Η "ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ" ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ. ΟΧΙ ΚΟΤΕΣ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ispania-mathites
Χιλιάδες μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους της Ισπανίας κατά την τριήμερη κινητοποίηση που ολοκληρώθηκε χθες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προωθούμενες περικοπές της παιδείας.
Κατά την «εβδομάδα της πάλης», όπως χαρακτηρίστηκε, οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη και πολλές άλλες ισπανικές πόλεις, εναντίον της άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών τους.

Οι περικοπές χαρακτηρίζονται άγριες από τους μαθητές, προσεγγίζοντας τα 6,5 δισ. ευρώ από το 2010, και έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών με την αγορά βιβλίων και την δραματική αύξηση στα δίδακτρα. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια κοινωνική ανισότητα καθώς δεν είναι λίγες οι οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν ένα τέτοιο ποσό.Επίσης, οι περικοπές των δημοσίων δαπανών για την παιδεία, έχει σπρώξει στην ανεργία πάνω από 50.000 καθηγητές.

Μειωμένες επιχορηγήσεις, αυξήσεις στο φόρους, περικοπές στο σύστημα μεταφοράς των μαθητών και ελλείψεις διδακτικού προσωπικού είναι καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

Όπως υποστηρίζουν, διακυβεύεται το μέλλον τους, καθώς αν «περάσουν» οι περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η ανεργία στην Ισπανία, που κατέχει την πρωτιά στην Ευρώπη, θα ξεπεράσει το 50%.

Μαθητές και γονείς ένωσαν τις δυνάμεις τους

Στον αγώνα τους αυτόν, οι μαθητές βρήκαν σύμμαχο τους ίδιους τους γονείς που εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας χθες στην τρίτη μέρα των κινητοποιήσεων των μαθητών.

Οι πλατείες των κεντρικών πόλεων της Ισπανίας γέμισαν μικρούς και μεγάλους που φώναζαν πως «Χωρίς εκπαίδευση, δεν υπάρχει μέλλον», ενώ οι τάξεις άδειασαν. Οι συμμετέχοντες στην τριήμερη κινητοποίηση κάνουν λόγο για μεγάλη κινητοποίηση που κατάφερε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων των μαθητών η συμμετοχή έφτανε στο 70%, τη δεύτερη μέρα ενισχύθηκε φτάνοντας στο 85% ενώ την τρίτη μέρα των κινητοποιήσεων που στους δρόμους μαζί με τους μαθητές βρέθηκαν και οι γονείς, η συμμετοχή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.

Οι εκτιμήσεις των διαδηλωτών κάνουν λόγο για 85% συμμετοχή στις τριήμερες κινητοποιήσεις (με διαφορές να υπάρχουν ανά περιοχή), ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας μιλά για μία μικρή συμμετοχή που μόλις προσεγγίζει το 20%.

Για παράδειγμα, βάσει των στοιχείων που έχουν οι διαδηλωτές στην Μαδρίτη στους δρόμους βρέθηκαν 40.000 διαδηλωτές, από την αστυνομία το n.n.νούμερο των δεν ξεπερνά τους 5.000

Αξίωση των διαμαρτυρόμενων μαθητών και γονέων είναι η άμεση παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. José Ignacio Wert, ο οποίος προωθεί τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ο ίδιος ο υπουργός, ωστόσο, απηύθυνε μήνυμα στις οικογένειες τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να σεβαστούν τα νέα μέτρα για την παιδεία και τους κάλεσε να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε μία κοινή προσπάθεια. Παράλληλα, όπως επισήμανε, δεν πρόκειται για μία απλή νομοθετική αλλαγή αλλά για μία βαθιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η ισπανική παιδεία.

Οι δηλώσεις αυτές ενεργοποίησαν ακόμη περισσότερο τους γονείς, οι οποίοι όχι μόνο συμμετείχαν στην κινητοποίηση, αλλά επιπλέον άσκησαν δριμεία κριτική στους πολιτικούς οι οποίοι, όπως τονίζουν οδηγούν σε αδιέξοδο μία ολόκληρη γενιά και είναι υπαίτιοι για την ανεργία που πλήττει τη χώρα.

Παρότι έχουν να αντιμετωπίσουν την προκλητική συμπεριφορά του υπουργείου Παιδείας που κάνει λόγο για ανεύθυνους γονείς, οι ίδιοι συστρατεύουν τις δυνάμεις τους και διαμηνύουν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. Καλούν μάλιστα τους καθηγητές να συμμετάσχουν σε μία κοινή προσπάθεια εναντίον της επιβολής των συγκεκριμένων μέτρων, που θα οδηγήσει παράλυση της παιδείας.
alterthess
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template