Νομοσχέδιο νέων θυσιών... για την δόση μας! Άλλη μια ..σταύρωση για τον λαό!

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ένα ακόμη μίνι φορολογικό ετοιμάζει η Κυβέρνηση, με ρύθμιση - σκούπα που θα καταθέτει στη Βουλή μέχρι την Τετάρτη ώστε να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
Ο λόγος της... βιασύνης, είναι για μια ακόμη φορά η... δόση μας! Ο Γιάννης Στουρνάρας πρέπει πάση θυσία να μεταβεί στο Eurogroup της 13ης Μαΐου έχοντας καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Με λίγα λόγια η δόση απαιτεί νέες θυσίες... Δείτε τις..
.Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αποχωρήσεις από το δημόσιο, η δυνατότητα αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε 48 δόσεις, ρυθμίσεις για το λιανικό εμπόριο και το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, διατάξεις για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος τρόπος καταβολής ΦΠΑ και οι συντελεστές για το φόρο ακινήτων του 2013.

Για τα "κόκκινα στεγαστικά δάνεια"


Κατανοητά και σεβαστά είναι τα παράπονα καθώς δεν μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε το σύνολο των δανειοληπτών στη ρύθμιση των δανείων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

"Δεν βγαίνουν τα νούμερα" είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι τα στεγαστικά δάνεια στη χώρα είναι 80 δισ. "Έχουμε συμπεριλάβει την πρόβλεψη για τους ανήμερους δανειολήπτες. Άρα το 80% των δανειοληπτών είναι αντικείμενο της ρύθμισης και επειδή ο νόμος βάζει ένα ελάχιστο, η ίδια η ζωή θα δείξει ότι αυτοί που δεν είναι ενήμεροι και θα θελήσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση καμία τράπεζα δεν θα το αρνηθεί" τόνισε.

Ο κ. Σκορδάς χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή "ρύθμιση ομπρέλα" και σημείωσε ότι "την ομπρέλα την παίρνεις για να αποφύγεις την βροχή. Εμείς δεν καλύπτουμε τον βρεγμένο. Στον βρεγμένο δεν φτάνει μια ομπρέλα, χρειάζεται στεγνά ρούχα".

Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει καμία τράπεζα που θα αρνηθεί σε δανειολήπτη που χρωστά 3 ή 13 δόσεις, να ενταχθεί στη ρύθμιση. Δικαίωμα υπαγωγής στις ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια έχουν:
•Μισθωτοί και συνταξιούχοι
• Εργαζόμενοι με εξαρτώμενη εργασία
• Αφορά σε ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Για να μπει κανείς στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα καθαρόι 250.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.000 για βαριά ασθενείς και μειωμένο εισόδημα 20% από 01/01/2010.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η ομάδα όσων δικαιούνται να μπουν στη ρύθμιση, και σημείωσε ότι υπάρχει όριο σε ό,τι αφορά το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, το εισόδημα του και τις τραπεζικές του καταθέσεις.

Ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι "η χώρα κινείται στην περιοχή της ανάγκης και όχι στην περιοχή της λογικής. Τα δεδομένα στην οικονομία αλλάζουν καθημερινά επί τα χείρω. Το 2013 είναι χρονιά ύφεσης. Κάθε ρύθμιση που έχει κόστος οικονομικό πρέπει να καλυφθεί με άλλο άλλο τρόπο" και πρόσθεσε: "Κάναμε αυτό που ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε αυτή την συγκυρία".
Όσον αφορά τον Τειρεσία ο κ. Σκορδάς ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή καθώς, όπως είπε θα υιοθετηθεί ένα point system "και ουσιαστικά με μια επιταγή που δεν καλύφθηκε, κανείς δεν θα πηγαίνει στην μαύρη λίστα". Η τράπεζα θα αξιολογεί το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να δώσει ένα προϊόν, είπε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε: "Δεν λέμε ότι χαρίζουμε λεφτά".
Από την πλευρά του ΕΚΠΟΙΖΩ ο νομικός σύμβουλος Β. Τσιαφούτης εξέφρασε την "απογοήτευσή" του και την "δυσφορία" των δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις αυτές. Εκτίμησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν "συνέχεια των ψευτορυθμίσεων των τραπεζών. Δεν αποτελούν κάτι καινούριο".

Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές


Σε 48 ισόποσες δόσεις θα μπορούν στο εξής οι οφειλέτες να αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο Οικονομιών οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ανέρχονται σε 48 και θα είναι ισόποσες εκτός της τελευταίας. Παράλληλα θα καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31-12-12. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ή 75.000 θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο αν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων.

Επίσης, προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση. Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές. Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%. Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία και όσες έχουν κατ" επανάληψη ενταχθεί σε άλλες, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν.

Τι προβλέπεται για το «χαράτσι» στα ακίνητα
Μειωμένο κατά 15%, χωρίς αφορολόγητο όριο και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται το «χαράτσι» του 2013 στα ακίνητα. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου έως το τέλος Ιουνίου, ο ενιαίος φόρος του 2013 όπως μετονομάζεται το ΕΕΤΗΔΕ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η απώλεια από τη μείωση κατά 15% του φόρου θα καλυφθεί: Με τη σημαντική αύξηση του «χαρατσιού» για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και κατά 100%, στα 6 ευρώ ευρώ το τ.μ από 3 ευρώ το τ.μ που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Με την επέκταση του «χαρατσιού» και σε όσους εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου καθώς επίσης και σε όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Για απολύσεις στο Δημόσιο

Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο φέρνει η συμφωνία με την Τρόικα και το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Μηχανισμό Στήριξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, που αποκαλύπτει το απόρρητο κείμενο της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας – τρόικας, οι δανειστές μας απαιτούν να γεμίσει η "δεξαμενή" των 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014 και από υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.

Πρόκειται για προσωπικό που μέχρι σήμερα βρισκόταν στο απυρόβλητο και από εδώ και στο εξής θα αποτελεί ακόμα μία πηγή, από την οποία θα προκύπτουν απολύσεις με στόχο τη μείωση και την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο κείμενο, προσδιορίζονται ακριβώς οι κατηγορίες απασχολουμένων προς αποχώρηση. Οι εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις, οι οποίες προβλέπονται για φέτος και ολόκληρο το 2014, θα προέλθουν από:
- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιφέρειες, δήμοι και ανεξάρτητες αρχές) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Θα εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε 16 κρατικές επιχειρήσεις.
-Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
-Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως σημειώνει η αναφορά της επικείμενης συμφωνίας, «υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση». Παράλληλα, επισημαίνει πως για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν θα υπάρχουν προσλήψεις, εκτός κάποιων που θα προκύψουν μέσω ανοιχτών αξιοκρατικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται ειδική αναφορά και στο θέμα της διαθεσιμότητας – κινητικότητας, που προβλέπεται στη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας. Οι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που θα περάσουν υποχρεωτικά στο σχήμα, θα προέλθουν από:
- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.
- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
- Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Όσοι εργαζόμενοι περάσουν σε κινητικότητα θα λαμβάνουν το 75% των τελευταίων βασικών αποδοχών τους, στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή το ένα τρίτο του μισθού τους, στην περίπτωση των πειθαρχικά ελεγχόμενων», τονίζει η συμφωνία.

Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα προκύπτουν από τέσσερις κατηγορίες.
- Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους.
- Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
- Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν.
- Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

Tην Τρίτη, ο Yπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, τομεάρχες οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.


πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template