Επενδύσεις για τρισδιάστατα κέρδη

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Του Βασίλη Παζόπουλου* 
Tο χρήμα βρίσκεται στο μέλλον. Στους νέους τομείς που δημιουργούν πλούτο, αυξάνουν το AEΠ και μεταβάλλουν τις υποδομές, δημιουργώντας το υπόστρωμα για να περάσει η ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή. Υπάρχουν τεχνολογικοί τομείς που μπορεί να θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως οι εφαρμογές τους αναμένεται να μπουν σύντομα ή έχουν ήδη μπει στην καθημερινότητά μας. 

Παράδειγμα τεχνολογίας που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση.

Σήμερα θα αναλύσουμε τι είναι η περίφημη 3D εκτύπωση και πως μπορούμε να επωφεληθούμε επενδυτικά από αυτήν την επαναστατική τεχνολογία.


Τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, λειτουργούν με την ίδια λογική που λειτουργούν οι σημερινοί συνηθισμένοι εκτυπωτές. Μόνο που στη θέση του μελανιού χρησιμοποιείται άλλο υλικό, όπως μέταλλο σε σκόνη ή πλαστική ίνα.

Στην αρχή φτιάχνεται ένα λεπτό στρώμα, μετά άλλο ένα λεπτό στρώμα από πάνω του, μετά άλλο ένα, μέχρι που προκύπτει ένα τρισδιάστατο αντικείμενο
. Ένα πραγματικά τρισδιάστατο αντικείμενο. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε προϊόν, από μηχανικά μέρη μέχρι κοσμήματα.

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, ως ένα εξελιγμένο εργαλείο βιομηχανικής παραγωγής. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία καλουπιών, του αρχικού δηλαδή μοντέλου/μήτρας που θα αποτελούσε τη βάση για τη δημιουργία εκατομμυρίων μοντέλων σε μια διαδικασία μαζικής παραγωγής. Έστω κι αυτό έλυνε τα χέρια στις βιομηχανίες, καθώς η σχεδίαση και η κατασκευή ενός καλουπιού κοστίζουν πάρα πολύ.

Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνταν χρόνος και χρήμα, ενώ η ακρίβεια κατασκευής βελτιώνονταν θεαματικά. Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Γιατί μόνο να κατασκευάζουμε το καλούπι μιας βίδας; Γιατί να μην μπορούμε να «τυπώσουμε» ...όλες τις βίδες μια κι έξω; Κι ίσως την επόμενη μέρα κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό; Καταργώντας ηλεκτρονικούς τόρνους, βιομηχανικά εργαλεία και στο τέλος ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής;

Τα πλεονεκτήματα

Η παραγωγή σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, έναντι της παραδοσιακής βιομηχανικής παραγωγής, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα

α) μπορεί να παρασκευάσει πολύ διαφορετικά αντικείμενα χωρίς παραμετροποίηση του μηχανήματος για καθένα από αυτά. Αντίθετα, η κλασική εργοστασιακή γραμμή παραγωγής μπορεί να παράγει ένα μόνο προϊόν. Για να παραχθεί ένα ελαφρά διαφορετικό αντικείμενο, απαιτείται πολυδάπανη ρύθμιση των μηχανημάτων.

β) χρησιμοποιείται τόσο ακριβώς υλικό όσο χρειάζεται το τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους από την πρώτη ύλη. Στην παραδοσιακή γραμμή παραγωγής, ένα μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης όπως είναι γνωστό πετιέται.

γ) δεν υπάρχει διαφορά στο κόστος παραγωγής ενός αντικειμένου ή πολλών. Το πρωτότυπο κοστίζει όσο και τα υπόλοιπα.

Όλα αυτά κάνουν την τρισδιάστατη εκτύπωση εύκολη και οικονομική λύση. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα ισχυρίζεται πως θα φέρει την επανάσταση στον τρόπο που κάνουμε σχεδόν τα πάντα, φέρνοντας την σαν παράδειγμα καινοτομίας που μπορεί να δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας.



Τα σημερινά δεδομένα

Μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά όλα αυτά, αλλά προς το παρόν η διείσδυση των τρισδιάστατων εκτυπωτών είναι πολύ μικρή. Ο αριθμός των νοικοκυριών στις ΗΠΑ που διαθέτουν αυτήν την μηχανή, είναι μικρότερος από τον αριθμό iPads που πωλούνται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια ημέρα που κάθε νοικοκυριό θα διαθέτει ένα 3D εκτυπωτή. Απλά εκείνη η ημέρα απέχει μερικά χρόνια.

Προβλήματα

Με τις απεριόριστες δυνατότητες για τη δημιουργία αντικειμένων από τους 3D εκτυπωτές, ο πειρασμός είναι ισχυρός στο να κάνει κάποιος αντίγραφο κάποιου πετυχημένου υφιστάμενου προϊόντος, παραβιάζοντας πατέντες και άδειες ευρεσιτεχνίας.

Δηλαδή δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πιθανές παγίδες νομικής μορφής που πιθανότατα να προκύψουν.

Το δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα έχει να κάνει με παραγωγή προϊόντων που είναι επικίνδυνα, όπως τα όπλα.

Ήδη έχει κατασκευαστεί πυροβόλο όπλο από τρισδιάστατο εκτυπωτή που δουλεύει κανονικά. Στην φωτογραφία βλέπουμε το πρώτο όπλο που δουλεύει με κανονικές σφαίρες και παράχθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Αν κάποιος πληγωθεί ή ακόμα χειρότερα σκοτωθεί, δεν θα μηνυθεί μόνο αυτός που τράβηξε την σκανδάλη. Θα κατηγορηθεί το άτομο που δημιούργησε το σχέδιο ή το αντικείμενο. Ο πρώτος στόχος των δικηγόρων θα είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα πιο πολλά, δηλαδή η εταιρεία που συνέβαλε στην κατασκευή του όπλου.

Ο νόμος προστατεύει τους νόμιμους παραδοσιακούς κατασκευαστές όπλων από τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των κατασκευαστών όπλων και των εταιριών 3D εκτυπωτών είναι τεράστια. Το πάθος για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και τα οικονομικά συμφέροντα, δημιούργησαν αυτή την νομοθετική προστασία. Δύσκολα θα προστατεύει το ίδιο τους 3D κατασκευαστές.

Από την σκοπιά του επενδυτή

Επενδυτικά, δύσκολα μπορεί κάποιος να δώσει μια ρεαλιστική εκτίμηση για το πόσο μπορεί να αναπτυχθεί κάποια εταιρία του κλάδου.

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την κορυφή. Η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επάξια οποιοδήποτε παραδοσιακό βιομηχανικό τομέα στο άμεσο μέλλον.

Οι απαισιόδοξοι ανησυχούν πως οι υπεραξίες που προβλέπονται, έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών.

Εταιρείες στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης, είναι οι 3D Systems (ετήσια έσοδα 378 εκατομμύρια, μικτά κέρδη 181 εκ), Stratasys (ετήσια έσοδα 268 εκατομμύρια, μικτά κέρδη 110 εκ), Proto Labs (ετήσια έσοδα 134 εκατομμύρια, μικτά κέρδη 181 εκ).

Αν δεν θέλουμε να τοποθετηθούμε σε μια μικρομεσαία εταιρία, μπορούμε να εστιάσουμε στον κυρίαρχο του κλάδου του τρισδιάστατου σχεδίου, την Autodesk (ετήσια έσοδα 2,3 δισεκατομμύρια, μικτά κέρδη 2 δις). Η εταιρία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο από το λογισμικό AutoCAD που είναι το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα 3D σχεδίου.

Συμπέρασμα

Οι προοπτικές του κλάδου των 3D εκτυπωτών είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία της βιομηχανίας, δεν έχουμε ξανασυναντήσει τόσο μεγάλες δυνατότητες. Τα διάφορα πεδία χρήσης είναι ατελείωτα. Εξίσου ατελείωτες δυνατότητες έχουν να επωφεληθούν από τα προϊόντα που παράγουν.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε δει με σαφήνεια το πώς οι εταιρείες και οι νομοθέτες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη παραβατική χρήση των προϊόντων.

Κάθε επενδυτής που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί στενά τον κλάδο, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία για να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο του κάποια από τις εταιρίες του πιο υποσχόμενου τομέα της εποχής.

Μπορεί για την ώρα να είναι μικρομεσαίου μεγέθους, αλλά μήπως ολόκληρη Apple από το γκαράζ του σπιτιού του ιδρυτής της δεν ξεκίνησε ;

*Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, αναλυτής της Wall Street, ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr

vpazopoulos@gmail.com


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template