malka και ο Jim Rickards του Tangent Capital ολοκλήρωσαν τη συζήτησή τους 25 λεπτά αργότερα, περίπου το ίδιο ποσοστό ήταν πεπεισμένο ότι το Bitcoin μπορεί πράγματι να ξεπεράσει τα 500 δολάρια.

Σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της εκτόξευσης της αξίας του Bitcoin ανήκει ο Malka, μακροχρόνιος υποστηρικτής του κρυπτονομίσματος και επενδυτής καινοτομικών κεφαλαίων. Στο «ρόλο» του σκεπτικιστή: Ο Rickards, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Νομισματικοί Πόλεμοι: Η γέννηση της επόμενης παγκόσμιας κρίσης». Ενώ ο Rickards επικαλέστηκε τη λογική με το επιχείρημα ότι το Bitcoin δεν προσφέρει τη σταθερότητα και την ασφάλεια ενός νομίσματος που έχει την στήριξη μιας κεντρικής τράπεζας, ο Malka το συνέκρινε αποτελεσματικά με άλλες μονάδες αξίας που μπορούν να ανταλλαχθούν, όπως οι μονάδες τακτικού επιβάτη (frequent-flier). Αλλά η συζήτηση, που προσεκτικά συντόνιζε ο CEO της SurveyMonkey, Dave Goldberg, ανέδειξε επίσης το γιατί τα πλεονεκτήματα του Bitcoin -ανωνυμία, αποκέντρωση και έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων- μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν στην κατάρρευσή του. Ο λόγος; Η κρατική παρέμβαση.

Παρά το γεγονός ότι το άστατο οικοσύστημα του Bitcoin είναι συγκριτικά μικρό, η αδιαμφισβήτητη αξία του στον κόσμο του εγκλήματος το τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα των ρυθμιστικών αρχών. Οι έμποροι ναρκωτικών, έμποροι λευκής σαρκός και κλέφτες αναζητούν συνεχώς μεθόδους πληρωμών που θα τους επιτρέπουν να «τσεπώνουν» τα χρήματα από την παράνομη δραστηριότητά τους χωρίς φασαρίες. Για αυτό άλλωστε και ο Εισαγγελέας του Μανχάταν, Preet Bharara, έκλεισε πρόσφατα το Liberty Reserve κατηγορώντας τους ιδρυτές της ιστοσελίδας συναλλαγών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 6 δισ. δολαρίων. Όπως το έθεσε ο Bharara, ήταν μια «τράπεζα της μαύρης αγοράς».

Ενώ το Bitcoin δεν έχει κερδίσει ακόμα κανέναν ανάλογο χαρακτηρισμό, έχει την ίδια δυνατότητα να καλύπτει τις συναλλαγές. Ο Rickards επεσήμανε και άλλο σημείο δυνητικών προβλημάτων: οι φόροι. Όταν κάποιος αγοράζει το Bitcoin στα 100 δολάρια και το χρησιμοποιεί για αγορές αξίας 110 δολαρίων, τεχνικά θα πρέπει να καταγράφει αυτά τα 10 δολάρια ως κέρδη της κυβέρνησης. Είναι ένα ασφαλές στοίχημα που λίγοι, ή και κανένας, χρήστες του Bitcoin παίζουν. Γιατί άλλωστε να μπουν στον κόπο, όταν τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές είναι ανώνυμοι; Ακόμα και οι δημιουργοί του Bitcoin, που δραστηριοποιούνται με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, παραμένουν άγνωστοι. Καθώς το Bitcoin δημιουργεί τεράστια περιθώρια κέρδους και απωλειών για τους χρήστες του, αρχίζει να τραβά και την προσοχή των φορολογικών αρχών.

Για τους περισσότερους η συζήτηση παραμένει θεωρητική. Όταν τέθηκε το ερώτημα ποιοι χρησιμοποιούν το νόμισμα, σηκώθηκαν ελάχιστα χέρια στο ακροατήριο. Ακόμα και ο Goldberg, αν και επισήμως ουδέτερος, επανέλαβε τις ανησυχίες του για τον αποπληθωρισμό σε μια αγορά όπου οι περισσότεροι χρήστες στοιχηματίζουν υπέρ της ραγδαίας ενίσχυσης της αξίας του κρυπτονομίσματος.

Γιατί, λοιπόν, ορισμένοι από τους σκεπτικούς άλλαξαν τελικά γνώμη; Παρατηρήστε τους ίδιους τους ομιλητές. Ενώ ο Rickards επικεντρώθηκε σε θέματα τακτικής όπως η νομική υστέρηση ή ρυθμιστικά ζητήματα, ο Malka στάθηκε περισσότερο στο τι θα μπορούσε να είναι το Bitcoin. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ο χλευασμός που σήμερα δέχεται το Bitcoin απηχεί τις προειδοποιήσεις του παρελθόντος για τον κυβερνοχώρο το 1992. Δύο δεκαετίες μετά έχουμε μάθει να αγαπάμε το internet και να αντιμετωπίζουμε τους διάφορους κινδύνους όπως η παιδική πορνογραφία - σε μεγάλο βαθμό διαθέτοντας τα εργαλεία εντοπισμού των παραβατών. Το αν το Bitcoin μπορεί να επιβιώσει χωρίς την ανωνυμία των χρηστών του είναι θέμα προς συζήτηση, αλλά είναι δύσκολο να μην γοητευτεί κανείς από το όραμα του τι μπορεί να αποτελέσει.

πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template