Τουριστική... πλημμύρα σε πέντε περιοχές της χώρας

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Με διψήφιο ποσοστό ανόδου αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν στους δημοφιλής καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις τόσο του υπουργείου Τουρισμού όσο και στελεχών του κλάδου. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση των αφίξεων αυτομάτως δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου που πρέπει να φέρουν εις πέρας άμεσα και αποτελεσματικά. Επίσης, μεγάλη αύξηση καταγράφεται στις αφίξεις τουριστών από Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία και Ρουμανία, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνονται οι αφίξεις από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Σκανδιναβικές χώρες και Βαλκάνια.


Όσον αφορά στον εγχώριο τουρισμό αυτή τη στιγμή δείχνει ότι έχει καταρρεύσει, ωστόσο οι ξενοδόχοι αρκετών περιοχών ετοιμάζουν ειδικά εκπτωτικά πακέτα για τους Ελληνες καταναλωτές για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ από την άλλη μεριά, η ενεργοποίηση και πάλι των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού από ΟΑΕΔ και ΟΓΑ για 220.000 δικαιούχους, αναμένεται να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο πολλών ξενοδοχειακών μονάδων μετά την 1η Σεπτεμβρίου...

Μήλος

Θετικά είναι να πρώτα μηνύματα που έχουν καταγραφεί στο νησί της Μήλου για τη φετινή καλοκαιρινή σαιζόν. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μήλου κ. Μωραϊτης Νίκος: «Καλή φαίνεται πως θα είναι η φετινή τουριστική σεζόν και υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία σημειώνεται μια αύξηση 6%-7% και πρωταγωνιστές τους τουρίστες από Ιταλία και Γαλλία, ενώ καλύτερα πηγαίνουν και οι προκρατήσεις από τη Γερμανία.».

Όσον αφορά στις τιμές των δωματίων ο κ. Μωραϊτης ανέφερε στην «ΗτΣ» πως έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ αρκετά ξενοδοχεία έχουν μειώσει περαιτέρω τις τιμές τους ώστε να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Πάντως οι τιμές στο νησί της Μήλου ξεκινούν από 30 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό και ο πρόεδρος των ξενοδόχων εκτιμά πως οι τόσο χαμηλές τιμές θα διατηρηθούν ακόμη και τον Αύγουστο.

Πάντως ο εγχώριος τουρισμός έχει καταρρεύσει, καθώς οι κρατήσεις των Ελλήνων για τη Μήλο κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς.

Από την άλλη μεριά μεγάλο «αγκάθι» για τους Έλληνες τουρίστες αποτελεί και το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, καθώς το κόστος μετάβασης με κάποιο γρήγορο πλοίο κυμαίνεται από 54 ευρώ το άτομο, ενώ με το παραδοσιακό «αργό» καράβι στα 35 ευρώ. Αντίστοιχα το κόστος μετάβασης στο νησί με το αεροπλάνο κοστίζει μόλις 55 ευρώ!

Κεφαλλονιά - Ιθάκη
Μετά το ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών που καταγράφηκε στην Κεφαλονιά τον Απρίλιο, φαίνεται πως και ο Μάιος θα σημειώσει κορυφαίες επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού. Όπως μάλιστα τονίζει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς ? Ιθάκης κ. Γαλιατσάτος Σπύρος: «Ο Μάιος πηγαίνει αρκετά καλά, ωστόσο όσο αυξάνεται ο τουρισμός αναφύονται και νέες υποχρεώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσουμε στα καλά ποσοστά ανόδου, αλλά να δώσουμε όλοι οι επαγγελματίες ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και να καλύψουμε όλες τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών.».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς ? Ιθάκης, η φετινή καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται να ολοκληρωθεί με διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με πέρσι, με πρωταγωνιστές του τουρίστες πρώτα από τη Βρετανία και μετά από Ολλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Ρωσία, Πολωνία και Ρουμανία.Ο εγχώριος τουρισμός σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη φαίνεται πως κινείται πολύ καλύτερα από άλλους τουριστικούς προορισμούς και μάλιστα το Πάσχα η παρουσία των Ελλήνων κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Για το καλοκαίρι ο κ. Γαλιατάτος εκτιμά πως ο εγχώριος τουρισμός θα καταγράψει αύξηση, ενώ οι ξενοδόχοι των νησιών έχουν ετοιμάσει και ειδικά πακέτα διακοπών για τους Έλληνες καταναλωτές.

Ειδικότερα, μετά από πρόταση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς ? Ιθάκης όλοι οι επαγγελματίες των νησιών θα παρέχουν έκπτωση 10%-15% στους Έλληνες τουρίστες που θα επιλέξουν κάποιο από τα δύο νησιά για τις διακοπές τους αρκεί να προβούν στην κράτηση των δωματίων τους έως τις 15 Ιουνίου! Παράλληλα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλλονιάς ? Ιθάκης επισήμανε με έμφαση πως οι τιμές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι ώστε να μπορέσουν όλοι να αυξήσουν τις διανυκτερεύσεις τους, αυξάνοντας το τζίρο των επιχειρήσεων.

Χανιά

Αισιοδοξία επικρατεί και στα Χανιά, καθώς ο αριθμός των προκρατήσεων κινείται με αυξητικές τάσεις. Οπως τονίζει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χανίων κ. Γιαννούλης Εμμανουήλ: «Νομίζω ότι ο τουρισμός έχει εισέλθει σε ένα σωστό δρόμο με τις προκρατήσεις να κυμαίνονται σε πολύ ενθαρρυντικά επίπεδα. Φέτος εκτιμώ πως η αγορά θα σημειώσει αύξηση 8%-10% και ίσως λίγο παραπάνω.». Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χανίων ανέφερε πως φέτος έχει ανοίξει η αγορά της Ρωσίας για την περιοχή, ενώ οι απευθείας πτήσεις αεροπορικών εταιρειών ενισχύουν τις αφίξεις από Ιταλία και Βρετανία. Παράλληλα, ο κ. Γιαννούλης αναφέρει πως οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Όσον αφορά στον εγχώριο τουρισμό κινείται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι και ίσως υπάρξει μια μικρή βελτίωση τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού...

Πάρος

Θετικές είναι και οι πρώτες ενδείξεις που καταγράφονται στην Πάρο που επίσης είναι πολύ πιθανό να κλείσει τη φετινή τουριστική σεζόν με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Όπως μάλιστα αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάρου κ. Μπαφίτης Γιώργος: «Από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται πως καταγράφεται μια αύξηση 5%-10% φέτος. Πρωταγωνιστές των αφίξεων για ακόμη μία χρονιά είναι οι τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία και Σκανδιναβικές χώρες.».

Οι τιμές των δωματίων διατηρούνται στη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ τα υπόλοιπα έχουν μειώσει τις τιμές τους.
Όσον αφορά στον εγχώριο τουρισμό ο κ. Μπαφίτης εκτιμά πως έχει καταρρεύσει κυριολεκτικά και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει καμία προοπτική.

Πάντως, το γενικό κλίμα στον κλάδο έχει αλλάξει, καταβάλλονται προσπάθειες, αλλά ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάρου εκτιμά πως χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα στον ελληνικό τουρισμό.

Παράλληλα, ο κ. Μπαφίτης τονίζει πως υπάρχει πρόβλημα με την ακτοπλοΐα, όπως επίσης και με το αεροδρόμιο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πτήσεις charter...

Χαλκιδική
Δυναμικό ξεκίνημα καταγράφεται και στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και ειδικά σε εκείνα που έχουν δυναμικότητα από 75 δωμάτια και άνω.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Τάσιος Γρηγόρης: «Ολα τα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική έχουν ανοίξει, ενώ από τις 25 Μαΐου, ειδικά οι μονάδες 75 δωματίων και άνω καταγράφουν αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι, η οποία προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία. Αντίστοιχα, μικρότερη αύξηση σημειώνουν οι προκρατήσεις από Γερμανία, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινούνται οι Βαλκανικές χώρες.».

Μεγάλη μείωση τιμών που αγγίζει το 20% καταγράφουν οι τιμές σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας του Early Booking. Ωστόσο, ο κ. Τάσιος αναφέρει πως θα σημειωθεί αύξηση του τζίρου, λόγω των περισσότερων διανυκτερεύσεων που επιλέγουν οι περισσότεροι τουρίστες που απορρέει από τη μεγάλη πτώση των τιμών.

Όσον αφορά στον εγχώριο τουρισμό, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής τονίζει πως δεν υπάρχει φως στο τούνελ αυτή τη στιγμή για τους Ελληνες τουρίστες, ωστόσο οι ξενοδόχοι της περιοχής θα προβούν σε ένα μπαράζ προσφορών από τις 20 Ιουνίου ειδικά για τους Ελληνες καταναλωτές.

Παράλληλα, η ενεργοποίηση και πάλι των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ από την 1η Σεπτεμβρίου για 220.000 δικαιούχους, αναμένεται να παρατείνει την τουριστική περίοδο των ξενοδοχείων προς όφελος και των Ελλήνων καταναλωτών


πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template