Ακινητοποιημένα πάλι τα λεωφορεία. Αποφασίζουν σήμερα

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ακινητοποιημένα τα λεωφορεία. Αποφασίζουν σήμερα
Ακινητοποιημένα θα μείνουν σήμερα τα λεωφορεία, παρά την χθεσινή αναστολή της απεργίας των τεχνικών, ενώ σήμερα το πρωί αποφασίζουν οι οδηγοί για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν προγραμματίσει για σήμερα τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης στις 10 το πρωί. Η διοίκηση του Σωματείου αναμένεται να εισηγηθεί την αναστολή των κινητοποιήσεων με στόχο την άμεση έναρξη διαλόγου με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Έτσι από σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ομαλοποιηθούν οι μετακινήσεις στην Αθήνα. Ήδη από χθες τα τρόλεϊ βγήκαν ξανά στους δρόμους - αν και μετ' εμποδίων. Κι αυτό γιατί, ενώ η απόφαση για αναστολή είχε ληφθεί από το Σωματείο από το μεσημέρι, έως το βράδυ είχαν βγει για δρομολόγια μόνο τα μισά από τα περίπου 185 τρόλεϊ καθώς στα αμαξοστάσια του Κόκκινου Μύλου και της Αττικής εργαζόμενοι είχαν μπλοκάρει την πύλη και εμπόδιζαν την έξοδό τους αναμένοντας την έκβαση της συνάντησης που είχε το σωματείο με τη διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) σε μια πρώτη επαφή με θέμα τις ΣΣΕ.

Από χθες τα μεσάνυχτα, πάντως, κανονικά κυκλοφορούν τα τρένα του ΟΣΕ, ενώ από το πρωί και ο Προαστιακός με την απόφαση της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών να μεταθέσει τις κινητοποιήσεις της για μεθαύριο Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιήσει νέα 24ωρη απεργία.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και Σ.Σ.Ε. και καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές συμπεριφορές, να ανακαλέσει την επίταξη των απεργών του ΜΕΤΡΟ και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Ικανοποιημένη από τις εξελίξεις είναι και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με κύκλους του υπουργείου να δηλώνουν χθες ότι «σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ και ΟΣΕ και οι τεχνικοί των λεωφορείων άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους. Ελπίζουμε ότι θα τους ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων».

Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν, πάντως, ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι».

Η απειλή της επίταξης φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτό το καθεστώς τούς στερεί την ευελιξία κινήσεων: «Οι επιταγμένοι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι. Δεν μπορούν να προβούν σε κινητοποιήσεις ακόμα και για πολύ σοβαρούς λόγους» έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Ψύχραιμες φωνές»
Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στη σημερινή γενική συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.«Χρειάζεται να ακουστούν ψύχραιμες φωνές. Τη μετωπική σύγκρουση την πληρώνει το επιβατικό κοινό και δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λεωνίδας Σκούλος, προαναγγέλλοντας άλλες μορφές κινητοποιήσεων, στις οποίες ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάσταση στα αστικά λεωφορεία είναι σε οριακό σημείο, καθώς από το 2009 έχουν μειωθεί:
Σε 1.100 από 2.100 οχήματα ο στόλος των λεωφορείων.
Σε 4.286 από 5.555 οι οδηγοί.
Κατά 40% τα δρομολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα πριν προβούν οι συνδικαλιστές σε ανακοινώσεις για την εκτόνωση των κινητοποιήσεων, είχε διαταχθεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, παρά τον χαρακτηρισμό της απεργίας ως παράνομης ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας εναντίον των απεργών.

Σε διάλογο με τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των Μεταφορών, με επίκεντρο τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καλεί τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς η ΓΣΕΕ, προκειμένου «να βρεθεί λύση στα σοβαρά, ισοπεδωτικά και αντιφατικά προβλήματα που δημιουργεί το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο της λιτότητας και των περικοπών».

Σε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, σημειώνοντας πως «σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιβεβαίωση της ρήσης ''όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες''».

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί εάν διαπράττεται το αδίκημα της παραβίασης περιεχομένου δικαστικής απόφασης από τους απεργούς στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια, με παραγγελία της εισαγγελέως να διαπιστωθεί εάν οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να απεργούν παρότι η απεργία τους κρίθηκε παράνομη, προκειμένου να εφαρμοστεί εις βάρος τους η αυτόφωρη διαδικασία.

Η ίδια ακριβώς εισαγγελική εντολή είχε δοθεί και στην περίπτωση των απεργών του μετρό. Εν τω μεταξύ, αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα η νέα προσφυγή του ΟΑΣΑ κατά της σημερινής απεργίας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template