Ntelirio ενθουσιασμού στο Χρηματιστήριο..Προσοχή συνιστούν οι ειδικοί

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Είναι ένα παιχνίδι που λίγοι από τους μικρότερους επενδυτές μπορούν να ακολουθήσουν ή και να κατανοήσουν, εξ ου και οι παραινέσεις για προσεκτικές κινήσεις από τους επαγγελματίες της αγοράς όσο οι αποτιμήσεις των τραπεζών ανεβαίνουν με φρενήρεις ρυθμούς πριν γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της σύνθετης διαδικασίας των ανακεφαλαιοποιήσεων. Ήδη πάντως από χθες ο τραπεζικός κλάδος έχει περάσει σε θετικό πρόσημο για το 2013 με απόδοση 10,88%, όταν τον Απρίλιο έχανε μέχρι και το 63% της αξίας του, ενώ τεχνικά προσέγγισε μια πρώτη ισχυρή αντίσταση στις 260 μονάδες όπου βρίσκεται και το 50% ποσοστό διόρθωσης από τα προηγούμενα υψηλά του. Του Βασίλη Γεώργα, Capital.gr Τα υπερκέρδη στον καθημαγμένο χρηματιστηριακά τραπεζικό κλάδο, τα οποία μέσα σε μόλις 22 συνεδριάσεις φτάνουν το 340% για την Alpha (πρώτη πλέον σε κεφαλαιοποίηση ελληνική τράπεζα), το +220% για την Εθνική, το +208% για την Πειραιώς και +213% για τη Eurobank έχουν κάνει μέσα στην υπερβολή τους, όλη την χρηματιστηριακή υφήλιο να «παραμιλά» και να ρίχνει λάδι στη φωτιά της κερδοσκοπίας. Χθες οι Financial Times αφιέρωσαν τουλάχιστον δύο θέματα για να αποτυπώσουν τη φρενήρη άνοδο των τραπεζικών αξιών στην Ελλάδα (σ.σ. κατά την οποία οι βασικοί μέτοχοι της Alpha και της Πειραιώς ανακοίνωσαν ότι πούλησαν μεγάλο αριθμό μετοχών), υποστηρίζοντας ότι αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϊόν της δραστηριοποίησης hedge funds που τοποθετούνται ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου. Με το ίδιο θέμα ασχολούνται πλέον πολλά ακόμη από τα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας ξανά στην Ελλάδα. 

Στο κάδρο, ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίηση και τις προσδοκίες που δημιουργούνται, μπαίνει η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων και των spreads στην ελληνική αγορά ομολόγων, το σενάριο ενός νέου πιθανού κουρέματος του χρέους στο μέλλον, ακόμη και αυτό της αντίστροφης μέτρησης των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο προς τις αρχές του επόμενου έτους ακόμη και για «μερική» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας σπεύδει να προεξοφλήσει τα καλύτερα, ακόμη και αν στην πραγματική οικονομία επιχειρήσεις και πολίτες βιώνουν ακόμη τα χειρότερα.

Το μήνυμα που στέλνει η αγορά με την κατακόρυφη άνοδο των συναλλαγών το τελευταίο διάστημα και την προσπάθεια των μετοχών και των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών να απεγκλωβιστούν από τις πολύμηνες αντιστάσεις τους (ειδικά αυτή των 350-360 μονάδων για τον FTSE Large Cap) είναι ότι έχει γυρίσει σελίδα μεσοπρόθεσμα και σπεύδει να ενσωματώσει στις αποτιμήσεις των μετοχών τα δεδομένα που προκύπτουν, με τον τίτλο της ΕΧΑΕ που καταγράφει διαδοχικά νέα υψηλά στις τελευταίες συνεδριάσεις να λειτουργεί σε αυτή τη φάση ως «σηματωρός».

Αναλυτές σημειώνουν πως εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις επιβεβαιωθεί η διάσπαση των 360 μονάδων του 25άρη και των 1.050-1.060 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ο δρόμος για μια σημαντική ανοδική κίνηση θα είναι πλέον ανοιχτός με στόχο τιμές υψηλότερες των 400 μονάδων για τον δείκτη των blue chips βραχυπρόθεσμα και διπλάσιες αποτιμήσεις μεσοχρόνια, και αντίστοιχα κίνηση του Γ.Δ. προς τη ζώνη των 1.400-1.800 μονάδων.

Μετοχές που έχουν μείνει συγκριτικά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες και δεν έχουν ακόμη καταγράψει ή αποκολληθεί από τα προηγούμενα υψηλά τους, όπως ο ΟΠΑΠ, η Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ, η ΜΕΤΚΑ, η Τέρνα Ενεργειακή, η Βιοχάλκο, η ΔΕΗ, η Intralot, η Μυτιληναίος, η Motor Oil, κ.ά. θα μπορούσαν να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στην αγορά, εφόσον καταφέρουν να διασπάσουν τις αντιστάσεις που συναντούν.

πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template