Πούτιν προς υπαλλήλους: «Επαναπατρίστε τα λεφτά, αλλιώς… απολύεστε!»

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013


 Πούτιν προς υπαλλήλους: «Επαναπατρίστε τα λεφτά, αλλιώς… απολύεστε!»

Τελεσίγραφο τριών μηνών προς την κρατική «ελίτ» της χώρας με προεδρικό διάταγμα
Προθεσμία τριών μηνών για τη δήλωση και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων που διατηρούν σε λογαριασμούς του εξωτερικού έχουν οι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούνται με απόλυση.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, χιλιάδες ρώσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προθεσμία έως την 1η Ιουλίου προκειμένου να δηλώσουν εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ακολούθως θα υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της ρωσικής προεδρίας, κ. Σεργκέι Ιβανόφ, «κανείς δεν θα τεθεί υπεράνω του νόμου», ενώ όποιος βρεθεί να κατέχει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία θα αποπέμπεται αυτομάτως.

Στόχος η επιστροφή ρωσικών κεφαλαίων από το εξωτερικό

Το εν λόγω διάταγμα αποτελεί, σύμφωνα με τους Financial Times, το πιο πρόσφατο μιας σειράς μέτρων που έχουν ως στόχο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που βρίσκονται σε εξωχώριες εταιρίες και τράπεζες του εξωτερικού. Ο συγκεκριμένος στόχος εξάλλου είχε τονιστεί κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του κ. Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τότε, το ζήτημα του επαναπατρισμού των ρωσικών κεφαλαίων, είχε καταλάβει κεντρική θέση στην ομιλία του ρώσου προέδρου, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η ευθύνη για τη χώρα δεν χτίζεται μέσα από σλόγκαν και ομιλίες, αλλά όταν ο λαός βλέπει ότι υπάρχει κυβερνητική διαφάνεια». Η κυβερνητική «ελίτ» της χώρας είχε σπεύσει να καταχειροκροτήσει τη συγκεκριμένη φράση, για να λάβει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, την προτροπή να «κάνει ησυχία, γιατί μπορεί να μην αρέσουν σε όλους αυτά που θα ακούσουν».

Η δύσκολη εφαρμογή

Οι προεδρικές κορώνες του κ. Πούτιν ωστόσο αποδείχθηκαν δύσκολες στην εφαρμογή τους, αφού, ήδη δύο νομοθετικές πράξεις έχουν κολλήσει στη ρωσική Δούμα- την Κάτω Βουλή. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι βουλευτές, με βάση τις εξαγγελίες του ρώσου προέδρου, κατέθεσαν σχέδιο νόμου, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα, ο κ. Πούτιν να καταθέσει αναθεωρημένη έκδοσή του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η τελευταία έκδοση συζητήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, στην πρώτη από τις τρεις κατά σειρά συζητήσεις που προβλέπει ο νόμος, αλλά έκτοτε δεν προχώρησε πιο πέρα.

Το προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με αναλυτές, καθιστά σαφή την αποφασιστικότητα του ρώσου προέδρου όσον αφορά το ζήτημα των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού. Οπως αναφέρει ο κ. Κίριλ Καμπάνοφ, επικεφαλής της ρωσικής Εθνικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς, «ο νόμος (για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό) θα προχωρήσει, όχι όμως μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο. Το διάταγμα αποτελεί μήνυμα για την αποφασιστικότητα του προέδρου προς την κυβερνώσα κρατική ελίτ».

Τα «παραθυράκια»

Το διάταγμα του κ. Πούτιν ωστόσο φαίνεται ότι εμπεριέχει και «παραθυράκια» τα οποία μπορούν να εκμεταλλευθούν οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι της Ρωσίας. Οπως αποκάλυψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο κ. Γεβγκένι Σκολόφ, ανώτατος αξιωματούχος της ρωσικής προεδρίας, δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση των εσόδων από εταιρίες οι οποίες ανήκουν σε μέλος της οικογένειας δημοσίου υπαλλήλου.


troktiko

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template