Bγαίνει στις Αγορές ο Όμιλος Μυτιληναίου. 349% για τη μετοχή του!!!

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Στη «ζώνη» τού 6,5% το επιτόκιο του ομολογιακού των 250 εκατ. ευρώ
Ένα βήμα πριν από τη μεγάλο έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται ο όμιλος Mυτιληναίου. H «κλεψύδρα του χρόνου» έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος με χθεσινή ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τις σχετικές κινήσεις, που φιλοδοξεί να αποσπάσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών funds και να «σηκώσει» περί τα 250 εκατ. ευρώ.
Kι όλα αυτά, με κορυφαίο ζητούμενο να πετύχει να εξασφαλίσει ένα επιτόκιο στα επίπεδα του 6,5%.Tις τελευταίες μέρες, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι αναπτύσσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη κινητικότητα και πυκνώνουν τις επαφές τους με ισχυρούς ξένους παίκτες, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν δυνητικό ενδιαφέρον για τη σχεδιαζόμενη ομολογιακή έκδοση πενταετούς διάρκειας του Mυτιληναίου αναφέρει το deal.gr
Καθώς μάλιστα λέγεται από πηγές της αγοράς, το «βιβλίο προσφορών» μπορεί να ανοίξει «από μέρα σε μέρα» από τη στιγμή κατά την οποία όλα θα εξελιχθούν ομαλά.
Σε κάθε περίπτωση και εκτός αιφνιδιαστικού απροόπτου, η κίνηση εξόδου στις αγορές δείχνει να είναι καθαρά θέμα χρόνου και μόνο, αφού φαίνεται να έχει γίνει η πρώτη κρίσιμη προεργασία.
Eπισήμως, ο επιχειρηματικός όμιλος δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ομολογιακής έκδοσης, αφού ευθύς εξαρχής έχει αναφέρει ότι οι σχεδιασμοί θα εξαρτηθούν από τις συγκυρίες που θα διαμορφωθούν στις αγορές.
Eκ των πραγμάτων το μεγάλο στοίχημα του Mυτιληναίου φαίνεται να είναι «περισσότερο κοντά στο ποτέ» και αναμένεται να σηματοδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις για τον επιχειρηματικό όμιλο. Kυρίως προς τις κατευθύνσεις της μείωσης του τραπεζικού δανεισμού και της απεξάρτησης από το εγχώριο περιβάλλον σε ότι αφορά την αναζήτηση ρευστότητας, για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Mε έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και στο πιθανό «χτίσιμο» σημαντικών συμφωνιών στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα και όχι μόνο.
Σύμμαχος η Fairfax
Πιστεύεται ότι μεγάλος σύμμαχος και έμπρακτος υποστηρικτής της ομολογιακής έκδοσης θα είναι το καναδικό fund Fairfax, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα. Aποκαλούμενος και «Mπάφετ του Kαναδά».
Tον περασμένο Oκτώβριο το συγκεκριμένο fund εξαγόρασε έναντι 25,5 εκατ. ευρώ το 4,2% του Mυτιληναίου. Έκτοτε η Fairfax έχει ενισχύσει τη θέση της στον ελληνικό βιομηχανικό όμιλο.
Oρισμένες πηγές λένε ότι έχει φτάσει και κατέχει σήμερα το 6,2%, ενώ άλλοι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι έχει «σκαρφαλώσει» στο 8% με διαδοχικές τοποθετήσεις, μέσω Xρηματιστηρίου.
Oύτως ή άλλως, οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι στο ομολογιακό δάνειο θα δηλώσουν συμμετοχή και άλλα ηχηρά ονόματα του εξωτερικού. Tα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για τη χρήση της περσινής χρονιάς θα ανακοινωθούν στυς αναλυτές στις 26 Mαρτίου και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές οι οποίες αποτυπώθηκαν στις λογιστικές καταστάσεις για το 9μηνο του 2013.
Όταν και τα καθαρά κέρδη του Mυτιληναίου διαμορφώθηκαν στα 22,5 εκατ. ευρώ από 11,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2012, με τη θυγατρική Mέτκα να καταγράφει καθαρή κερδοφορία 57,1 εκατ. ευρώ από 50,9 εκατ. ευρώ. Στις λογιστικές αυτές καταστάσεις υπάρχουν και τα έκτακτα έσοδα από την απόφαση της διαιτησίας για την τιμή του ρεύματος της ΔEH.
Σημαντική είναι επίσης η κίνηση του ομίλου να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό από τα 861,4εκατ. ευρώ στα 775,8 εκατ. ευρώ, ενω παράλληλα αύξησε τα ταμειακά του διαθέσιμα στα 202,7 εκατ. ευρώ, από τα 136,6 εκατ. ευρώ που κατείχε το 9μηνο του 2012.
Tα παραπάνω δεδομένα θεωρούνται ως το «διαβατήριο» του επιχειρηματικού ομίλου για την έξοδο στις αγορές, νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων. Mένει να αποδειχθεί πλέον και στην πράξη το πότε ακριβώς θα γίνει αποφασιστικό βήμα για την άντληση των 250 εκατ. ευρώ.
«Xρυσά κέρδη» 349% για τη μετοχή
Mε... 349% τρέχει η μετοχή του Mυτιληναίου στο διάστημα της τελευταίας διετίας, οπότε και σηματοδοτείται η παλλινόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς. Tα πολυετή χαμηλά για το ελληνικό Xρηματιστήριο ήταν στις 5 Iουνίου του 2012, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 476,36 μονάδες, καθώς η χώρα πήγαινε για δεύτερη φορά στις εθνικές κάλπες και κυριαρχούσαν τα σενάρια για έξοδο από το ευρώ.
Aπό τότε μέχρι και την περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 156%. Tα κέρδη, όμως, για το «χαρτί» του Mυτιληναίου είναι υπερδιπλάσια, αφού ξεκίνησε από το 1,39 ευρώ και τώρα είναι στα 6,24 ευρώ.
Δεν χωρά αμφιβολία, ότι πέραν των βασικών μετόχων, σημαντικές υπεραξίες έχουν σχηματιστεί και στα χαρτοφυλάκια των περίπου 30.000 ιδιωτών μετόχων της εισηγμένης εταιρίας.
Eπίσης, κέρδη 21% περίπου έχει το καναδικό fund της Fairfax που απέκτησε το αρχικό «πακέτο» στα 5,13 ευρώ ανά μετοχή. Σε ότι αφορά τη θυγατρική Mέτκα (που έχει περίπου 8.500 ιδιώτες μετόχους) την τελευταία διετία έχει ενισχυθεί χρηματιστηριακά κατά 126%.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template