ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ Σε επιφυλακή κεντρικές τράπεζες

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012


Σε επιφυλακή κεντρικές τράπεζες





Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για το ενδεχόμενο του «καταστροφικού» σεναρίου σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές της Κυριακής θα τροφοδοτήσουν κύμα φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και δραματική πτώση του ευρώ. Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για το ενδεχόμενο του «καταστροφικού» σεναρίου σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές της Κυριακής θα τροφοδοτήσουν κύμα φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και δραματική πτώση του ευρώ.
Από το Πεκίνο μέχρι την Ουάσιγκτον, οι Κεντρικές Τράπεζες και οι αγορές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην Αθήνα μέχρι τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες προβλέψεις του exit poll και θα διαμορφωθεί σαφής εικόνα για τα αποτελέσματα των εκλογών. Η δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του G20 ότι «οι Κεντρικές Τράπεζες είναι προετοιμασμένες για συντονισμένη δράση ώστε να εξασφαλισθεί ρευστότητα» ήταν ένα πρώτο καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές.
Το κέντρο βάρους όμως θα πέσει κυρίως στο Los Cabos στο Μεξικό όπου θα είναι συγκεντρωμένη η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ηγεσία για τη συνεδρίαση του G20, καθώς από εκεί θα δοθεί εάν χρειασθεί το πράσινο φως για τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Ανατίμηση
Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB), φοβούμενη ότι μια έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην Ευρωζώνη και ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, λόγω της μαζικής αναζήτησης από τους επενδυτές «ασφαλούς καταφυγίου» για τις επενδύσεις τους, έσπευσε με δηλώσεις του προέδρου της Τόμας Τζόρνταν να δηλώσει εγκαίρως ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.
Στην Ιαπωνία, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Ρόιτερς, επικρατεί η ίδια αγωνία στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας (BoJ), καθώς μια «απογείωση» του γεν θα επέφερε καίριο πλήγμα στην ιαπωνική οικονομία. Η BoJ έχει καλέσει σε διήμερη συνεδρίαση το επιτελείο της από την Παρασκευή το βράδυ, ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στο Νέο Δελχί η ινδική κυβέρνηση έχει συστήσει ομάδες διαχείρισης κρίσης για να παρακολουθούν διαρκώς την εξελισσόμενη κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ στο Πεκίνο η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάσουν σχέδια δράσης για κάθε ενδεχόμενο με στόχο να κρατήσει σταθερό το γουάν.
Η Νορβηγία έχει καλέσει σε έκτακτη συνάντηση την επιτροπή για τη νομισματική πολιτική, ενώ και η Δανία που βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης είχε προαναγγείλει ότι θα αντιμετωπίσει κάθε έκτακτο γεγονός με αρνητικά επιτόκια.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Το BBC την Πέμπτη παρουσίασε πολύ παραστατικά την «αλυσίδα» ενός bank run: Για κάθε 1.000 ευρώ ανάληψης από τον λογαριασμό ενός Ελληνα πολίτη, 1.000 ευρώ δανείζεται η τράπεζά του από την Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία εξασφαλίζει αυτομάτως με δανεισμό από την ΕΚΤ μέσω του συστήματος «Target2», αυξάνοντας έτσι την έκθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κατά 1.000 ευρώ. Το ενδεχόμενο παρέμβασης ώστε να περιορισθούν οι αναλήψεις δημιουργεί κίνδυνο για πρόκληση πανικού. Επομένως, αποφασιστικής σημασίας για να αποφευχθεί δραματική τροπή είναι να εξασφαλισθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, που μπορεί να εγγυηθεί μόνο η ΕΚΤ...

ethnos.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template