Αίγυπτος: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011


Ηρεμία επικρατούσε τις πρωινές ώρες στους δρόμους του Καΐρου, μετά τις χθεσινές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση των αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας "Κίνημα της 6ης Απριλίου", η οποία είχε την πρωτοβουλία για τις χθεσινές διαδηλώσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, καλεί σε μια δεύτερη ημέρα κινητοποίησης σήμερα στην Αίγυπτο.
Η οργάνωση καλεί τους Αιγύπτιους, από τη σελίδα της στο Facebook, να συγκεντρωθούν στη μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, εκεί όπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαδήλωσαν χθες φωνάζοντας "ο λαός απαιτεί να φύγει το καθεστώς".
"Όλοι πρέπει να μεταβούμε στην πλατεία Ταχρίρ για να την καταλάβουμε και πάλι", γράφει η οργάνωση στην ιστοσελίδα.
Στο Παρίσι, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για τους νεκρούς στις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ζητάει "περισσότερη δημοκρατία σε όλα τα κράτη"."Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι υπήρξαν νεκροί, δύο μεταξύ των διαδηλωτών, ένας μεταξύ των αστυνομικών", δήλωσε η υπουργός μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL. "Πρέπει να μπορεί κανείς να διαδηλώνει χωρίς να υπάρχουν βιαιότητες και ακόμη λιγότερο νεκροί", πρόσθεσε.
"Δεν πρόκειται για ανάμιξη της Γαλλίας", όμως η χώρα απευθύνει "έκκληση για να υπάρξει ολοένα και περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία σε όλα τα κράτη", συνέχισε η υπουργός, η οποία βρισκόταν το Σάββατο στην Αίγυπτο.
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν παραλληλισμοί με την Τυνησία, η γαλλίδα υπουργός υπογράμμισε πως "οι καταστάσεις είναι διαφορετικές σε καθεμιά από τις χώρες". Ωστόσο στην Αίγυπτο "υπάρχει σίγουρα μια διπλή προσδοκία για περισσότερη ευημερία" και "για ελευθερία σε διάφορους τομείς", τόνισε.
Επανερχόμενη στην επίμαχη πρότασή της για προσφορά βοήθειας στις δυνάμεις της τυνησιακής αστυνομίας πριν από την πτώση του προέδρου Μπεν Άλι, η Μισέλ Αλιό-Μαρί παραδέχθηκε πως "ίσως εκφράσθηκα εσφαλμένα". "Δεν έγινα καλά κατανοητή", πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι δεν αισθάνεται "εξασθενημένη".
Οι δηλώσεις της αυτές, πριν από 15 ημέρες, είχαν προκαλέσει στις τάξεις της αντιπολίτευσης αιτήματα για την παραίτησή της.
Τα επεισόδια
Ο αριθμός των νεκρών από τις χθεσινές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην Αίγυπτο ανήλθε σε τέσσερις μετά τον θάνατο σήμερα ενός αιγύπτιου που είχε τραυματιστεί σοβαρά, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή.
Ο 45χρονος Γκαρίμπ Αμπντελαζίζ Αμπντελατίφ υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο του Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δύο άλλοι διαδηλωτές έχασαν χθες Τρίτη τη ζωή τους όταν τραυματίστηκαν από σφαίρες από καουτσούκ.
Χθες Τρίτη σκοτώθηκε στο Κάιρο και ένας αστυνομικός ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι με πέτρα.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και ότι οι διαδηλωτές θα συλλαμβάνονται και θα τίθενται υπό κράτηση σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ.
"Καμία προκλητική κίνηση ή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ή οργανωμένη πορεία ή διαδήλωση δεν θα επιτραπεί και θα λαμβάνονται άμεσα νομικά μέτρα, ενώ οι συμμετέχοντες θα παραδίδονται στις αρχές", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.
Περίπου 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της φτώχειας, της διαφθοράς και της καταπίεσης.
Επηρεασμένοι από την απομάκρυνση του προέδρου της Τυνησίας από την εξουσία, νωρίτερα μέσα στο μήνα, ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση και σήμερα το πρωί επικρατούσε ηρεμία στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν στη διάρκεια της νύχτας και με δακρυγόνα προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, κοντά σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Μουμπάρακ παραιτήσου" ή "η Τυνησία είναι η λύση", χιλιάδες Αιγύπτιοι συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις σημαντικότερες από το 1977.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως "η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει μια σημαντική ευκαιρία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού και να επιδιώξει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής και θα βοηθήσουν στην ευημερία της Αιγύπτου".
Από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ είναι σταθερή και αναζητά τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες του λαού. "Υποστηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της έκφρασης και της συνάθροισης για όλους τους ανθρώπους και ζητάμε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη βία", τόνισε η Κλίντον.
Περίπου 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε διαφορετικές συνοικίες του Καΐρου, οι περισσότεροι όμως από αυτούς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, 20 ως 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε έκκληση "να σταματήσουν οι συγκεντρώσεις ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη δημόσια τάξη" και κατηγόρησε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι βρίσκεται πίσω από τις συγκρούσεις.
Σε όλοι τη χώρα, οι διαδηλωτές αναφέρονταν στην λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία που προκάλεσε την πτώση του προέδρου της χώρας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, μετά 23 χρόνια. "Ψωμί, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια", φώναζαν οι διαδηλωτές, ζητώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ.
"Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι σημαντικότερες από το 1977, όχι μόνο για το μεγάλο όγκο των διαδηλωτών και για το γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, αλλά επίσης γιατί αγγίζουν το σύνολο του πληθυσμού", εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Αμρ αλ-Σομπάκι, από το ινστιτούτο αλ-Αχράμ.
Πολλές οργανώσεις υπέρ της δημοκρατίας κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους για να αλλάξει την Τρίτη από "Ημέρα της Αστυνομίας" σε "Ημέρα εναντίον των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας". Ο Μοχαμάντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή.
Με περισσότερους από 80 εκατομμύρια κατοίκους, η Αίγυπτος είναι η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου. Όμως το 40% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από δύο δολάρια κατά κεφαλήν ημερησίως.
Να σημειωθεί ότι ο 82χρονος Μουμπάρακ ασκεί την εξουσία από το 1981. Προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ο γιος του Γκαμάλ, 47 ετών, θεωρείται ως ο πιθανότερος διάδοχός του.


www.imerisia.gr/
Share this article :

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ....
    ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ.....
    ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ ΟΜΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template