Μόνο οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να δανείζονται από τις τράπεζες

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013



Σε "ρηχά νερά" κινείται ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης, με τις επιχειρήσεις να διαμαρτύρονται για αδυναμία άντλησης κεφαλαίων. Μόνο μία αγορά δείχνει ανεπηρέαστη, κι αυτή δεν είναι άλλη από... την γερμανική.
Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας δείχνουν να "φθονούν" τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί επιχειρηματίες που δεν μπορούν να δανειστούν καθώς η πολιτική της ΕΚΤ είναι ιδιαιτέρως "σφιχτή" και τα επιτόκια απαγορευτικά.

Τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο θετικά στο να δανείζουν τους Γερμανούς από οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαίο. Κι αυτό γιατί η γερμανική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση, οπότε και οι προοπτικές των δανειοληπτών να είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους είναι σαφώς υψηλότερες, λένε αναλυτές.

Σύμφωνα με τον Toby Nangle, επικεφαλής στην Threadneedle Investments, τα επιτόκια της ΕΚΤ κατά την περίοδο 1999 - 2007 ήταν πάρα πολύ "σφιχτά" για τη Γερμανία - και το υπόλοιπο του πυρήνα της Ευρώπης - και πολύ "χαλαρά" για τις περιφερειακές οικονομίες.

Αντίθετα, το 2013, η πολιτική είναι πολύ πιο χαλαρή για τη Γερμανία και το αντίθετο για την περιφέρεια. Ετσι, εξηγείται γιατί η πολιτική της ΕΚΤ ενθαρρύνει σήμερα το δανεισμό στη Γερμανία και περιορίζει τη ζήτηση στη περιφέρεια, τονίζει ο Nangle.

Αυτό αποδεικνύεται από τις σημαντικές ανισορροπίες της Ευρώπης στην εμπιστοσύνη και στις προσδοκίες για την αύξηση των εσόδων που ενθαρρύνει ή αποθαρρύνει το δανεισμό. Σήμερα παρατηρείται μια τάση για εξισορρόπηση χωρίς όμως ανάπτυξη, με τις γερμανικές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν κέρδη, ενώ οι περιφερειακές οικονομίες να ξεπληρώνουν χρέη.

Την ίδια στιγμή αυτό σημαίνει ότι το ευρώ θα παραμείνει αδύναμο για αρκετό καιρό ακόμα, λέει ο Toby Nagle.

Είναι λογικό μια τράπεζα να αρνηθεί ένα δάνειο εάν το αναμενόμενο επιτόκιο που θα προκύψει, μετά τις ανάλογες προσαρμογές με βάση το κίνδυνο χρεοκοπίας, είναι πάρα πολύ χαμηλό και δεν αξίζει τον κόπο.

Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η χαμηλή ζήτηση.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά η δογματική προσκόλληση στην τακτική του 1920 που θεωρούσε ότι ο λύση για την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλειμμάτων είναι η μείωση των δαπανών. "Οι περικοπές ρίχνουν την εμπιστοσύνη αλλά και την όρεξη για δανεισμό", σημειώνουν χαρακτηριστικά

Το θέμα αυτό επηρεάζει δυσανάλογα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια διαφορά 300- 400 μονάδων βάσης στα spread μεταξύ των επιτοκίων στις ΜΜΕ της Γερμανίας με αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο δανεισμός στη Γερμανία είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχος με τα προ της κρίσης επίπεδα. Ωστόσο, με τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, οι γερμανικές εταιρείες πρέπει αναμφισβήτητα να δανείζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί, κάτι που αν συμβεί θα είναι για το καλό όλης της Ευρώπης, τονίζουν οι αναλυτές.
newmoney.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template