Στο σφυρί ο γερμανικός εμπορικός στόλος - Επέλαση των Ελλήνων Εφοπλιστών

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Πάνω από 800 περίπου πλοία έχουν βγάλει στο σφυρί Γερμανοί εφοπλιστές λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται από τις πιστώτριες τράπεζες, σύμφωνα με στελέχη της εγχώριας εφοπλιστικής κοινότητας.
Τα προηγούμενα χρόνια τα ναυτιλιακά τμήματα των γερμανικών τραπεζών δάνεισαν αφειδώς σε εταιρίες του χώρου μεγάλα ποσά για το κτίσιμο νέων πλοίων.

Ωστόσο η κάμψη στις τιμές των ναύλων, αλλά και οξύς ανταγωνισμός από άλλες εφοπλιστικές κοινότητες εντός κι εκτός Ε.Ε. έφερε τους Γερμανούς σε αδιέξοδο. Παράλληλα η κρίση χρέους και οι "μαύρες τρύπες" των γερμανικών τραπεζών οδήγησαν τις διοικήσεις σε κλεισίματα των ναυτιλιακών κλάδων, τα οποία μάλιστα διέθεταν μεγάλα χαρτοφυλάκια με επισφαλή δάνεια.

Σύμφωνα με τη Moody's οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας καταγράφουν μόνο από τη ναυτιλία επισφάλειες 98 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τράπεζες όπως η Commerzbank, αφού απορρόφησε Deutsche Shiffsbank αποχώρησε από τον κλάδο βγάζοντας στο σφυρί το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο. Επίσης ο ναυτιλιακός τραπεζικός κολοσσός HSH Nordbank έχει σταματήσει τις χορηγήσεις, έχοντας τεθεί υπό την εποπτεία όπως και η Commerzbank από τηBundensbank, ο οποία ούτως ή άλλως kαι ειδικά στη Deutshe Bank.



Καταρρέει το μοντέλο της γερμανικής ναυτιλίας
Όλο, μάλιστα, το μοντέλο της Γερμανικής ναυτιλίας τελεί υπό κατάρρευση, καθώς και τα Funds, που για φορολογικούς λόγους συνέστησαν Γερμανοί εφοπλιστές έχουν πολλές δυσκολίες αποπληρωμής των μεγάλων δανείων που πήραν για να χτίσουν πλοία.

Αναπόφευκτα τα βγάζουν στο σφυρί με ωφελημένους πολλούς Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν σπεύσει να αγοράσουν, καθώς πολλά από τα πλοία αυτά είναι νεόδμητα και σύγχρονα. Πρόκειται για πλοία όλων των τύπων, που μεγάλοι ελληνικοί Όμιλοι καλοβλέπουν. Ίσως και γιαυτό το λόγο, τελευταία σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ ο Ελληνικός εφοπλισμός έχει αντιμετωπίσει μια μεγάλη επίθεση δυσφήμισης, με κύριο επιχείρημα ότι δεν πληρώνει φόρους κλπ. Οι εταιρίες, πάντως, Costamare, Goldenport, Golden Union, Marmaras, Allseas Marine, Cosmoship, Prime Marine, alma, Cetrofin, Technomar έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε αγορές από Γερμανούς με στόχο είτε τη μεταπώληση είτε την εκμετάλλευση, καταγράφοντας μια συμβολική νίκη στη θάλασσα.

 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template