Εντυπωσιακά τα κέρδη για το αργό - Πάνω από τα 100 δολάρια το brent

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011


Πάνω από τα 100 δολάρια έκλεισε το πετρέλαιο τύπου brent, για πρώτη φορά από το 2008, σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω ανησυχιών είτε για επέκταση των ταραχών από την Αίγυπτο σε χώρες-παραγωγούς της Μέσης Ανατολής είτε για προβλήματα στο εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Στο Λονδίνο, το brent σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,36 δολ. στα 100,78 δολ., έχοντας αναρριχηθεί νωρίτερα έως τα 101,08 δολ. Αργότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού έκλεισε στα στα 92,19 δολ., καταγράφοντας κέρδη της τάξεως των 3,2%.
Έτοιμος να παρέμβει, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έλλειψης πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο, εμφανίζεται ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος έλλειψης», ωστόσο ο Οργανισμός είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του εάν οι ταραχές στην Αίγυπτο επηρεάσουν τη στρατηγική δίοδο της διώρυγας του Σουέζ.
Η διώρυγα του Σουέζ ελέγχεται από την Αίγυπτο και, σύμφωνα με τους αναλυτές, από αυτήν διέρχονται καθημερινά δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διόδους πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής των Τζέφρι Κάρι στο Λονδίνο, σημειώνουν ότι οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «έχουν σχετικά σταθερές και δημοφιλείς κυβερνήσεις». «Οι πιο πλούσιες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να έχουν προβλήματα από ό,τι οι λιγότερο πλούσιες χώρες της Βορείου Αφρικής. Ακόμη κι αν τα προβλήματα επεκταθούν σε μια από αυτές τις χώρες, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα διακοπεί η προσφορά, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι η ενέργεια μπορεί να ρέει ακόμη και κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες», γράφουν οι αναλυτές της Goldman Sachs Group. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η κίνηση δεξαμενοπλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει, εν πολλοίς, ανεπηρέαστη από τις αναταραχές στην Αίγυπτο που σήμερα μπαίνουν στην έκτη μέρα.


http://www.reporter.gr/
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template