Δέσμευση καταθέσεων για ύπoπτους φοροδιαφυγής!

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012


Τα παραθυράκια του νόμου, που το ίδιο το κράτος άφηνε για να ξεγλιστράνε οι φοροφυγάδες, προσπαθεί τώρα να καλύψει με νομικούς ακροβατισμούς η εφορία. 
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τη διαταγή ΠΟΛ.1103/20/4.2012, προσπαθεί να παρακάμψει το Σύνταγμα και δίνει εντολή στις εφορίες να δεσμεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για φοροδιαφυγή, χωρίς πρώτα να τους καλέσει να δώσουν εξηγήσεις.
Με τις οδηγίες αυτές, όποτε εντοπίζεται υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής, πρώτα θα διατάσσεται η δέσμευση του 50% των λογαριασμών ή και η απαγόρευση μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας των εμπλεκομένων σε τρίτους, και μετά θα καλούνται να αποδείξουν αν είναι αθώοι, ώστε να γίνει άρση του «παγώματος» των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τυπικά το άρθρο 20 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο πολίτης έχει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης, πριν από κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος του. Αυτό πρακτικά όμως εσήμαινε ότι όσοι είχαν λόγους να φοβούνται ότι πιάστηκαν για μεγάλη φοροδιαφυγή (ΦΠΑ 150.000 ευρώ και άνω, πλαστά και εικονικά 300.000 ευρώ και άνω κλπ), αντιλαμβάνονταν αμέσως τον κίνδυνο να βρει την περιουσία τους  το δημόσιο και να τους την κατάσχει.
Στην πράξη οι επιτήδειοι, με την καθοδήγηση νομικών ή οικονομικών συμβούλων, έσπευδαν να μεταβιβάσουν σε τρίτους τα ακίνητα και άδειαζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, την ώρα που υποτίθεται πως έδιναν «εξηγήσεις» στην εφορία. Μετά από αυτές, και αν τελικώς οι ΔΟΥ επιβεβαίωναν την παράβαση ασκούσαν τα δικαιώματα είσπραξης του δημοσίου, δεν εύρισκαν τίποτε για να κατάσχουν. Ορισμένοι έφοροι, γνωρίζοντας την κατάληξη που θα είχαν οι ενέργειές τους, έστελναν πρόσκληση σε ακρόαση ενώ πρώτα φρόντιζαν να διατάξουν την δέσμευση των περιουσιών.
Τώρα το υπουργείο ζητάει να γίνεται αυτό «ομοιόμορφα» από όλες τις ΔΟΥ. Θα γίνεται η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και μέσα σε 15 μέρες θα στέλνει πρόσκληση η εφορία για να δώσει μέσα σε 10 μέρες εξηγήσεις ο «ύποπτος» φορολογούμενος (πχ να εμφανίσει στοιχεία που δείχνουν πως δεν ήταν εικονικές οι συναλλαγές κλπ).
Και αν όμως ακομα ο ενδιαφερόμενοι προσφύγουν στα δικαστήρια επειδή διετάχθη η δέσμευση μέρους της περιουσίας τους, επικαλούμενοι το Σύνταγμα επειδή δεν τους ειδοποίησε από πριν η εφορία και εφόσον τα δικαστήρια τους δικαιώσουν -απορρίπτοντας το επιχείρημα του δημοσίου πως υπάρχει κίνδυνος να «φυγαδεύσουν» την περιουσία τους οι ελεγχόμενοι- οι έφοροι θα διατάζουν και πάλι εκ νέου «πάγωμα» της περιουσίας, μέχρι να εκδοθεί το τελικο πόρισμα ελέγχου ή να το ακυρώσει  και πάλι κάποιο άλλο δικαστήριο.




www.protothema.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template