Η λιτότητα ήταν λάθος λέει τώρα το ΔΝΤ..Κάποια συγνώμη στην μνήμη των 4.000 που στείλατε στον άλλο κόσμο;

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013


Η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αμφισβητεί την πολιτική που εφαρμόστηκε τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από τις απαρχές της μέχρι σήμερα.Συμπεράσματα - φωτιά
Στα συμπεράσματα της έκθεσης, που εξέτασε τις επιτυχείς περιπτώσεις μείωσης του δημοσίου χρέους σε ανεπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία 30 χρόνια, σημειώνεται ότι λιτότητα αποδεικνύεται εν τέλει αντιπαραγωγική και υπονομεύει τη βασική προϋπόθεση για τη μείωση των εθνικών χρεών, που είναι η ανάπτυξη.Το μέγεθος του δημόσιου χρέους σε ποσοστό του ΑΕΠ για τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες κοντά στα ιστορικά τους ύψη




Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο, αρκετά μέλη του Ταμείου έχουν προβεί σε ανάλογες δημόσιες παραδοχές λάθους με αφορμή την οικονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ήπια, στοχευμένη δημοσιονομική προσαρμογή, με μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποδίδει πολύ καλύτερα από τη σκληρή λιτότητα, καθώς δεν οδηγεί σε απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναφέρεται στην έκθεση.

Περιπτώσεις χωρών που το δημόσιο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε (πίνακας 1) ή αυξήθηκε (πίνακας 2) σε περίοδο 15 ετών






Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, είπε ειδικά για την Ελλάδα ότι τα στοιχεία από τις εξαγωγές της, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη, είναι απογοητευτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Σημαντικό ρόλο στην αδυναμία αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος έπαιξε και η έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στη φερεγγυότητα της χώρας μας, προσέθεσε ο κ. Βολφ, εκτιμώντας ότι με δεδομένους αυτούς τους παράγοντες, οι "δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές", δηλαδή η επίπτωση των μέτρων λιτότητας στο ΑΕΠ, αποδείχθηκαν δευτερεύων παράγοντας.

"Οι αγορές δεν εκτιμούν συνήθως τη δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλλει ένα κράτος ούτε τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών του, αλλά το άμεσο αποτέλεσμα και τους ονομαστικούς δείκτες των βασικών οικονομικών μεγεθών. Έτσι, η εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία οδηγεί σε πρόσκαιρη επιδείνωση των δεικτών δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο (negative equilibrium)", τόνισε από την πλευρά του ο Αλί Αμπάς, οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και εκ των συντακτών της μελέτης που παρουσιάστηκε χθες.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, εισερχόμαστε σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους πανευρωπαϊκά.
Κάνοντας όμως έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, οι συντάκτες της έκθεσης τόνισαν ότι οι χώρες που έχουν ήδη απολέσει την πρόσβαση στις αγορές δεν έχουν άλλη επιλογή από την εμπροσθοβαρή και βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή.

Έκκληση σε Ιρλανδία να συνεχίσει τη λιτότητα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατήρησε πάντως την πίεση στην Ιρλανδία να μην χαλαρώσει την λιτότητα, λίγες μόνο ημέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Μichael Noonan, ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου μήνα δεν χρειάζεται να είναι τόσο "σφιχτός".

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί της ιρλανδικής κυβέρνησης ζητούν εδώ και μήνες να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας των €3,1 δισ. που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα.

Την Πέμπτη, μετά την εκταμίευση της δόσης του $1 δισ. στην Ιρλανδία την Τετάρτη, το ΔΝΤ υποστήριξε πως το Δουβλίνο πρέπει να συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

"Aν και η εκτέλεση του προϋπολογισμού παραμένει σε τροχιά το 2013, τα περιορισμένα μαξιλάρια ασφαλείας καθιστούν αναγκαία την συνεχή προσεκτική εφαρμογή" ανέφερε το Ταμείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Ο προϋπολογισμός για το 2014 πρέπει να θέσει στόχους για αθροιστική προσαρμογή το 2014-2015 αντίστοιχους με αυτούς των προηγούμενων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών ανακοινώσεων" σημείωσε το ΔΝΤ.

Ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους εδώ πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template