To σώμα του Τσάβες θα ταριχευθεί και θα παραμείνει «αιώνιο»

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013


O εκτελών χρέη προέδρου της Βενεζουέλας,Νίκολα Μαντούρο, δήλωσε ότι το σώμα του Ούγκο Τσάβες θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί "στην αιωνιότητα", στο στρατιωτικό μουσείο μετά την κηδεία. Η κίνηση αυτή θα κρατήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση στη ζωή καθώς το Καράκας προετοιμάζεται για μια συναισθηματική προεδρική κηδεία…

Το ταριχευμένο σώμα θα τοποθετηθεί σε γυάλινο φέρετρο σε ένα στρατιωτικό μουσείο μετά από τη μεγάλη κρατική κηδεία την Παρασκευή, παρόμοια της οποίας δεν έχει δει η Νότια Αμερική από το θάνατο της Εύας Περόν της Αργεντινής. Έπειτα η χώρα θα μπει σε μια θυελλώδη προεκλογική εκστρατεία.

«Έχει αποφασιστεί ότι το σώμα του Comandante θα ταριχευθεί ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», είπε οΝίκολα Μαντούρο από την κρατική τηλεόραση. Η κίνηση αυτή θα κρατήσει σοσιαλιστική του Τσάβες επανάσταση ζωντανή, είπε. Το μουσείο, το οποίο δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα, θα ονομάζεται το Μουσείο της Επανάστασης.

Τουλάχιστον 33 ηγέτες από όλο τον κόσμο και εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές αναμένονται στην πρωτεύουσα Καράκας, για μια συναισθηματική τελετή που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, τοπική ώρα.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας, η εκλογή νέου Προέδρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση του θανάτου του Τσάβες, την Τρίτη, αλλά οι πολιτικοί και αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μπορεί να μην υπάρχει χρόνος για να οργανωθεί τόσο γρήγορα.

Ο Admiral Diego Molero Bellavia, ο υπουργός Άμυνας, τροφοδότησε τηνήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, καλώντας τους πολίτες της Βενεζουέλας να ψηφίσουν τον Maduro, και να δώσουν ένα γερό κτύπημα στην «φασιστική» αντιπολίτευση στις κάλπες. Είπε στην κρατική τηλεόραση ότι η «αποστολή» των ενόπλων δυνάμεων ήταν να βάλουν τον Maduro στην προεδρία.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Maduro ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του αναμενόμενου υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Henrique Capriles, ενός νέου κυβερνήτη, που έχασε από τον Τσάβες στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ενώ η σορός του προέδρου βρίσκεται στη στρατιωτική ακαδημία του Καράκας και συρρέονται ουρές μιλίων, ανθρώπων που επιθυμούν να υποβάλουν τα σέβη τους, διαρρέουν στη δημοσιότητα διάφορες εικασίες για τον θάνατό του.

Τον περασμένο χρόνο ο Τσάβες είχε επανεκλεγή υποσχόμενος στους ψηφοφόρους του ότι είχε θεραπευτεί. Ο Ornella επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι απροσδιόριστοι εχθροί από τις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τον καρκίνο του. «Νομίζω ότι θα περάσουν 50 έτη προτού αποχαρακτηρίσει ένα έγγραφο που θα δέιξει ότι εμπλέκεται το χέρι του εχθρούι», είπε.

Ο Τσάβες έλεγε συχνά ότι ήθελε να ταφεί στον κάμπο - los Llanos - Barinas απ όπου κατάγεται. « «Όταν πεθάνω να με θάψετε εδώ, κατά μήκος αυτών των σαβανών. Αυτή είναι η εντολή που έχω δώσει, όταν έρθει η ώρα μου», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή τ το 2009, πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.


Η ταρίχευση του σώματος του θα παραβίαζε την επιθυμία του Προέδρου, αλλά θα διευκόλυνε τις επισκέψεις των οπαδών που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής. Θα πρόδιδε επίσης στο κυβερνόν σοσιαλιστικό κόμμα, το PSUV, ένα ισχυρό σύμβολο στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Δεκάδες χιλιάδες παρατάσσονται κάτω από τον καυτό ήλιο από χθές στην προσπάθεια τους να αποχαιρετήσουν τον Τσάβες, ντυμένο με στρατιωτική στολή και κόκκινο μπερέ, στο φέρετρό του στη στρατιωτική ακαδημία.

«Όταν τον δεις παθαίνεις σοκ, είναι πολύ οδυνηρό», δήλωσε σε δημοσιογράφο της Guardian η Ismelda Gonzalez, 57 ετών, μοδίστρα, που ταξιδέψε όλη την νύχτα από την επαρχιακή πόλη της Βαλένθια για να προστεθεί στο συρρέον πλήθος. «Βλέποντας τον, είναι σαν ένα όνειρο και ένας εφιάλτης. Είμαστε όλοι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Χάσαμε έναν άνθρωπο με αρχές. Κανείς δεν είναι συγκρίσιμος με αυτόν», είπε η κόρη της Vanessa, 18 ετών. Όταν ρωτήθηκε ποιόν θα ψήφιζε για διάδοχο του Τσάβες, δήλωσε: «Είμαι με το Maduro. Θα συνεχίσουμε με τον αγώνα.».

Οι στρατιώτες δίνουν μπουκάλια με νερό στα πλήθη και ηχεία παίζουν ομιλίες και τραγούδια του Τσάβες. Μερικοί άνθρωποι κλαίνε, άλλοι διατηρούν υψηλό το ηθικό με τα δικά τους τραγούδια. Ένας νεαρός άνδρας ασκείται σε βήματα salsa.

«Έχω έρθει για να αποδώσω ευχαριστίες. Χάρη στον πρόεδρο έπαιρνα πάντα τη σύνταξή μου», είπε ο 70χρονος Inez Delgado, σκουπίζοντας τα δάκρυα του  «Όταν ακούσαμε την είδηση του θανάτου του ήταν σαν μας έπληξε τυφώνας.».

Τα μέλη της αντιπολίτευσης έχουν κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ και προσέφεραν τα συλλυπητήρια τους κατά τη διάρκεια της τεράστιας επίδειξη υποστήριξης για τον Τσάβες, έναν από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.

Μερικοί όμως εξέφρασαν ανακούφιση για το θάνατο ενός ανθρώπου που θεωρούσαν δικτάτορα και ο οποίος βασάνιζε τους αντιπάλους του και τους κατέστρεφε οικονομικά.

«Ήθελε να κυβερνά μέχρι το τέλος. Η δύναμη τον έκανε να χάσει την προοπτική του», δήλωσε ο 43χρονος Ισραήλ Nogales, διαχειριστής πανεπιστήμιου, «Είχε πολώσει τη χώρα και οικογένειες σαν τη δική μου ... Πρόκειται να θεωρηθεί μάρτυρας και αυτό είναι λάθος.»

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template