Βαρουφάκης: Λένε ψεμματα. Η δόση είναι χαμένα χρήματα

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Βαρουφάκης: Λένε ψέμματα, τα 44 δισ. της δόσης θα πάνε μόνο στις τράπεζες και στ
Σε έξι μήνες από σήμερα το ελληνικό εισόδημα θα είναι ακόμη ποιο αδύνατο αφού η δόση των 44 δισ. θα πάει στις τράπεζες και στους πιστωτές του ελληνικού δημοσίου, δήλωσε ο οικονομολόγος καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στο πρωινό του ΑΝΤ1 ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «αύριο ξημερώνει μια Τρίτη, στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα που θα φέρει τη χώρα μας στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα». Ο γνωστός καθηγητής πρόσθεσε ότι παρά την επιμήκυνση και τη νέα δόση των 44 δισ. ευρώ το ελληνικό εισόδημα θα είναι ποιο αδύνατο από σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει τις ίδιες μαύρες τρύπες και ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να απαντήσει πού έχουν οδηγήσει όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας.

«Τα χρήματα της δόσης δεν θα δοθούν στο ελληνικό δημόσιο, θα είναι δεσμευμένα. Θα πάνε κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα θα πάνε στους πιστωτές του ελληνικού δημοσίου. Ένα ελάχιστο κομμάτι θα πάει στο ελληνικό δημόσιο, την ώρα που εμείς, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουμε μειώσει το ΑΕΠ κατά 20 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Θα είναι χαμένα χρήματα» κατέληξε ο καθηγητής.
Share this article :

2 σχόλια:

  1. Το 2009 η ελληνική κυβέρνηση χρώσταγε κάτι λιγότερο από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμούσε με το 120% του τότε Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Χ=120%ΑΕΠ). Μέχρι στις αρχές του 2010, η νέα κυβέρνηση έπεισε τους δανειστές της (τις αγορές) ότι δεν μπορεί να επιστρέψει αυτά τα χρήματα, ότι δηλαδή το χρέος της είναι μη βιώσιμο και ξεκίνησε έτσι η κρίση χρέους. Επειδή γενικά, βιώσιμο θεωρείται το χρέος που είναι μικρότερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Χ ΑΕΠ σε Χ<ΑΕΠ. Τα άπλα μαθηματικά λένε ότι αυτό μπορούσε να γίνει με τρεις τρόπους : Μειώνοντας το Χρέος (Χ), αυξάνοντας το ΑΕΠ ή και τα δυο μαζί. Έτσι δεν είναι;; Ωραία. Αυτά ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση μόνο που από την ανάποδη.

    Συγκεκριμένα: αύξησε το χρέος ζητώντας ένα δάνειο μαμούθ ύψους 240 δις εύρω, δηλαδή σχεδόν όσα ήδη χρωστούσε και δεν μπορούσε να ξεπληρώσει και ταυτόχρονα, ξεκίνησε την διαδικασία μείωσης του ΑΕΠ. Αποτέλεσμα; Το χρέος σκαρφάλωσε για την ώρα στα 354 δις. εύρω, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η μεταξύ τους αναλογία βρίσκεται στο 182% και η διαδικασία συνεχίζεται. Για να έχετε πλήρη εικόνα, σημειώστε παρακαλώ και ότι το προαναφερόμενο δάνειο ήταν το μεγαλύτερο κυβερνητικό δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ότι ξεπέρνα το συνολικό ποσό που οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δανειστεί στα προηγούμενα 30 χρόνια και ότι για να κλείσει την συμφωνία, η κυβέρνηση παραχώρησε την εθνική κυριαρχία και ουσιαστικά υποθήκευσε ολόκληρη την χώρα.

    Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα (Οκτ. 2009 – Νοβ. 2012), η κυβέρνηση έκανε επιπλέον και το εξής: μείωσε δραστικά το εργατικό δυναμικό της χώρας και συνεχίζει να το κάνει. Δηλαδή μείωσε κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που με τον έναν η τον άλλον τρόπο εργάζονται για να συντηρούν την χώρα και να πληρώνουν τα χρέη της. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε μόλις 3.726.663 άτομα, πράγμα που λίγο πολύ σημαίνει ότι 3,7 εκατομμύρια άτομα πρέπει όχι μόνο να καλύπτουν τις ανάγκες 10 εκατομμύριων (ολόκληρου του πληθυσμού) αλλά και να εξοφλούν τα χρέη της κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρία χρόνια διαβεβαιώνει τους πάντες ότι ξέρει τι κάνει και ότι η χώρα βρίσκεται πια στο σωστό δρόμο.

    Με πολύ λίγα και απλά λόγια, αυτή είναι η ουσία της κρίσης κυβερνητικού χρέους και της έτσι αποκαλούμενης επιχείρησης διάσωσης της χώρας.

    http://justiceforgreece.wordpress.com/2012/11/17/παρακαλώ-διαβάστε-η-αποκωδικοποίηση/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template