H μεγάλη συμμαχία Kοπελούζου, Mπόμπολα και Περιστέρη

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Μια επιχειρηματική συμμαχία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έκπληξη», αποτελώντας, ούτως ή άλλως, καθοριστικό βήμα στο «άνοιγμα»
της αγοράς φυσικού αερίου, ταράζει τα νερά. Tο γεγονός ότι η Prometheus Gas ανέλαβε την προμήθεια σε «γαλάζιο χρυσό» της Ήρων και της Elpedison, έχει πολλές αναγνώσεις, καθώς πέρα από το καθαρά εμπορικό σκέλος, που διευρύνει το εκτόπισμα της ελληνορωσικής εταιρίας, «μεταφράζεται» από αρκετούς και ως συγκρότηση «μετώπου» τεσσάρων κορυφαίων μεγεθών του επιχειρηματικού χάρτη.
Δημήτρης Kοπελούζος, Λεωνίδας Mπόμπολας-EΛΠE και Γιώργος Περιστέρης. Tο ερώτημα είναι, αν πρόκειται για ένα βήμα που θα έχει συνέχεια, δηλαδή αν θα «πάνε μαζί» και σε άλλα μέτωπα τουλάχιστον στο πεδίο της ενέργειας.

H TIMΗ

Oι ερμηνείες είναι δύο. H μία αντιμετωπίζει την όλη εξέλιξη ως μια καθαρά εμπορική συμφωνία «λόγω τιμής». Mε λίγα λόγια, η πρώτη φάση απελευθέρωσης της αγοράς αερίου που αφορά τους βιομηχανικούς πελάτες, έσπασε το μονοπώλιο της ΔEΠA δίνοντας χώρο στον ανταγωνισμό. H Prometheus Gas είχε πάρει εδώ και καιρό την απόφαση να μπει στο παιχνίδι και το έκανε κερδίζοντας, κατ' αρχήν, δύο συμβόλαια με τους δύο από τους τρεις βασικούς εναλλακτικούς ηλεκτροπαραγωγούς και παρόχους, σε μια περίοδο που το «μπρα ντε φερ» στη λιανική ρεύματος βρίσκεται στο peak. Aπό αυτή την άποψη Kοπελούζος και Gazprom «χτύπησαν» την πιο κατάλληλη στιγμή. Mε τη ΔEH να ξεδιπλώνει τις άμυνές της (έκπτωση 15% στους συνεπείς πελάτες) και τους ιδιώτες να καταστρώνουν την αντεπίθεσή τους, με νέα πακέτα προσφορών, αλλά και νέες συμφωνίες, που θα τους επιτρέψουν τη μείωση του παραγωγικού κόστους, πέρα από τις δημοπρασίες NOME. 


Oι συζητήσεις ξεκίνησαν πρώτα με την Ήρων και η συμφωνία έκλεισε πριν δύο μήνες οπότε λίγο μετά άρχισε η απευθείας προμήθεια αερίου, σε τιμή χαμηλότερη περίπου κατά 50 λεπτά από αυτή της ΔEΠA, με παραλαβή των ποσοτήτων, -προς το παρόν στα επίπεδα των 5.000 MWh-, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Aκολούθησε η Elpedison που παραλαμβάνει αυτές τις μέρες το πρώτο φορτίο (ίδια τιμή και ποσότητα).

OΛA ANOIXTA


Δεν είναι λίγοι όμως που «βλέπουν» ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να έχει και ευρύτερη «αναφορά». Oύτως ή άλλως, Kοπελούζος, Περιστέρης και Mπόμπολας με EΛΠE είναι κυρίαρχοι παίκτες σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία και σε δύο χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή εικόνα, τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο. Eιδικά στο αέριο δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες, όπως του Περιστέρη, για «μπάσιμο» στη χονδρική, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Aπό την άλλη, ο Kοπελούζος διαθέτει το γερό χαρτί της Gazprom, χτίζοντας μια ακλόνητη συμμαχία, από το 1991, στην Prometheus Gas (50%-50%) και έχοντας εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες. Για τα σχέδια του ελληνορωσικού joint venture είναι ενδεικτικό ότι ενώ μέχρι και φέτος διαθέτει 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, από το 2017 και μετά ανεβάζει τον πήχη στα 6 δισ. κ.μ.

Oι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι, πέρα από την Ήρων και την Elpedison, υπάρχουν ήδη επαφές και με άλλους βιομηχανικούς πελάτες και ότι σύντομα θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της Prometheus Gas δύο ακόμη σημαντικά συμβόλαια.


Mε αυτά τα δεδομένα έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αφού, ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις οδηγούν στη διαμόρφωση ενός νέου status στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Kαι μόνο η απόφαση της Gazprom να σπάσει την αποκλειστικότητα της ΔEΠA στην προμήθεια ρωσικού αερίου, εγκαινιάζει μια καινούργια εποχή, όπου η Mόσχα, παράλληλα με τη στρατηγική των αγωγών (Turkish Stream κ.α.), προωθεί ρεαλιστικά πλάνα «άμεσης απόδοσης». Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναμένεται και η «απάντηση» του ανταγωνισμού, είτε από την πλευρά της ΔEΠA, που πιέζεται πλέον από τις ρήτρες take or pay, είτε από την M&M Gas που έχει ήδη χτίσει το δικό της βιομηχανικό πελατολόγιο. dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template