Ρίχνουν λάδι στη φωτιά στη Συρία

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν, θεωρητικά, μέχρι τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία συμφώνησαν στις αρχές Μαΐου Ουάσιγκτον και Μόσχα, σε αναζήτηση πολιτικής λύσης στη Συρία. Διπλωματικές πηγές έλεγαν χθες ότι η διάσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου. Κάθε ημέρα που περνάει, εντούτοις, οι πιθανότητες ευόδωσής της -αν όχι πραγματοποίησής της - μειώνονται. Και το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Συρία όλο και περιπλέκεται. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι σκοπεύει να στείλει πυραύλους S-300 στον Μπασάρ αλ Ασαντ με το επιχείρημα ότι έτσι θα αποθαρρύνει τους θερμοκέφαλους που επιμένουν να παρέμβουν στη διαμάχη. Λίγο νωρίτερα Βρετανία και Γαλλία είχαν ξεκαθαρίσει ότι, έπειτα από την αποτυχία των «27» να ανανεώσουν το εμπάργκο όπλων στη Συρία, διατηρούν το δικαίωμα άμεσου εξοπλισμού των σύρων ανταρτών, αν και δεν έχουν προς το παρόν τέτοια σχέδια. Οι δύο πλευρές αντήλλασσαν χθες κατηγορίες ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά της Συρίας και υπονομεύουν την προωθούμενη ειρηνευτική διάσκεψη.
Η Ευρώπη παραμένει βαθιά διχασμένη στο θέμα του εξοπλισμού των σύρων ανταρτών. Η Δύση ακόμη συζητεί τι είδους δράση πρέπει να αναλάβει, αν πρέπει να αναλάβει, στη Συρία. Η συριακή αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη. Την ίδια ώρα όμως οι βασικοί σύμμαχοι του Ασαντ, η Ρωσία, το Ιράν και η λιβανική Χεζμπολάχ, συσπειρώνονται γύρω του.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.

 Η Ρωσία έχει ήδη στείλει από τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, προηγμένους πυραύλους Yakhonts κατά στόχων επιφανείας στον Ασαντ. Το Ισραήλ είχε από καιρό πληροφορίες ότι σχεδιάζει να του στείλει και S-300, που έχουν δυνατότητα αναχαίτισης επανδρωμένων αεροσκαφών και τηλεκατευθυνομένων πυραύλων. Η Μόσχα απλώς το επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας για «σταθεροποιητικό παράγοντα» και κάνοντας τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας να υπαινιχθεί ότι η χώρα του μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση. Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει από τις αρχές του χρόνου τρεις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία με στόχο φορτία ιρανικών πυραύλων με αποδέκτη τη Χεζμπολάχ. Ανδρες της Χεζμπολάχ πολεμούν από τις 19 Μαΐου στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων, στην προσπάθεια ανακατάληψης της στρατηγικής πόλης Κουσέιρ, στα σύνορα με την κοιλάδα Μπεκάα, από τους αντάρτες. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα χαρακτηρίζει τη μάχη στη Συρία κρίσιμης σημασίας για τον πρωταρχικό της πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.
Οι μάχες στη Συρία έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλά μέτωπα, η κρίση εξαπλώνεται πια επικίνδυνα και στον Λίβανο. Ένοπλοι σκότωσαν χθες στα σύνορα τρεις λιβανέζους στρατιώτες προτού διαφύγουν προς τη συριακή ενδοχώρα. Λίγες ώρες νωρίτερα ρουκέτα που έπεσε στη σιιτική πόλη Χερμέλ, στην κοιλάδα Μπεκάα, σκότωσε μία γυναίκα και τραυμάτισε άλλους δύο ανθρώπους.Βρετανία και Γαλλία θεωρούν ότι επισείοντας ως δαμόκλειο σπάθη την απειλή του εξοπλισμού των ανταρτών εντείνουν την πίεση στον Ασαντ να διαπραγματευθεί. Αλλά δεν έχουν πίσω τους μια ενωμένη Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίαζαν για 12 ώρες τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν συμφώνησαν να άρουν το εμπάργκο όπλων, απλώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ανανέωσή του μετά την εκπνοή της 1ης Ιουνίου. «Αδοξο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα η Ιταλίδα υπουργός. Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι το Λονδίνο και το Παρίσι δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε εξοπλισμό των ανταρτών πριν από την 1η Αυγούστου - οι δύο χώρες το διέψευσαν. Κάποιοι αναλυτές χαρακτήριζαν χθες τη στάση τους «λάθος υπολογισμό» που απειλεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Το Ισραήλ
«Ελπίζω πως (οι πύραυλοι S-300) δεν θα φύγουν από τη Ρωσία, αν όμως, ο μη γένοιτο, φτάσουν στη Συρία, θα ξέρουμε τι να κάνουμε», δήλωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιααλόν.

πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template