Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «ΠΝΙΓΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ»‼‼ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ;;;;;

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013


elliniko-dimosio
Άρθρο του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα «Έθνος»:
Η απόλυτη ενοχοποίηση του Δημοσίου Τομέα, υπό την πίεση των δημοσιονομικών δεδομένων, δεν οδηγεί σε αληθινά και χρήσιμα συμπεράσματα για τις παθογένειές του, ούτε ευνοεί τη μετάβαση της Δημόσιας Διοίκησης σε μία νέα εποχή.Η διαιώνιση, μάλιστα, της δημόσιας συζήτησης για το αν ο Δημόσιος Τομέας είναι μεγάλος ή μικρός, παραγωγικός ή διεκπεραιωτικός, σπάταλος ή όχι, χρήσιμος ή περιττός, αναγκάζει τον πολίτη να αποστασιοποιείται, καθώς βλέπει ότι τελικά επικρατούν πολιτικές και συγκυριακές σκοπιμότητες, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα.

Διαθέτω το «προνόμιο» να έχω ζήσει το Δημόσιο και από τη θέση του «ελέγχοντος», επί οκτώ χρόνια στο Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και επί δύο χρόνια τώρα, από τη θέση του δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Συνεπώς, οι καθημερινές δυσλειτουργίες, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι αστοχίες δεν μου προκαλούν αίσθηση.

Και βεβαίως, η ατέρμονη συζήτηση για την ανάγκη να αξιολογούνται οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες, να αποκτήσουμε μια πιο ευέλικτη διοίκησης, μια πιο φιλική αντιμετώπιση του πολίτη, να παταχθεί η ατιμωρησία κ.λπ., όλα αυτά προκαλούν εύλογη απέχθεια, αφού εδώ και είκοσι χρόνια, αν και αυτονόητα για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, μένουμε μόνο στα λόγια.

Αξίζει όμως να σταθούμε σε κάτι που έχει φωτιστεί ελάχιστα στο δημόσιο διάλογο, για τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης. Για μια «τρικλοποδιά» που το ίδιο το κράτος βάζει στον εαυτό του, αυτοεγκλωβιζόμενο σε περίπλοκες διαδικασίες, προκειμένου να αποφύγει τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Έτσι, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας, η Πολιτεία έχει δημιουργήσει μηχανισμούς, διαδικασίες καθώς και ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο, που σε συνδυασμό με τις διοικητικές επικαλύψεις, να οδηγούν σε μία άνευ προηγουμένου ακινησία. Αυτό αναδεικνύεται σήμερα ως το μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης και ταυτοχρόνως το μεγάλο στοίχημα: πώς οι διαδικασίες ελέγχου και το νομοθετικό πλαίσιο δεν θα προκαλούν ασφυξία στη Δημόσια Διοίκηση.

Το μοντέλο διοίκησης πρέπει να αντιστραφεί. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν απλούστερες και να υπάρχουν εκ των υστέρων αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, που δειγματοληπτικά θα εξετάζουν εξονυχιστικά τις πράξεις ή τις παραλείψεις των δημοσίων οργάνων. Και όπου βρίσκουν σοβαρή παρανομία ή παρατυπία, τότε να επιβάλλονται αυστηρές ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις. Πρέπει η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, πριν είναι πολύ αργά, άμεσα να απεγκλωβιστεί από την ενοχική αντιμετώπιση της λειτουργίας της, ως a priori ύποπτης ή ευεπίφορης σε αδιαφάνεια. Το Δημόσιο – και σε αυτό σαφώς περιλαμβάνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση - εκτός από τις υπόλοιπες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πρέπει να απαλλαγεί από το άγος της απραξίας, καθώς και από τη σωρευμένη εντύπωση ότι είναι ανήμπορο να σταθεί δίπλα στον πολίτη, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Διότι, από τα πράγματα αποδεικνύεται, ότι είναι το μόνο που μπορεί να το πράξει.


πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template