Εχει 1,2 δισ. δολάρια και δεν το κρύβει

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012




«Σκληρή», αλλά «όχι αδίστακτη». Έτσι περιγράφει τον εαυτό της η πλουσιότερη γυναίκα επιχειρηματίας της Ρωσίας, η Γελένα Μπατούρινα, το προφίλ της οποίας παρουσίασε η Στέφανι Μαρς στους «Τάιμς» του Λονδίνου. Αφορμή, η απόφαση της Μπατούρινα να μεταφέρει το κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεών της - που αποτελείται από αλυσίδες ξενοδοχείων τα οποία κατασκευάζει και διαχειρίζεται κυρίως στη Βαλτική - από τη Βιέννη στο Λονδίνο.

Το γραφείο της στη διάσημη Μποντ Στριτ θυμίζει περισσότερο πολυτελή κατοικία. Για εκείνη το πιο σημαντικό είναι να βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα ώστε να μπορεί να βλέπει περισσότερο τις δύο κόρες της, οι οποίες είναι 20 και 18 χρόνων και σπουδάζουν πολιτική και οικονομία σε βρετανικά πανεπιστήμια. Επιπλέον, ατού για τη Γελένα Μπατούρινα, όπως παραδέχεται και η ίδια, είναι ότι τα γραφεία της βρίσκονται πολύ κοντά στις υπερπολυτελείς μπουτίκ του Λονδίνου. Ωστόσο δεν πιστεύουν όλοι ότι η απόφασή της να μεταφέρει την έδρα των επιχειρήσεών της στο Λονδίνο σχετίζεται μόνο με τις κόρες της.
Το περιοδικό «Φορμπς» εκτίμησε πέρυσι την περιουσία της σε 1,1 δισ. δολάρια ενώ το 2008, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, υπολογιζόταν σε 4,2 δισ. δολάρια. Η ίδια δεν διστάζει να προσδιορίσει την περιουσία της ανάμεσα σε 1,1 και 1,2 δισ. δολάρια. Αλλωστε οι Ρώσοι δεν φοβούνται να μιλήσουν ανοικτά για τα χρήματά τους, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Τα κρύβουν. Η Γελένα Μπατούρινα δεν μασάει τα λόγια της. Αμφιβάλλει ότι είναι η πλουσιότερη γυναίκα στη Ρωσία. «Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλές σύζυγοι υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έχουν περισσότερα χρήματα από εμένα, αλλά δεν μπορούν να τα επιδείξουν επειδή δεν τα κέρδισαν με τίμιο τρόπο», λέει στους «Τάιμς», επιβεβαιώνοντας τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στους Ρώσους ολιγάρχες, καθώς και την πολιτική εχθρότητα που αντιμετώπισαν η ίδια και ο σύζυγός της στη Ρωσία. Ισως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η Μπατούρινα εγκατέλειψε τη χώρα της.
Σύζυγος πρώην δημάρχου. Η 49χρονη Γελένα είναι σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας, του 76χρονου Γιούρι Λουζκόφ. Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο πριν από περίπου δύο χρόνια ανέφεραν ότι η Γελένα εγκατέλειψε τη Ρωσία όταν οι κρατικές Αρχές έκαναν επιδρομή στα γραφεία της στη Μόσχα. Η ίδια όμως γελά με αυτό, γράφουν οι «Τάιμς»: «Οι επιδρομές στα γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων είναι κοινή πρακτική στη Ρωσία, είμαστε συνηθισμένοι. Έχουν έρθει στην BP, σε κάθε μεγάλη εταιρεία, και σίγουρα δεν είναι αυτός λόγος για να εγκαταλείψει κανείς τη χώρα», λέει. Παραδέχεται πάντως ότι η ζωή στη Ρωσία για τις κόρες της δεν ήταν πολύ εύκολη λόγω των μεγάλων πιέσεων που υπήρχαν.

Η ίδια μεγάλωσε σε ένα προάστιο έξω από τη Μόσχα, όπου ζούσε με τους γονείς της και με τον μεγαλύτερο αδελφό της σε ένα σπίτι με δύο δωμάτια. Εκείνον τον καιρό όλοι στη Ρωσία ήταν φτωχοί, αλλά αισθάνεται ότι μεγαλώνοντας δεν της έλειψαν πολλά πράγματα. Και οι δύο γονείς της δούλευαν σε εργοστάσιο παραγωγής εργαλείων, όπου εργάστηκε και η ίδια για μικρό χρονικό διάστημα όταν τελείωσε το σχολείο. Με τα χρήματα που συγκέντρωσε σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης στη Μόσχα, από όπου και πήρε το πτυχίο της.Θύμα του παρασκηνίου. Ηταν 24 ετών όταν γνώρισε τον Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος τότε είχε τη φήμη του σκληρού «παίκτη» στην πολιτική. Δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, όπως λέει η ίδια στους «Τάιμς». Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η σχέση τους προχώρησε. Ο Λουζκόφ έγινε πατέρας των δύο παιδιών της και το 1992 ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου της Μόσχας - θέση την οποία κράτησε επί 18 χρόνια. Φήμες τον ήθελαν ακόμη και διάδοχο του Πούτιν, όμως το 2010 τον εκδίωξε από τη δημαρχία ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέλιξη που η Μπατούρινα αποδίδει σε παρασκηνιακούς πολιτικούς λόγους.
Ύποπτα συμβόλαια. Πολλά διεθνή μέσα είχαν γράψει ότι η Μπατούρινα κέρδισε πολλά κρατικά συμβόλαια λόγω της θέσης του συζύγου της, και μετά την αποχώρηση του Λουζκόφ από τη δημαρχία το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τη Γελένα για ατασθαλίες σε συμφωνίες αξιοποίησης γης. Η ίδια αρνείται σήμερα, όπως και τότε, όλες τις κατηγορίες. Τόσο ο Λουζκόφ όσο και η Μπατούρινα έχουν χαρακτηρίσει εντελώς ανυπόστατες τις κατηγορίες για εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς.
Η Μπατούρινα δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εκείνην, αλλά σίγουρα δεν συγχωρεί την προδοσία, γράφουν οι «Τάιμς». Σήμερα ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με φιλανθρωπίες ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ όπου δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση αγροτικών πρότζεκτ, όπως λέει η ίδια.
Χώρα της παρανομίας. Όπως αναφέρει στους «Τάιμς», είναι δύσκολο κάποιος που βρίσκεται έξω από τη χώρα να φανταστεί τις παράνομες δραστηριότητες στη Ρωσία. «Δεν αποκαλύπτονται πάντα... Αφελώς πίστευα ότι, αν στις επιχειρήσεις ακολουθεί κανείς το γράμμα του νόμου και πληρώνει τους φόρους του, κανένας δεν μπορεί να τον αγγίξει. Δεν απειλήθηκα ούτε δέχτηκα επίθεση από την Αστυνομία ή τις συμμορίες όσο κάποιοι άλλοι χάρη στην υποστήριξη του συζύγου μου. Για τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησα το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόσχας για να αναπτύξω τις επιχειρήσεις μας μπορώ να πω το εξής: ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τον προϋπολογισμό της Μόσχας για να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας», καταλήγει η Μπατούρινα μιλώντας στους «Τάιμς».
Είναι «σκληρή» αλλά «όχι αδίστακτη»
Η ίδια η Μπατούρινα χαρακτηρίζει τον εαυτό της "σκληρό" αλλά "όχι αδίστακτο". Βάζει πάνω απ' όλα την αφοσίωση των ανθρώπων που εργάζονται γι' αυτήν και αυτός είναι ο λόγος που για πολλά χρόνια δουλεύει με τους ίδιους συνεργάτες σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν δραστηριοποιείται
tanea.gr

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template