Ο 67ΧΡΟΝΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΧΑΒΙΩΛΟΣ O άγνωστος Έλληνας κροίσος από τον Mistras

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Aπό τον Ηλία Γ. Μπέλλο
Ήταν τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν στο έδρανο του προέδρου της συνεδρίασης του New York Stock Exchange κυμάτιζε μια τεράστια γαλανόλευκη ελληνική σημαία. Στο κρηπίδωμα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας, ο John Calamos, o Γιάννης Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ, ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και άλλοι παράγοντες της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Το σφυρί, όμως, κρατούσε στα χέρια του ένας άγνωστος στους περισσότερους εν Ελλάδι Έλληνες, πλην από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της ομογένειας στις ΗΠΑ, ο 67χρονος Σωτήρης Βαχαβιώλος.
Συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων επιχειρηματιών των ΗΠΑ. Γνωστός ακόμα και σε floor traders του NYSE και ακόμα περισσότερο σε χιλιάδες πελάτες του επιχειρηματίες από τον χώρο των κατασκευών, των διυλιστηρίων, των αερομεταφορών και των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας. Και αυτό, διότι η (από το 2009 εισηγμένη στη Wall) Mistras Group, που ο εκ Λακωνίας οργωμένος ομογενής ίδρυσε το 1978, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία διαγνωστικών ελέγχων διεθνώς. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αγορά που ο ίδιος ο Βαχαβιώλος ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, με ερευνητική θητεία στην AT&T και 15 πατέντες στο όνομά του, δημιούργησε.

«Φύλακας άγγελος»
Τι, όμως, κάνει η Mistras Group και πώς κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν όμιλο με τζίρο που πλέον ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια; Εξαιρετικά απλουστευμένα, ανέπτυξε μια τεχνολογία που μπορεί να «αντιλαμβάνεται» τους υπερήχους που παράγει η ύλη, να εντοπίζει προβληματικά σημεία (όπως ανεπαίσθητες αποκολλήσεις) και, έτσι, να προλαμβάνονται συμβάντα που θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικά.
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και εμπορία προηγμένου λογισμικού για την ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων ακουστικής εκπομπής είναι το αντικείμενό του και η εμπορία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για «Ακουστική Εκπομπή», «Μέτρηση Ωμικής Αντίστασης» και άλλες μεθόδους «Μη Καταστροφικού Ελέγχου» το προϊόν του Βαχαβιώλου, που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την ασφάλεια κατασκευών και εγκαταστάσεων σε διυλιστήρια, χημικές, αεροπορικές βιομηχανίες και μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Για τους πελάτες της, η Mistras Group είναι κάτι σαν «φύλακας άγγελος». Όμιλοι όπως η BP, η Total, η Chevron, η Airbus, η Boeing και η General Electric, οι λειτουργοί των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού των ΗΠΑ και όχι μόνο βασίζονται πάνω στην τεχνολογία που ο ίδιος ανέπτυξε, στον εξοπλισμό του και στις υπηρεσίες του, για να είναι σίγουροι πως οι υποδομές τους δεν θα... τιναχτούν στον αέρα! Το ίδιο και και οι λειτουργοί γεφυρών, σιδηροδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και κάθε άλλης μεγάλης και μικρότερης υποδομής και κατασκευής.
Σήμερα, έξι στα δέκα διυλιστήρια των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το λογισμικό της Mistras. Η επιχειρηματική του δραστηριότητα αποφέρει εύρωστη κερδοφορία στην εισηγμένη, με καθαρά περιθώρια άνω του 5%, και το guidance που έδωσε προ ημερών το management στους μετόχους μιλά για ένα ακόμα καλύτερο 2014. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου του αγγίζει τα 700 εκατομμύρια δολάρια, όμως πολλές δραστηριότητές του δεν ανήκουν στην εισηγμένη, αλλά στο group, που απασχολεί περισσότερους από 4.200 εργαζομένους διεθνώς.

Δεσμοί

Ο εν λόγω Ελληνοαμερικανός, που έφτασε στις ΗΠΑ το 1966 και δούλεψε τα πρώτα χρόνια των σπουδών του και ως χασάπης, δουλειά που έμαθε από τον πατέρα του, Γιάννη, στον Μυστρά, διαφέρει από πολλούς άλλους διακεκριμένους ομογενείς της Νέας Υόρκης στο γεγονός ότι διατηρεί ζωηρή επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα, την οποία, μάλιστα, διευθύνει η πρωτότοκη κόρη του, Τία. Από το γραφείο της Αθήνας, η Envirocoustics ABEE, όπως ονομάζεται η μονάδα στην Ελλάδα, προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα «Μη Καταστροφικού Ελέγχου» τόσο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια όσο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της πρώην Σοβιετικής΄Ενωσης.
Ο πτυχιούχος μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Fairleingh Dickinson και διδάκτωρ από το Columbia University, με μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία, που κατέχει σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έχει δηλώσει συχνά πως επιθυμία του είναι να στηρίξει τη γενέτειρά του. Και το κάνει αυτό με όποιον τρόπο κρίνει καλύτερο. Έτσι, δέχτηκε την τιμητική θέση που του προσέφερε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς στις εκλογές του 2014.
Τι λέει σήμερα ο δρ Σωτήρης Βαχαβιώλος; «Πλέον, υπάρχει ένας σεβασμός για την Ελλάδα. Το πρόβλημα που παραμένει είναι η ανάπτυξη. Υπάρχει, μεν, ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος. Ένα παράδειγμα είναι και ο αγωγός TAP, επειδή σχετίζεται με τον επαγγελματικό κλάδο μου. Θα δημιουργηθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, σε επενδυτικό forum που έγινε στο Metropolitan Club, τις ημέρες που χτύπησε δηλαδή (για πολλοστή φορά) το καμπανάκι της Wall Street.
Είναι θιασώτης της άποψης, την οποία έμπρακτα στηρίζει, ότι «η ομογένεια πρέπει να εργαστεί και για να πειστούν αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη».
«Μερικοί ακόμη νομίζουν ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Διαφωνώ, γι΄ αυτό είμαι στην Ελλάδα. Η χώρα έχει μέλλον σε πολλούς τομείς, ενώ δημιουργούνται νέες προοπτικές με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», σημειώνει συχνά -και μετά λόγου γνώσης-στους ξένους συνομιλητές του.
*Αναδημοσίευση από το "ΚΕΦΑΛΑΙΟ" της 25ης Ιανουαρίου
capital.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template