Συλλαλητήριο για το σχέδιο «Αθηνά»απο τους φοιτητές

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 1500 φοιτητές στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν «πανό» με συνθήματα όπως «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Διεκδικούμε ότι μας ανήκει» καθώς και «Είμαστε πολλοί, ακούστε μας καλά, το σχέδιο «Αθηνά» θα μείνει στα χαρτιά» και «Δεν πάμε, δεν πάμε πουθενά, αν δεν καταργήσετε το σχέδιο «Αθηνά»». Αυτή την ώρα, μικρή ομάδα φοιτητών και σπουδαστών παραμένει μπροστά στο Κοινοβούλιο, επί της οδού Αμαλίας, κρατώντας την κλειστή. Οι γύρω δρόμοι έχουν ανοίξει, εκτός από το τμήμα της Β. Σοφίας, στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, στο ύψος της Ακαδημίας, όπου παραμένουν οι τρεις «κλούβες» που έχει χρησιμοποιήσει από νωρίς η ΕΛΑΣ για να εμποδίσει την έλευση των διαδηλωτών.

dromografos (dromografos) on TwitterΤο συλλαλητήριο φοιτητών στα Προπύλαια γίνεται ενώ παρουσιάζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η τελική πρόταση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σχέδιο "Αθηνά" λένε οι φοιτητές υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους. Συγκεντρώσεις κατά του σχεδίου και στην Κρήτη. Έντονες αντιδράσεις στην Ιεράπετρα για την μεταφορά των ΤΕΙ στο Ηράκλειο. Ανοιχτός σε αλλαγές εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας λίγο πριν κατατεθεί το σχέδιο που δίνει μεταβατική περίοδο πέντε ετών στους αποφοίτους τμημάτων υπό συγχώνευση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές στο τμήμα εισαγωγής τους.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, λίγη ώρα πριν την παρουσίαση του σχεδίου "Αθηνά" στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και με τον όρο ότι θα βασίζονται αποκλειστικά σε επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.

dromografos (dromografos) on TwitterΤην έκθεση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Παιδείας μέσω της ιστοσελίδας του. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια 28 τμήματα καταργούνται και 97 συγχωνεύονται.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παραμένουν σχεδόν όλα τα τμήματα και 4 συγχωνεύονται χωρίς να μετακινούνται όμως σε άλλη πόλη. Καμία αλλαγή στη Φιλοσοφική Σχολή, με τα ξενόγλωσσα τμήματα που συγχωνεύονται να παραμένουν υπό την ομπρέλα της Αγγλικής Φιλολογίας.

dromografos (dromografos) on Twitter
Τα τμήματα που καταργούνται δεν θα περιλαμβάνονται στο φετινό μηχανογραφικό και πλέον δεν θα δέχονται εισακτέους αλλά θα μείνουν ανοιχτά έως το 2018 προκειμένου να αποφοιτήσουν όσοι εισήχθησαν με τις πανελλαδικές του 2012.

Συνολικά, από τα 481 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που υπήρχαν πέρυσι, μετά τις συγχωνεύσεις παραμένουν τα 384. Παράλληλα, έχει κατατεθεί τροπολογία που προβλέπει ότι μπορούν στο μέλλον να καταργηθούν τμήματα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κατευθύνσεις βάση του σχεδίου "Αθηνά".

Αντιδράσεις στην Κρήτη

Συλλαλητήριο πραγματοποιούν στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων, το οποίο καταργείται από το 2018, με την αποφοίτηση και των τελευταίων σπουδαστών.

Παράλληλα, σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας έθεσε στη διάθεση του δημάρχου τις παραιτήσεις των μελών του καθώς το σχέδιο προβλέπει την μεταφορά των σχολών του ΤΕΙ Κρήτης σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, στο Ηράκλειο.

Διαφωνίες ΔΗΜΑΡ

Σε ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας του κόμματος αναφέρεται πως η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας “δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους.”

“Η χώρα χάνει άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την ανώτατη εκπαίδευσή της, να την συγχρονίσει με βάση τις διεθνείς επιστημολογικές εξελίξεις, να την κάνει μοχλό για την ανάπτυξη” καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγη

 
 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template