Ιταλία:Η ζωή τους έγινε συντρίμμια

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012


Ξανακτύπησε ο Εγκέλαδος, για δεύτερη φορά, μέσα σε εννέα μέρες στην Ιταλία
Δεκαπέντε νεκροί, πολλοί τραυματίες και αμέτρητες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του νέου ισχυρού σεισμού, που έπληξε την περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,8 βαθμών, έπληξε για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα ημέρες την περιοχή Μόντενα στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια, της Ιταλίας. Οι νεκροί, κατά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση, ήταν δέκα και αργότερα αυξήθηκαν σε 15, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρχουν κι άλλα θύματα, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς εγκλωβισμένους σε κτίρια της ευρύτερης περιοχής.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ιταλία, σπέρνοντας τον φόβο από το Βένετο έως τη Λομβαρδία. Ακολούθησε σειρά μετασεισμών έως και 5,4 βαθμών, που έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη τη βόρεια Ιταλία, περιλαμβανομένων των πόλεων Μόντενα, Μπρέσια και Μιλάνο.
Αδιευκρίνιστος ο αριθμός τραυματιών
Οι νεκροί κατά πάσαν πιθανότητα ξεπερνούν τους δέκα, βάσει των όσων μετέδωσε στην ηλεκτρονική της πύλη η Corriere della Sera. Νεκροί είναι κάτοικοι και εργάτες σε τοπικές βιομηχανίες, καθώς και ένας καθολικός ιερέας, που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια στις περιοχές Μεντόλα, Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο και Μιράντολα. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών, εκτιμάται όμως πως είναι υψηλός. Κτίρια, εκκλησίες και εργοστάσια κατέρρευσαν, και ο δήμαρχος του Σαν Φελίτσε δηλώνει με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση ότι πιθανώς θα υπάρξουν και άλλα θύματα.
Αλυσιδωτά προβλήματα
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9.06 τοπική ώρα Ιταλίας, μόλις μία εβδομάδα μετά τον σεισμό που χτύπησε την ίδια περιφέρεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια. Η νέα δόνηση δυσκολεύει σε τραγικό βαθμό την οικονομική αναδιοργάνωση της περιοχής, διότι πολλές παραγωγικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου. Στο χωριό Φινάλε Εμίλια κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τη σεισμική δόνηση της 20ής Μαΐου, ενώ στην κωμόπολη Μιράντολα κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το νέο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου μπορεί να προκλήθηκε από ένα νέο ρήγμα, διαφορετικό από εκείνο του σεισμού της 20ής Μαΐου. Ιταλοί πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για να προσπαθήσουν να απεγκλωβίσουν εργάτες που φέρονται να έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια σε βιομηχανία έξω από το χωριό Μεντόλα. Σε όλη τη βόρειο Ιταλία έχουν εκκενωθεί τα σχολεία, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός λειτουργίας. Οι τοπικές Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, με τη λειτουργία Wi Fi.
Σε εγρήγορση η κυβέρνηση
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, ο Βάσκο Εράνι, τόνισαν ότι «το ιταλικό κράτος κινητοποιήθηκε αμέσως και οι κάτοικοι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να μείνουν αβοήθητοι». «Οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν αμέσως ό,τι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να βοηθηθούν οι πολίτες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Τη στιγμή που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε τη συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο, για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό της 20ής Μαΐου» επισήμανε ο Μάντι.
Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως την Πέμπτη, για να μπορέσουν να εξακριβωθούν όλες οι ζημιές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε ειδικές ομάδες ψυχολόγων, προς στήριξη των κατοίκων και ιδίως των παιδιών.

Το Καβέτσο ισοπεδώθηκε

«To χωριό Καβέτσο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό», ανέφερε χθες ο δήμαρχός του. «Είμαστε 6.700 κάτοικοι και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές», δήλωσε ο Στέφανο Ντραγκέττι. «Το κράτος πρέπει να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του και να στηθεί καταυλισμός. Το χωριό μας πρέπει να ξαναχτισθεί, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αποφασιστική βοήθεια του δημοσίου», πρόσθεσε ο Ντραγκέτι.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όλοι οι κάτοικοι της Εμίλια Ρομάνια, μετά τον σεισμό της 20ής Μαΐου, είχαν βάλει τα δυνατά τους για να ξαναρχίσουν να ανοίγουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Τώρα, όμως, με το νέο αυτό πλήγμα, ο παραγωγικός ιστός της περιοχής κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα». Όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής Εμίλια Ρομάνια περιμένουν τώρα νέα ενίσχυση από την κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία έως τώρα, διαμέσου της Πολιτικής Προστασίας, έχει διαθέσει εκατόν εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών του πρώτου χτυπήματος του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει νέου νόμου, που μόλις εγκρίθηκε, οι ζημιές των φυσικών καταστροφών δεν θα βαραίνουν στο εξής τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφάλειες. Σε ό,τι αφορά, όμως, την περίπτωση της Εμίλια Ρομάνια, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να κινηθεί βάσει της παλιάς νομοθεσίας, από τη στιγμή που οι κάτοικοι δεν είχαν τον χρόνο να επιλέξουν κανενός είδους ιδιωτική ασφάλιση.
Πληρούσαν τα κριτήρια;
Στο μεταξύ, όλο και μεγαλύτερη διάσταση προσλαμβάνουν οι «πολεμικές», σχετικά με το αν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επαναλειτούργησαν μετά την πρώτη, φονική δόνηση της 20ής Μαΐου, πληρούσαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας.
Πιο αναλυτικά, στη βιομηχανία Μeta, που παράγει μηχανήματα υψηλής ακρίβειας, στο Σαν Φελίτσε, κατέρρευσε χθες μέρος της εγκατάστασης και έχασαν τη ζωή τους δυο βορειοαφρικανοί εργάτες και ένας Ιταλός μηχανολόγος, που είχε κληθεί να ελέγξει την ασφάλεια των χώρων εργασίας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών των θυμάτων που προβάλλονται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «οι δυο εργάτες δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη δουλειά διότι φοβούνταν νέους, ισχυρούς σεισμούς, αλλά πιέστηκαν από τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας. Απ' εδώ και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργάτη να μπει σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές, έστω και όχι ιδιαίτερα εμφανείς», δηλώνει ο επικεφαλής των καραμπινιέρων της περιοχής, Σαλβατόρε Ιανιτσότο. Η εισαγγελία της Μόντενα, τώρα, θα κληθεί να εξακριβώσει, με έρευνά της, αν θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
Δόνηση και στη Βουλγαρία
Λίγο μετά τον σεισμό στην Ιταλία, σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρόμαξε και τους κατοίκους του βιομηχανικού κέντρου Πέρνικ δυτικά της Σόφιας. Παρόλο που ήταν αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με τα 5,8 Ρίχτερ της περασμένης εβδομάδας, ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 10:30 (τοπική ώρα) το πρωί, ανησύχησε τους κατοίκους της πόλης, πολλοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν τα σπίτια και τον τόπο εργασίας τους. Ο σεισμός έγινε αφορμή να διακοπούν και οι χθεσινές εξετάσεις των απόφοιτων των γυμνασίων της πόλης, αφού τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί της Πέρνικ εκκενώθηκαν επειγόντως, με εντολή της δημάρχου Ροσίτσα Γιαννάκεβα. Οι σεισμολόγοι, πάντως, δηλώνουν πως οι δυο σεισμοί δεν συνδέονται μεταξύ τους, ενώ οι μετασεισμοί στη Βουλγαρία αναμένεται να κρατήσουν περίπου ένα μήνα.

sigmalive

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template