«Εισπράξτε φόρους, για να πληρωθείτε»

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012


«Εισπράξτε φόρους, για να πληρωθείτε»
«Αν θέλετε να πληρωθείτε, εισπράξτε». Την εντολή αυτή έδωσε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς στους προϊσταμένους των δέκα μεγαλύτερων εφοριών και των πέντε μεγαλύτερων τελωνείων, επιχειρώντας να δείξει τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια ταμεία.
Στη χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός ζήτησε πλήρη κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού για να τονωθούν τα φορολογικά έσοδα.

Οι εφορίες έλαβαν εντολές να «σφίξουν» τον κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο και ταυτόχρονα εισπράττουν ενοίκια, διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ξεκινούν οι εφορίες. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι οφειλέτες με «φρέσκα» χρέη, δηλαδή έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες τους τελευταίους τρεις μήνες, δικηγορικές εταιρείες που χρωστούν στο Δημόσιο και επιχειρήσεις οι οποίες δεν αποδίδουν το ΦΠΑ. Στις εφορίες βρίσκονται ήδη οι λίστες με τα ονόματα των φορολογουμένων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και στους οποίους θα ασκηθούν έντονες πιέσεις για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου που προβλέπει την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχουν μπει στα ταμεία περίπου 600 εκατ. ευρώ θα πρέπει τον Ιούνιο, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ.
«Εισπράξτε φόρους, για να πληρωθείτε»
Σε πρώτη φάση οι οφειλέτες θα λάβουν ειδοποίηση με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στη ΔΟΥ τους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Όσοι δεν το πράξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ενοικίων, ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Ληξιπρόθεσμες
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιστρατεύονται όλα τα «όπλα» που υπάρχουν, όπως το σύστημα Elenxis και οι 20 ειδικές ομάδες κρούσης του υπουργείου Οικονομικών που έχουν ήδη «πιάσει δουλειά» στις εφορίες. Στη χθεσινή σύσκεψη οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ και Τελωνείων απέδωσαν την αδυναμία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί στην έλλειψη προσωπικού καθώς όπως είπαν ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 35% λόγω συνταξιοδοτήσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, ζήτησε από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να επικεντρωθούν σε:
Οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκια. Οι φορολογούμενοι που αδιαφορήσουν και δεν θα ρυθμίσουν τα χρέη τους θα μείνουν χωρίς εισόδημα από ακίνητα αφού το Δημόσιο θα προχωρήσει στην κατάσχεση των ενοικίων.
Οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ακριβά αυτοκίνητα. Όσοι δεν πληρώσουν τα χρέη τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.
«Φρέσκα» ληξιπρόθεσμα ανεξαρτήτως ύψους.
Δικηγορικές εταιρείες και δικηγόρους που οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο.
Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσουν το φόρο στο Δημόσιο. Για την είσπραξη του ΦΠΑ ξεκινούν έλεγχοι-εξπρές.
Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει και η προθεσμία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα που χρωστούν έως 75.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου.
.imerisia.gr


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template