Τα κέρδη πάνε... τραίνο

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Του Βασίλη ΠαζόπουλουH ημιμάθεια στο χρηματιστήριο είναι χειρότερη από την αμάθεια. Ειδικά μάλιστα στο χρηματιστήριο, η ημιμάθεια μπορεί να σου κοστίσει ακριβά. 
Ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί, είναι η πεποίθησή τους πως στο χρηματιστήριο κερδίζει όποιος αγοράζει φτηνά. Είναι η μισή αλήθεια. Γιατί στο χρηματιστήριο κερδίζει όποιος πουλάει ακριβότερα.Τι θέλουμε να πούμε; Καλύτερα να μπαίνεις σε μια πιο υψηλή τιμή αλλά σε ανοδική τροχιά, παρά σε χαμηλότερη τιμή σε πτωτική τροχιά. Για τις μετοχές που βρίσκονται στα χαμηλά τους, συνήθως υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό.

Στην Ελλάδα τον νιώσαμε αυτόν τον κανόνα για τα καλά. Η αγορά μετοχών το 2003 ή το 2004, όταν το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε ανοδική τάση, έγειρε τις πιθανότητες υπέρ μας. Παρόλο που η τιμή τους φαντάζει σήμερα απλησίαστο όνειρο. Αντίθετα το 2011 ή του 2012 που οι αποτιμήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες, δύσκολα θα βρούμε κάποιον κερδισμένο.
Όσοι προτιμάνε να αγοράζουν όσο πιο χαμηλά γίνεται, αυτό έχει να κάνει με ψυχολογικούς λόγους περισσότερο, παρά ότι εμπειρικά έχουν διαπιστώσει καλύτερες αποδόσεις από αυτήν την στρατηγική.

Σε μια ανοδική αγορά όπως η αμερικάνικη, δύσκολα θα βρεις φτηνές μετοχές, με την έννοια να βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους.

Βέβαια αυτό αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από την γενικότερη τάση. Η ανοδική ορμή ενισχύει την θετική προδιάθεση και την ελπίδα, ενώ αντίθετα διαλύει τις αμφιβολίες και τους φόβους.

Ενα κλασικό παράδειγμα: Webtec


Η Westinghouse Air Brake Technologies (Webtec), ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία επιχειρήσεων που το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η σταθερή και αξιόπιστη αύξηση των κερδών στο μέλλον. Έχει ισχυρή παρουσία σε στην βιομηχανία των σιδηροδρόμων που όχι μόνο είναι σε φάση ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η αύξηση των μεγεθών της δεν εξαρτιέται από τις ευμετάβλητες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Φαίνεται ιδανική επιλογή για συντηρητικούς επενδυτές. Για επενδυτές που τους ενδιαφέρει να μην παρακολουθούν την καθημερινή αγχώδη χρηματιστηριακή διακύμανση. Η άνοδος της δύσκολα θα επηρεαστεί ακόμα και σε περίπτωση αναστροφής της γενικότερης τάσης ή τυχόν ύφεση της οικονομίας.

Αποτίμηση

Η πιο ευρέως διαδεδομένη μέθοδος αποτίμησης, είναι το γνωστό p/e ratio. Δηλαδή του δείκτη χρηματιστηριακής τιμής προς κέρδη. Το μειονέκτημα είναι πως μετράει τα πραγματοποιηθέντα κέρδη, όχι τα μελλοντικά που είναι το ζητούμενο. Πολλοί αποφεύγουν αυτή την μέθοδο δικαιολογημένα. Είναι ρίσκο να θέλεις να προβλέψεις τα μελλοντικά κέρδη, όταν μπορεί να μεσολαβήσουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που να ανατρέψουν τις εκτιμήσεις.

Όμως σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις. Σε κάποιες εταιρίες μπορείς να προβλέψεις τα μελλοντικά κέρδη με αρκετή ασφάλεια, αν για παράδειγμα έχουν κλεισμένες μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους πελάτες τους.

Η Wabtec είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Κατασκευάζει και πουλάει από βαγόνια, ανταλλακτικά και ατμομηχανές, μέχρι συστήματα για σιδηροδρόμους που βελτιώνουν την παραγωγικότητα των μεταφορών. Πελάτες της είναι δημόσιοι οργανισμοί με κρατική εγγύηση.

Προοπτικές


Η Wabtec κατέχει ηγετική θέση στη βιομηχανία σιδηροδρόμων. Σε ορισμένους τομείς που δραστηριοποιείται, το μερίδιο αγοράς της στις ΗΠΑ ξεπερνάει το 50%. Όσο αφορά τις εξαγωγές το μερίδιο της μεγαλώνει συνεχώς. Έχοντας εξασφαλίσει την εσωτερική αγορά, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό όπου κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το δίνουν πολλά προϊόντα της που είναι μοναδικά. Η διοίκηση ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, μια που οι μηχανικοί της καταφέρνουν να κάνουν τις μηχανές τους φιλικότερες προς το περιβάλλον, συμβαδίζοντας με την γενικότερη τάση.

Τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου ήταν τα αναμενόμενα. Αύξηση των πωλήσεων κατά 6% και των καθαρών κερδών κατά 17%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Το προηγούμενο έτος πλήρωσε μέρισμα 0,20 δολάρια ανά μετοχή. Δηλαδή διένειμε περίπου το 9% των ταμειακών ροών της.

Η ιστορία της


Η ιστορία της ξεκινάει το μακρινό 1869. Ο ιδρυτής της George Westinghouse ήταν ο εφευρέτης του πρώτου αυτόματου συστήματος φρένου, όπου ανέβασε το επίπεδο ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

Η Wabtec εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1995 και σήμερα απασχολεί περίπου 9.000 εργαζόμενους.

Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει ετήσια έσοδα 2,4 δισεκατομμύρια και p/e 20 (αναμένεται να πέσει στα 16 το επόμενο έτος). Τα χρέη προς ίδια κεφάλαια ανέρχονται στο 30%.

Συμπέρασμα

Η εταιρία είναι σε ένα κλάδο που τον ευνοεί η εποχή. Όλες σχεδόν οι χώρες δίνουν προτεραιότητα την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού τους δικτύου. Έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά και σταθερή πελατεία. Από το μόνο που βλέπουμε να κινδυνεύει είναι αν μειωθούν ο δημόσιες δαπάνες στην κατασκευή και συντήρηση των σιδηροδρόμων, δεδομένης της μεγάλης της έκθεσης σε αυτόν τον τομέα.

Προσοχή όμως. Να επιλέξουμε την σωστή εταιρία είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.


Πως μπορούμε να επενδύσουμε σε εταιρίες σαν την Wabtec


Είναι απαραίτητο ο επενδυτής να έχει κωδικό για τις ξένες αγορές. Ίσως ακούγεται δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο.

Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν αυτή την δυνατότητα. Δεν χρειάζεται να έχεις εκατομμύρια. Ακόμα και με 1.000 ευρώ μπορείς να ανοίξεις κωδικό. Ούτε καν να γνωρίζεις αγγλικά δεν είναι απαραίτητο.

Στην εποχή μας, η πρόσβαση σε κάποιον επενδυτή ή trader στο αμερικάνικο χρηματιστήριο είναι πολύ απλός. Η τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο την on-line παρακολούθηση από τον υπολογιστή μας, αλλά και την εκτέλεση των εντολών σε πραγματικό χρόνο.


* Η ανάλυση της εταιρίας δίνεται σαν παράδειγμα για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Δεν έχει σαν σκοπό την σύσταση αγοράς ή πώλησης.


**Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr
vpazopoulos@gmail.com

Πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template