Ποιοι, πότε και πώς έβγαλαν λεφτά από την Κύπρο αναζητά η Λευκωσία

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013



Επιστολές στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου, Πανίκο Δημητριάδη, αλλά και στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, Άντρη Αντωνίου, αποστέλλονται από την Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής, ώστε να δοθούν στοιχεία για τα άτομα που προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, που κράτησε πέραν των πέντε ωρών, ο πρόεδρός της, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι «η Επιτροπή, εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης και σε βάθος από την κυβέρνηση, αλλά και ταυτόχρονα διερεύνησης κατά πόσον η κυβέρνηση ήταν πληροφορημένη -και η προηγούμενη και η τωρινή- για πολλά πράγματα, τα οποία ήταν σημαντικά και δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα στη Λαϊκή».

Με την επιστολή προς το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Επιτροπή Θεσμών ζητά να της δοθεί ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Γιάννης Δανιηλίδης, ερωτώμενος σχετικά από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως η δημοσιοποίηση του καταλόγου των προσώπων αυτών είναι θέμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά έχει υποχρέωση να τον στείλει στη Βουλή, η οποία θα τα διαχειριστεί, όπως νομίζει καλύτερα.

«Αν όντως υπάρχει ο κατάλογος, αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο υπεύθυνος της επεξεργασίας των δεδομένων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο διοικητής πρέπει να θέσει δύο ερωτήματα: αν έχει εξουσία -κι έχει, κι αν η δημοσιοποίηση του καταλόγου εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης.

Ο κ. Συλλούρης ζήτησε επειγόντως όπως τα στοιχεία από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σταλούν εντός της ημέρας.

Με την επιστολή δε, προς τη διαχειρίστρια της Λαϊκής, ζητούνται στοιχεία συναλλαγών και στα παραρτήματα της Ελλάδας.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, ήταν η αποκάλυψη, από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής, Ανδρέα Φιλίππου, ότι, αν δεν γινόταν αποθυγατροποίηση των ελλαδικών εργασιών, που ενέκρινε και η Κεντρική Τράπεζα, η Λαϊκή θα γλίτωνε πέντε δισ. ευρώ.

Είπε ακόμη ότι στοιχεία υπάρχουν και στην Κύπρο και Ελλάδα, αλλά, αν η τράπεζα πουληθεί, δεν θα μπορούν να δοθούν.

Το μέλος του Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Νίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι δεν εκπροσωπεί την Κεντρική Τράπεζα, αλλά τον εαυτό του, σημείωσε ότι «ο διοικητής δεν μας ενημέρωνε στο Συμβούλιο. Έπαιρναν αποφάσεις και τα μαθαίναμε μήνες μετά. Για παράδειγμα, την απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 για τον ELA στη Λαϊκή τη μάθαμε μήνες μετά. Αποφάσιζε ο διοικητής μόνος του».

Εξάλλου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής, Μάριος Χατζηγιαννάκης, ανέφερε ότι, όταν ζητήθηκε στήριξη της Τράπεζας από τον ELA, ήταν 8 δισ. ευρώ, ενώ τώρα είναι 9,5 δισ. ευρώ.

Κραυγή απόγνωσης κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης εξέπεμψαν και οι κάτοχοι αξιογράφων. Ο εκπρόσωπος τους, Φοίβος Μαραθωβουνιώτης, με δάκρυα στα μάτια παρακάλεσε τους βουλευτές να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους για δικαίωση.

«Θα μας κάνουν εγκληματίες, είναι κατάφωρη η αδικία, υπάρχουν μητέρες που δεν έχουν λεφτά να δώσουν γάλα στα παιδιά τους. Μην μας αφήσετε να χαθούμε, θα αυτοκτονήσουμε. Βρείτε μια λύση. Συνδέστε μας με τα Ταμεία Προνοίας. Ζητούμε ένα μέρος των χρημάτων για να ζήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε και 40% κούρεμα».

Η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών ήταν: «Κατέρρευσε το κράτος, για να μην δημιουργούμε ψεύτικες ελπίδες. Μακάρι να υπάρχουν λύσεις».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης, επαναλάμβανε την πρόθεση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για σύσταση ερευνητικής επιτροπής, η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο.

Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει πέτρα που δεν θα σηκώσει», προκειμένου να εντοπίσει τους υπαίτιους αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας.

.protothema.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template