Για καρκίνο του προστάτη ενοχοποιείται το τσάι

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012


Οι άνδρες που πίνουν περισσότερα από 7 φλιτζάνια τσάι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι άνδρες που πίνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Cancer. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης στη Σκοτία μελέτησε την υγεία περισσοτέρων από 6.000 ανδρών (εθελοντών) για διάστημα 37 ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν περισσότερα από επτά φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν πάνω από 50% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνο του προστάτη συγκριτικά με τους μετριοπαθείς καταναλωτές και όσους δεν έπιναν ποτέ τσάι.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το τσάι είναι παράγοντας κινδύνου ή αν ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων συντελούσε στην υψηλότερη συχνότητα του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Η έρευνα
Η μελέτη Midspan Collaborative ξεκίνησε στην Σκοτία το 1970 και συγκέντρωσε στοιχεία για 6.016 άνδρες, ηλικίας 21 έως 75 ετών. Οι εθελοντές είχαν ερωτηθεί σχετικά με την συνήθη κατανάλωση τσαγιού, καφέ, αλκοόλ, τσιγάρου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, ενώ υποβάλλονται και σε ετήσια check-up.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των εθελοντών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, έπινε μεγάλη ποσότητα τσαγιού. Εξ αυτών, το 6,4% εκδήλωσε καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια των 37 ετών της μελέτης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι άνδρες που έπιναν περισσότερα από επτά φλιτζάνια ημερησίως είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν τσάι ή όσους κατανάλωναν λιγότερα από τέσσερα φλιτζάνια.

Ο Δρ Κασιφ Σαφιγκ του Ινστιτούτου Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και επικεφαλής της μελέτης εξηγεί ότι «σε παλαιότερες έρευνες δεν είχε διαπιστωθεί ανάλογη σχέση. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν το ίδιο το τσάι είναι παράγοντας κινδύνου ή αν οι καταναλωτές τσαγιού είναι υγιέστεροι και ζουν περισσότερο, φτάνοντας πια σε ένα ηλικιακό ορόσημο που ο καρκίνος του προστάτη είναι πια συχνότερος. Εμείς πάντως παρατηρήσαμε ότι όσοι έπιναν μεγάλες ποσότητες τσαγιού δεν έπιναν αλκοόλ, δεν είχαν περιττά κιλά και τα επίπεδα της χοληστερόλης τους ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Εκτιμώντας αυτές τις παραμέτρους και πάλι καταλήξαμε στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.»
health.in.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template